O cincime din exporturile grecești de fructe și legume proaspete în primele 11 luni ale anului trecut au fost direcționate către Bulgaria. În același timp, producătorii bulgari nu se află printre primele trei locuri în ceea ce privește importurile de astfel de produse în Grecia, potrivit Rador Radio România.
Datele provin de la Asociația Companiilor Grecești de Export de Fructe, Legume și Sucuri (Incofruit Hellas).
Acestea indică faptul că este de așteptat ca 2024 să fie un an record pentru exporturile grecești de fructe și legume proaspete. Creșterea dintre ianuarie și noiembrie este de 8,2% față de anul precedent. Ținând cont de așteptările prognozate pentru o creștere de 1,7% în decembrie, anul s-a încheiat probabil cu un total de peste 1,78 milioane de tone de exporturi în valoare totală de 1,861 miliarde euro. Pentru perioada de raportare, 78,34% din exporturile de fructe și legume ale Greciei (și 77% din valoarea acestor exporturi de 1,638 miliarde euro) au fost exportate în UE.
România este principala destinație – 296.560 tone în valoare de 222,25 milioane de euro. (până în noiembrie, inclusiv) și un preț mediu de 0,75 euro/kilogram, conform asociației.
Urmează Bulgaria cu importuri de 248.200 de tone din Grecia în valoare de 132,21 milioane euro și un preț unitar mediu de 0,53 euro/kg.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Exporturile către Uniunea Europeană au fost de 1,24 milioane tone (de 1,26 miliarde de euro) până în noiembrie, ceea ce înseamnă că Bulgaria are o pondere de aproximativ 20% din volum, iar România reprezintă aproape un sfert. Odată cu intrarea celor două țări în Schengen la 1 ianuarie, are sens ca aceste volume să crească din cauza trecerii mai ușoare a frontierei.
Dar cea mai profitabilă destinație este Germania – cu 161,27 mii de tone exportate până în noiembrie, venitul este de 249,04 milioane de euro, ori la o medie de 1,54 euro pe kilogram, de trei ori mai mult decât pe piața bulgară. Urmează Polonia (142,43 mii tone), Italia (79,93 mii tone), Spania (45,45 mii tone). Și în acest grup, profitabilitatea este mai mare decât în Bulgaria – italienii, de exemplu, au importat de trei ori mai puține fructe, legume și sucuri grecești ca volum, dar au adus mai multe venituri de 143,59 milioane de euro. Același lucru este valabil și pentru spanioli – exporturi de cinci ori mai puține ca greutate, dar jumătate din veniturile din Bulgaria.
Potrivit datelor asociației, exporturile în afara Uniunii Europene reprezintă 22% din total și se ridică la 342,7 mii de tone (și 377,96 milioane euro), conform datelor ELSTAT pe 11 luni.
Importurile de fructe și legume proaspete în Grecia sunt, de asemenea, în creștere. Conform datelor ELSTAT pentru cele 11 luni ale anului 2024, se remarcă o creștere de 6,2% ca volum față de 2023. Crește și valoarea – de la 715 milioane de euro în cele 11 luni ale anului 2023, la la 805 milioane de euro în aceeași perioadă a anului 2024, înregistrând o creștere de peste 13%.
Din UE a intrat 56,2% din totalul importurilor de astfel de produse și o valoare de 433,3 milioane de euro. Restul de 43,8% (321,6 milioane de euro) au venit din țări terțe, adică din afara pieței unice europene.
Primul loc printre țările exportatoare în Grecia este Egiptul cu 80,91 milioane de euro. Urmează Turcia – cu 53,7 milioane de euro, iar locul al treilea este ocupat de Macedonia de Nord – 17,68 milioane de euro.
Sursa: DNEVNIK / Rador Radio România /.
Traducerea: Mirela Petrescu