Gem de prune pregătit în cuptor, cu nuci și arome – puțină muncă, zahăr doar cât să conserve și un rezultat delicios

gem de prune, fructe, piata lidl foto: pexels.com/@RDNE Stock Project

În perioada iernii ne plac mult gemurile și dulcețurile, dar lehamitea de a le fierbe ore în șir (timp în care trebuie amestecat în cratiță) ne face să renunțăm la obiceiul de a le prepara în casă. Gemul de prune gătit la cuptor ne scutește tocmai de această muncă. Singurul efort va fi cel de scoate sâmburii fructelor și a da drumul la cuptor.

Ingrediente

2 kg de prune coapte

200 de gr de zahăr

Nuci

Opțional: arome de vanilie (ideal o păstaie), esență de rom sau un păhărel de cognac.

Prepararea gemului de prune

Se spală și se desfac prunele, se scot sâmburii. Se pun într-o cratiță care poate fi băgată în cuptor. Se adaugă zahărul, se pune câteva minute pe foc, până când zahărul s-a topit. Puneți și aromele înainte să băgați cratița în cuptor.

În cuptorul încins la 180 de gr, căldură sus-jos, se așază cratița și se lasă o oră și jumătate. Dacă vi se pare că e încă zemoasă, mai lăsați-o încă jumătate de oră.

Între timp miezul de nucă se trage puțin într-o tigaie anti aderentă, cu grijă să nu se ardă.

Când gemul este gata se amestecă cu nucile și se pune în borcane sterilizate. Ar trebui să iasă cam 3-4 borcane din 2 kg de prune. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

În aceeași manieră se poate face gem și din alte fructe, de exemplu, din smochine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *