Dimineața ascunde un potențial neexploatat pentru îmbunătățirea stării tale de bine. Acum există dovezi convingătoare care sugerează, potrivit express.co.uk, că persoanele care se trezesc devreme ar putea avea un avantaj.
Se spune că „pasărea care se trezește devreme prinde viermele” – iar acum există știință care susține credința că există beneficii pentru sănătate pentru cei care nu stau prea mult în pat.
De la momentul în care mănânci micul dejun până și până la viața ta sexuală, o serie de schimbări de stil de viață pot îmbunătăți drastic sănătatea.
Ce ar trebui să faci la primele ore, pentru a maximiza beneficiile? Iată lista completă:
- Fă mișcare, dimineața: Exercițiile fizice de dimineață ajută la arderea mai multor grăsimi, conform unui studiu fascinant realizat în Suedia. Echipa de cercetători a descoperit că ritmul circadian al celulelor noastre face ca metabolismul grăsimilor să fie mai eficient dacă facem exerciții imediat ce ne trezim, decât dacă așteptăm până seara.
- Sex matinal: O partidă de sex, dimineața devreme, poate adăuga beneficii suplimentare. Nivelurile de hormoni și spermatozoizi sunt maxime dimineața, iar cercetătorii italieni au descoperit că, astfel, cuplurile au mai multe șanse să ajungă la orgasm dimineața, iar ora optimă pentru o partidă de sex este surprinzător de devreme, la ora 05.48. De asemenea, te ajută să îți întărești sistemul imunitar pentru ziua respectivă, prin creșterea nivelului de IgA, un anticorp care protejează împotriva infecțiilor. Cercetătorii belgieni au arătat chiar că bărbații care au erecții dimineața sunt mai puțin susceptibili de a muri din cauza bolilor de inimă sau accidentelor vasculare cerebrale.
- Magia stării de spirit: Cercetătorii de la Universitatea din Varșovia, Polonia, au descoperit că persoanele matinale sunt, în general, mai fericite decât cele care sunt „bufnițe de noapte”. De asemenea, un studiu de la Universitatea Rutgers, din Statele Unite, a arătat că persoanele matinale sunt mai active, fac mai mult fitness și au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet.
- Setează-ți alarma: Trezirea cu o oră mai devreme a fost asociată cu un risc mai scăzut de depresie cu 23%, conform unui studiu american. În plus, ar trebui să eviți butonul de amânare a alarmei. Cercetările realizate la Brigham and Women’s Hospital, din Boston, au arătat că somnolența naturală durează mai mult dacă apeși butonul de amânare al alarmei, deoarece corpul eliberează mai multe hormoni de somn.
- Beneficiul micului dejun: Mai multe cercetări au arătat că persoanele care mănâncă regulat micul dejun au un risc mai mic de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, diabet, hipertensiune și obezitate, în timp ce copiii care sar peste micul dejun obțin rezultate mai slabe la examene.
Deși dovezile sunt mixte, unele studii sugerează că un mic dejun mai mare decât cina poate ajuta la pierderea în greutate, reducând senzațiile de foame, în timp ce cercetătorii de la Universitatea din Murcia, Spania, au identificat ora 07.11ca fiind momentul ideal pentru a lua micul dejun, pentru a activa metabolismul corpului.
Specialiștii recomandă să mănânci micul dejun după ce faci înviorarea
Totuși, ar fi mai bine să faci exercițiile de înviorare, dimineața, înainte de a mânca. O echipă de cercetători, care și-a publicat concluziile în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a arătat că un antrenament făcut înainte de micul dejun este mai eficient în gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge. Se recomandă să mănânci terci de ovăz, deoarece acesta oferă energie pe termen lung, ajutându-te să te simți sătul mai mult timp, iar un ou la micul dejun este o idee bună, având în vedere că proteinele din ou ajută la controlul apetitului pe parcursul zilei.