Universul încă foarte rarefiat al băuturilor fermentate fără alcool, un segment încă de nișă pe toate piețele internaționale, s-a îmbogățit de curând cu un nou produs. Sau, mai exact spus, cu o gamă de produse. Pe lângă Olmo și Kombwine, în Italia și-a făcut de curând apariția Feral.
Este vorba de gama de băuturi fără alcool produsă de puțin timp în Italia sub brandul Feral de un startup din regiunea Trentino Alto Adige, la granița cu Austria. Au fost obținute în urma unui proces de fermentație lactică a sfeclei de zahăr, la care se adaugă infuzii de ierburi, care practic dau combinația aromatică a celor patru produse ale gamei.
Feral a fost înființată în 2023, pornind de la o idee a antreprenoarei Maddalena Zanoni, cu un background economic și o pasiune pentru universul alimentelor fermentate. Ei i s-a alăturat Sebastiano Pontalti, microbiolog, și Andrea Frigerio, producător de bere. Ideea de pornire era aceea de a folosi un ingredient subestimat dar cu mult potențial, cum este sfecla de zahăr.
Cum se produce băutura din sfeclă fără alcool
Mustul de sfeclă este mai întâi stabilizat, apoi supus unui proces foarte delicat de fermentație lactică, bacteriană, și îmbogățit ulterior cu condimente și ierburi care au trecut și ele printr-un proces de macerație. Rezultatul constă într-o gamă de patru (deocamdată) băuturi fără alcool, cu o prezență moderată de zaharuri și o ușoară aciditate dezvoltată în timpul fermentației bacteriene.
Profilurile lor aromatice sunt caracterizate de ierburile ale căror arome au fost adăugate. Cea de sfeclă nu dispare complet, dar notele ei de pământ devin mult mai disimulate. De asemenea, este interesantă alegerea de a nu adăuga CO2, dar de a stimula chimestezia prin utilizarea unor elemente picante, cum ar fi piperul și ghimbirul, „care adaugă acea senzorialitate tactilă capabilă să prelungească amintirea gustului după înghițire”.
În prezent, sunt disponibile pe piață patru versiuni, două din sfeclă de zahăr și două din sfeclă roșie – idee adăugată ulterior, pentru a marca asemănarea atât cu vinurile albe, cât și cu cele roșii.
-sfeclă albă cu flori de hamei și piper de Sichuan
-sfeclă sfeclă infuzată cu boabe de ienupăr, ghimbir și pimento
-sfeclă roșie cu infuzie de afine sălbatice în lemn de stejar, piper negru și cimbru
-sfeclă roșie cu afine sălbatice infuzate în lemn de stejar, lavandă și ienupăr