Dilemă botanică: dovlecii sunt o legumă sau un fruct? Specialiștii spun, în mod surprinzător, că a doua variantă este corectă

Dovlecii sunt o legumă sau un fruct? Foto: Dreamstime

Dovlecii par a fi un simbol al toamnei, fiind prezenți în orice imagine de toamnă. Până și culoarea lor aduce a toamnă. Dar poate vă întrebați dacă dovlecii sunt o legumă sau un fruct. Ei bine, există un răspuns confirmat de știință, notează Parade.

Dovlecii sunt atât de bogați în nutrienți, încât sunt supranumiți „superaliment”. „Dovlecii au o mulțime de beneficii uimitoare pentru sănătate de care oamenii probabil nu sunt conștienți”, spune Kenneth Bower, Director la Baldor Specialty Foods. Un dovleac este aproximativ 90% apă, ceea ce poate ajuta la menținerea hidratării și a senzației de sațietate. Deoarece conțin aproape 3 grame de fibre, ne va da senzația de sațietate pentru mia mult timp, ceea ce poate promova pierderea în greutate.

Asigură 245% din aportul zilnic recomandat de vitamina A (care protejează vederea), 19% vitamina C (care promovează pielea sănătoasă și imunitatea), 11% cupru (care susține sistemul imunitar) și 16% potasiu (necesare pentru funcționarea normală a celulelor). Este, de asemenea, bogat în antioxidanți și sărac în calorii. „Antioxidanții sunt deosebit de importanți, deoarece ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul”, spune dr. Shemek. „Acești antioxidanți pot neutraliza radicalii liberi, împiedicându-i să vă afecteze celulele.”

Deci, este un fruct sau o legumă?

Am fi tentați s spunem că ceva cu atât de multe utilizări trebuie să fie o legumă. Foarte mușți cred că dovleacul este o legumă. Soiurile clasice de dovleac nu sunt în mod natural dulci ca un fruct. Sunt savuroase, ca o legumă. Și nu poate fi mâncat precum un măr sau o portocală. Practic, dovlecii trebuie gătiți ca să poată fi consumați. Dar specialiștii spun că dovleacul nu este deloc o legumă, ci este un fruct. „Ne gândim adesea la fructe ca fiind dulci, iar legumele mai savuroase”, spune Appel. „Când vine vorba de fructe precum dovleacul, acestea nu sunt dulci în mod natural. Așadar, adesea sunt confundați cu o legumă.”

Însă, potrivit științei, dovleacul este clasificat ca fruct. Potrivit Fundației Produce for Better Health, un dovleac este un fruct, deoarece provine din partea care poartă semințe a plantelor cu flori. „Mulți oameni sunt surprinși să afle că dovleacul este un fruct”, spune Amy Gorin, un dietetician din Stamford, Connecticut. „Din punct de vedere botanic, este clasificat ca atare deoarece dovleacul este un produs al structurii purtătoare de semințe a plantelor cu flori.”

Dovleceii provin din plante cu flori, la fel ca ananasul, merele și perele. Toate fructele provin dintr-o floare și conțin semințe. „Prin definiție, un fruct este ovarul cărnos sau uscat, matur al unei plante cu flori, care cuprinde sămânța sau semințele”, spune Appel. „Astfel, prin definiție, dovleacul este din punct de vedere tehnic un fruct.”

Există aproximativ 30 de soiuri de dovleac, de la dulce la mai puțin dulce, în diferite culori, inclusiv portocaliu, roșu, galben și verde, spune dr. Shemek. Dimensiunile variază de la mic la mare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *