Acești dovlecei de sezon cu brânză și miere picantă sunt un preparat dulce, picant și savuros care evidențiază cele mai bune produse ale verii, potrivit eatingwell.com.
Dovleceii galbeni, feliați, sunt copți, apoi acoperiți cu brânză, topită până devine aurie și face bule. Un strop de miere picantă adaugă o notă îndrăzneață, care echilibrează perfect bogăția brânzei și aroma delicată a dovleceilor, spune nutriționista Emily Lachtrupp.
Ingrediente necesare pentru 4 porții de dovlecei cu brânză și miere picantă
- 3 dovlecei galbeni medii, feliați pe diagonală sau rondele
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1½ linguriță pudră de ceapă
- 1½ linguriță oregano uscat, împărțit
- ½ linguriță piper măcinat
- 3-4 linguri mozzarella rasă, cât mai uscată
- 3-4 linguri brânză feta fărâmițată
- 2 căței de usturoi medii, rași fin
- 1 linguriță coajă de lămâie rasă
- ⅛ linguriță sare
- 1 lingură miere picantă (se prepară adăugând ardei iute peste miere)
- frunze proaspete de busuioc, rupte (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Pune o tavă mare cu margini ridicate în partea superioară a cuptorului și preîncălzește la 230°C.
- Într-un bol mare, marinează dovleceii feliați în uleiul amestecat cu pudra de ceapă, 1 linguriță oregano și piperul. Amestecă bine și întinde amestecul uniform în tava încinsă. Coace timp de aproximativ 3 minute, până încep să se înmoaie ușor.
- Între timp, într-un bol de lucru, amestecă mozzarella, feta, usturoiul ras, coaja de lămâie și restul de ½ linguriță oregano.
- Scoate tava din cuptor, întoarce feliile pe cealaltă parte și presară uniform amestecul de brânză deasupra.
- Mărește temperatura cuptorului la funcția de grill/broil. Pune din nou tava în cuptor și coace timp de aproximativ 3 minute, până când brânza se topește și devine aurie.
- Scoate din cuptor, presară sarea și stropește cu mierea picantă. Dacă dorești, decorează cu frunze de busuioc proaspăt.