Greșelile pe care le faci cel mai des atunci când cumperi cireșe / „Cireșele cu codiță se păstrează ceva mai mult decât cele fără”

productie slaba de cirese in Italia in acest an FOTO: Dreamstime/ Adil Celebiyev

Frank Levering, proprietarul livezii Levering Orchard din Virginia, aflată la a patra generație de familie și recent inclusă de Tasting Table în topul „Celor mai bune 15 livezi de cireșe din America”, știe totul despre cireșe. Cu 4.000 de cireși întinși pe 14 hectare și nu mai puțin de 59 de soiuri cultivate, Levering oferă sfaturi esențiale pentru a nu da greș atunci când cumpărăm acest fruct de vară, notează The Takeout.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

1. Cumpărați cireșe cu codițe

Codițele verzi, ferme, nu sunt doar un detaliu estetic. Ele prelungesc viața fructului și indică prospețimea acestuia. „Experiența sugerează că cireșele cu codiță se păstrează ceva mai mult decât cele fără”, spune Frank Levering. „Cireșele sunt fragile și, odată culese, foarte perisabile. Dacă «armura» cojii este perforată în vreun fel, așa cum se întâmplă adesea când sunt culese fără codițe, devin și mai perisabile și, în general, nu se păstrează mult, mai ales când sunt foarte coapte”.

producatorii italieni de cirese se plang de productia mult mai mica datorata unui cumul de factori climatici
Cireșe / Sursa foto: Pixabay

2. Fiți atenți la culoare

Culoarea cireșei trebuie să fie vibrantă, cu o nuanță profundă, dar nu exagerat de închisă. „În general, coacerea optimă înseamnă o culoare mai închisă și mai intensă”, spune Levering. „E complicat însă, pentru că există multă variație de culoare între soiuri. Cred că e bine să întrebi vânzătorul ce soi este, iar în timp, cu experiență de degustare, să înveți ce culoare înseamnă coacere optimă pentru acel soi”. Soiurile Bing, de exemplu, trebuie să fie roșu închis, aproape negre, iar Rainier, mai deschise, galben-rozalii

3. Textura cireșei este un indiciu important

Textura cireșei este un indiciu important. Trebuie să fie fermă și plină. „Cu o inspecție atentă: aplecați-vă aproape de cireșe și uitați-vă la ele,  într-o anumită măsură puteți «citi» fermitatea fără să le atingeți”, explică Levering. Totuși, nu vă lăsați păcăliți: uneori fermitatea înseamnă că fructul a fost cules necopt, mai ales dacă provine din livezi care trimit recolta la distanțe mari.

4. Nu luați cireșe cu pete sau urme de mucegai

„Imperfecțiunile minore, din experiența mea, sunt inofensive, fie că e vorba de gătit sau de consumul direct”, explică Levering. „În unele cazuri pot indica chiar că s-au aplicat mai puține tratamente chimice”. Însă cireșele moi, ude, cu pete evidente, tăieturi sau scurgeri trebuie evitate. Mai ales în pachetele preambalate, unde un singur fruct stricat poate compromite restul.

5. Cumpărați cireșe doar în sezon

Cireșele au un sezon foarte scurt, între mai și august, cu vârful în iulie. „Iată un principiu când cumpărați cireșe: dacă se poate, cumpărați-le imediat după ce au fost culese”, recomandă Levering. „Cireșele nu sunt niciodată mai gustoase decât atunci când vin direct din pom. Răcirea lor, transportul timp de zile întregi, sau importul iarna — toate sunt departe de a fi ideale”.

El avertizează și asupra promisiunilor înșelătoare legate de „prospețime”: „Nu sunt deloc proaspete când le cumpărați după ce au fost transportate. Gustul poate fi acceptabil”.

6. Învățați soiurile

Cireșele pot fi dulci sau acre. Cele dulci, precum Bing și Rainier, sunt ideale pentru consum direct. „În general — nu mereu — cireșele acre sunt mai lucioase și mai deschise la culoare decât cele dulci”, explică Levering. „Dar din nou, depinde de soi. Unele, cum e Northstar, sunt foarte închise la culoare”. Dacă nu există etichetă, „întrebați vânzătorul”, spune el. „Dacă nu știe, ar trebui să știe. Încă un motiv să cumpărați direct din livadă”.

7. Nu e musai să fie bio

„Cireșele pot reține pesticide, deci dacă vă preocupă acest aspect, prețul mai mare al cireșelor organice e probabil justificat”, spune Levering. „Dacă cireșele au fost stropite convențional, cum se întâmplă aproape întotdeauna pe Coasta de Est și în Midwest, întrebați cu ce și de câte ori. Există metode de a reduce numărul de tratamente, așa cum facem noi”. Dacă bugetul nu permite variante bio, asigurați-vă că le spălați bine. O clătire rapidă în apă cu bicarbonat sau oțet ajută la eliminarea reziduurilor.

8. Verificați ambalajul

Levering avertizează că ambalajele în coșulețe sau pachetele învelite în folie de plastic pot induce în eroare. „Cireașa vândută la kilogram e mai bună pentru client”. Uneori, fructele sunt stropite cu apă ca să pară mai proaspete, ceea ce le îngreunează și accelerează alterarea. Evitați pachetele ude sau aburite.

9. Depozitați-le corect

Nu spălați cireșele decât înainte de consum și păstrați-le cu codițele intacte. „Refrigerarea este cea mai bună opțiune”, recomandă Levering. „Cireșele nu se coc după recoltare, dar încep să-și piardă rapid calitatea, mai ales când sunt coapte și e cald. Se pot congela. Eu le congelez în iunie și le mănânc de Crăciun”. La frigider, cireșele țin între 4 și 10 zile. Dacă sunt lăsate la temperatura camerei, consumați-le în aceeași zi.

10. Congelarea corectă

Dacă doriți să păstrați cireșe pentru mai târziu, congelarea este soluția. Spălați, uscați complet, scoateți sâmburii (dacă puteți) și congelați-le în strat unic pe o tavă. Apoi, transferați-le în pungi sau recipiente pentru congelator. Nu uitați să notați data. La decongelare, aveți grijă dacă n-ați scos sâmburii — riscați să vă spargeți un dinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *