În perioada iernii ne plac mult gemurile și dulcețurile, dar lehamitea de a le fierbe ore în șir (timp în care trebuie amestecat în cratiță) ne face să renunțăm la obiceiul de a le prepara în casă. Gemul de prune gătit la cuptor ne scutește tocmai de această muncă. Singurul efort va fi cel de scoate sâmburii fructelor și a da drumul la cuptor.
Ingrediente
2 kg de prune coapte
200 de gr de zahăr
Nuci
Opțional: arome de vanilie (ideal o păstaie), esență de rom sau un păhărel de cognac.
Prepararea gemului de prune
Se spală și se desfac prunele, se scot sâmburii. Se pun într-o cratiță care poate fi băgată în cuptor. Se adaugă zahărul, se pune câteva minute pe foc, până când zahărul s-a topit. Puneți și aromele înainte să băgați cratița în cuptor.
În cuptorul încins la 180 de gr, căldură sus-jos, se așază cratița și se lasă o oră și jumătate. Dacă vi se pare că e încă zemoasă, mai lăsați-o încă jumătate de oră.
Între timp miezul de nucă se trage puțin într-o tigaie anti aderentă, cu grijă să nu se ardă.
Când gemul este gata se amestecă cu nucile și se pune în borcane sterilizate. Ar trebui să iasă cam 3-4 borcane din 2 kg de prune. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros.
În aceeași manieră se poate face gem și din alte fructe, de exemplu, din smochine.