Știu că în ceea ce privește legumele, grupele sunt deja făcute în capul nostru. Cel puțin așa… în mare. Într-o parte punem cartofii și în alta restul legumelor.
Atunci când controlul glicemiei noastre devine o necesitate și nu doar un moft sau când ne apucă pe noi curele de slăbit, există încă o grupă de legume cărora e musai să le acordăm atenție. Această grupă este cea a rădăcinoaselor gătite.
Spun gătite pentru că în starea lor crudă, indicele lor glicemic este unul scăzut, până în 35.
Indicele glicemic sau indexul glicemic (IG) al unui aliment definește puterea acestuia de a crește glicemia, după consumul unei cantități de 100 g de glucide din alimentul respectiv.
Alimentele cu un nivel scăzut al indicelui glicemic tind să elibereze glucoza lent și constant, în vreme ce alimentele cu un indice glicemic crescut eliberează rapid glucoza. E important de menționat că toate alimentele conțin diferite forme de carbohidrați sau glucide: glucoză, fructoză sau zaharoză.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Persoanele ce au diabet trebuie să fie atente la modul în care consumă rădăcinoasele
În funcție de cantitatea de carbohidrați și de tipul de asimilare, valorile indicelui glicemic al alimentelor se măsoară pe o scară de la 0 la 100, unde:
- Alimentele cu un IG sub 35 sunt considerate cu un indice glicemic scăzut.
- Alimentele cu un IG între 35 și 55 sunt considerate cu un indice glicemic mediu.
- Alimentele cu un IG peste 55 sunt considerate cu un indice glicemic ridicat.
Rădăcinoasele crude au, în general, un indice glicemic mai mic datorită conținutului ridicat de fibre, care încetinește digestia și absorbția zaharurilor.
De exemplu, morcovii cruzi au un IG de aproximativ 16-20, fiind considerați un aliment cu IG scăzut.
Rădăcinoasele gătite tind să aibă un IG mai ridicat, deoarece procesul de gătire descompune fibrele și permite zaharurilor să fie mai rapid absorbite.
Morcovii fierți, de exemplu, pot avea un IG de aproximativ 50-60, trecând în categoria alimentelor cu IG moderat.
Așadar, o să conteze dacă lângă pește sau carnea ta slabă de pasăre pui o salată de morcovi rași și țelină rasă sau niște morcovi fierți. Ca să nu mai zic că e mult mai rapid de făcut o salată din crudități decât una gătită. Parcă nu aveam timp de gătit, nu?
Persoanele ce au diabet trebuie să fie atente la modul în care consumă rădăcinoasele (morcovii, țelina, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, sfecla, cartofii etc.). Dacă se dorește consumul acestora, pentru ca ele să influențeze cât mai puțin glicemia, amestecați rădăcinoasele cu păstăi de fasole verde, dovlecei, ciuperci, varză, broccoli, conopidă, gătite firește. Per total, o să obțineți o masă cu indice glicemic moderat. Dacă puneți alături și o proteină slabă – carne de pasăre, pește sau brânză de vaci – o să obțineți o masă nutritivă și gustoasă deopotrivă.
Consumul excesiv de rădăcinoase gătite poate duce la creșteri ale glicemiei, mai ales la diabetici
Gustul dulce al rădăcinoaselor gătite vine tocmai de la gătirea zaharurilor pe care acestea le conțin în mod natural și de la faptul că acestea devin absorbabile/disponibile pentru a fi digerate de organism.
Consumul excesiv de rădăcinoase gătite poate duce la creșteri ale glicemiei, mai ales la diabetici. În plus, consumul de porții mari poate depăși necesarul caloric zilnic. Firește că pe lângă atenția la această categorie de alimente rămâne constantă preocuparea pentru ținerea sub control a porției și frecvenței consumului de alimente ce conțin făină albă, zahăr, miere, cereale, fructe dulci în exces.
Cred că este important să menținem diversitatea în meniul nostru, dar să știm să mâncăm astfel încât să aducem o bucurie atât papilelor noastre gustative, cât și stării de sănătate în general.