Circulă mitul că ești în pericol să faci ulcer dacă nu mănânci dimineața. Trist este că pentru mulți oameni este înrădăcinată ideea că dacă nu mănânci un mic dejun zdravăn te vei îmbolnăvi de ulcer sau gastrită. Dr. Răzvan Vintilescu, medic specialist în medicină de familie, demontează acest mit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Ulcerul și gastrita nu sunt pedepsele «zeilor» pentru faptul că ai sărit peste micul dejun”, a spus, pentru G4Food, dr. Răzvan Vintilescu, medic de familie.
Cauzele ulcerului și gastritei
„Cel mai frecvent, ulcerul este generat de bacteria Helicobacter Pylori – un microb foarte rezistent. El se instalează în mucoasa stomacului și subminează stratul protector, lăsând acidul gastric să ardă mucoasa. Al doilea motiv important al apariție acestor boli este abuzul de medicamente antiinflamatoare care atacă stomacul, indiferent dacă ai mâncat sau nu micul dejun. Deci săritul peste micul dejun, catalogat drept principal cauză a ulcerului și gastritei, nu este decât un mit fără susținere”, explică medicul.
Săritul peste micul dejun aduce o seamă de beneficii organismului
Mai mult, în ciuda percepției larg răspândite, săritul peste micul dejun nu doar că nu dăunează și nu este cauza directă a problemelor digestive, dar aduce o seamă de beneficii organismului.
„Când organismul are o pauză mai mare de la alimentație intră în autofagie, deci face <curățenie> printre celule, eliminându-le pe cele afectate. Corpul degradează proteinele și componentele celulare defecte reciclându-le pentru a crea unele noi și sănătoase”, spune dr. Vintilescu.
Mai mult, potrivit medicului, perioada de «post» dimineața duce și la scăderea insulinei din sânge. Insulina, secretată des și în cantități prea mari comandă organismului să stocheze tot ce vede drept grăsime. În plus, acest soi de post matinal – săritul peste micul dejun – poate duce și la scăderea inflamației cronice din corp, practic, duce la diminuarea unui factor important ce favorizează toate bolile moderne, inclusiv diabetul și bolile de inimă.
Săritul peste micul dejun te poate ajuta să slăbești
„De asemenea, când postești dimineața – adică sari peste micul dejun – organismul arde grăsimi ca pe o sursă principal de energie și intră într-o stare de cetoză – o minune metabolică, prin care corpul folosește grăsimea în loc de zaharuri. Așadar, dacă vei renunța să mai mănânci micul dejun, nu te teme, pentru că nu vei face ulcer sau gastrită, însă vei putea slăbi, dacă asta îți dorești, și vei deveni mai sănătos”, susține medicul.
Simptomele crizelor de ulcer
- Durere abdominală
- Greață și vărsături
- Balonare și eructații excesive
- Lipsa poftei de mâncare
- Pirozis: Arsuri pe gât
- Halitoză (respirație urât mirositoare)
Alimente benefice în ulcer
Pe lângă antibioticele și medicamentele care reduc aciditatea, recomandate de medicul tău, consumul următoarelor alimente poate fi benefic, deoarece sunt bogate în antioxidanți – substanțe ce contribuie la combaterea infecției cu Helicobacter Pylori, cea care generează ulcerul:

- conopidă
- varză
- ridichi
- mere
- afine
- zmeură
- mure
- căpșuni
- cireșe
- ardei gras
- morcovi
- broccoli
- varza kale
- spanac
- iaurt
- chefir
- varză murată
- ulei de măsline și alte uleiuri vegetale
- miere
- usturoi
- turmeric
Alimente pe care trebuie să le eviți dacă suferi de ulcer sau gastrită
- cafea
- ciocolată
- alimente picante
- alcool
- alimente acide (citrice, roșii)