Micul dejun este adesea promovat drept cea mai importantă masă a zilei, dar medicii și experții în longevitate au păreri împărțite cu privire la importanța acestuia.
„Micul dejun poate fi o oportunitate de a introduce o mulțime de alimente sănătoase în organism pentru a începe ziua”, a declarat Dan Buettner, cercetător în domeniul longevității, pentru CNBC Make It. „Avem o vorbă: «mic dejun ca un rege, prânz ca un prinț și cină ca un sărac»”.
Cu toate acestea, mulți alți experți intervievați de aceeași publicație nu acordă o importanță similară micului dejun. De fapt, mulți dintre aceștia practică postul intermitent — adică mănâncă doar într-un interval de opt ore și postesc timp de 12 până la 16 ore — ceea ce înseamnă că prima masă a zilei vine mult mai târziu.
„Eu sar întotdeauna, sau foarte des, peste micul dejun”, a declarat Dr. Andrea Maier, cu o experiență de aproape 25 de ani în gerontologie, pentru Make It. „Încep să mănânc abia la ora două [după-amiază], trei. Uneori prima mea masă este seara și mă simt bine”.
Poate lipsa micului dejun să îți afecteze sănătatea?
Opiniile cu privire la impactul micului dejun asupra sănătății și longevității sunt destul de variate. Un studiu din 2021, publicat în revista Cancer Causes & Control, sugerează că persoanele care sar peste micul dejun pot avea un risc mai mare de deces din orice cauză, în special din cauza cancerului.
Totuși, Dr. Peter Attia, medic și cercetător în domeniul longevității, a subliniat că același studiu arată că persoanele care nu iau micul dejun sunt, în general, mai puțin preocupate de sănătatea lor decât cele care mănâncă dimineața.
„Riscul aparent redus de mortalitate generală și din cauza cancerului în rândul celor care consumă micul dejun zilnic poate fi pur și simplu o reflecție a faptului că acest obicei este un indicator al unui stil de viață sănătos”, se menționează în studiul din 2021.
În plus, s-a constatat că persoanele care sar peste micul dejun sunt de aproape trei ori mai predispuse să fumeze decât cele care îl consumă, conform aceluiași studiu.
Legătura dintre mic dejun, somn și stare de spirit
Chiar dacă săritul peste micul dejun nu afectează direct longevitatea, cercetările arată că acest obicei ar putea influența calitatea somnului și starea de spirit.
Un studiu din 2023, realizat pe peste 700 de studenți, a asociat lipsa micului dejun cu modificări ale ritmului somnului, creșterea simptomelor depresive și o calitate mai slabă a somnului. Deși cercetătorii au remarcat că săritul peste masă nu afectează semnificativ somnul, calitatea acestuia era mai scăzută în comparație cu persoanele care luau micul dejun în mod regulat.
Un alt studiu din 2019, realizat pe un grup mic de 66 de participanți sănătoși, a identificat efecte similare. Persoanele care mâncau micul dejun regulat aveau „o calitate percepută mai bună a somnului, o stare de spirit mai bună la trezire și erau mai alerte decât cei care săreau peste această masă”.