Nu există gurmand pe lumea asta care să nu adore brânza. Și pe bună dreptate. Există sute de feluri de brânzeturi cu arome, texturi și gusturi diferite. Brânzeturile sunt foarte versatile. Merg adăugate în orice și sporesc gustul preparatului în care sunt puse. Ce ar fi o salată de roșii fără brânză adăugată? Cât de bine și frumos se completează oare boabele de struguri cu nucile și cu o bucată de brânză alături? Sunt unii care adaugă brânză și în ciorbă sau pilaf, de exemplu. Și eu nu-i condamn deloc pentru că, într-adevăr, gustul devine mult mai bun așa.
Brânza este și un ingredient foarte ușor și practic de folosit. Deschizi frigiderul, ai luat bucata de brânză, o tai cu un cuțit și gata, asta a fost toată pregătirea înainte de a o mânca. Cei care nu iubesc prea mult carnea fac, de exemplu, din brânză și derivatele sale o prezență aproape la fiecare masă.
Ce pericole ar fi totuși dacă mâncăm foarte des brânză?:
- În funcție de tipul de brânză ales și de porția din farfurie, caloriile se pot aduna foarte ușor. Dacă încerci să slăbești și reduci mult aportul de carne, să știi că nu faci mare brânză, ca să zic așa, dacă mănânci des brânză. Caloriile vor fi mult mai multe decât dacă ai consuma carne (slabă, bineînțeles, nu vorbim aici de mici sau cârnați).
- Probleme cu digestia. Brânza nu conține fibre. În plus de asta, ca și cheag pot fi folosite diverse substanțe ce nu îți ajută digestia. Asta se întâmplă mai ales cu brânza cumpărată de la particulari decât cu cea din comerț.
- Deși aportul de proteine al brânzei în alimentație este comparativ cu cel al cărnii, ea vine totuși cu grăsime multă la pachet față de peștele sau carnea slabă. Așadar, îți iei proteinele, dar ele vin împachetate în mai multă grăsime decât are corpul tău nevoie, cu siguranță.
- Dacă adaugi brânză în cam tot ce mănânci, nu prea mai știi ce gust are mâncarea ta și, drept urmare, îți vei reduce foarte mult alegerile alimentare. Este bine totuși să mai mâncăm și diversificat, nu numai cu gust bun 🙂
Grăsimea din brânză contribuie semnificativ la textura, aroma și sațietatea acestui aliment. Este o sursă de energie, dar și de vitamine liposolubile, precum A, D, E și K. Totuși, grăsimea saturată din brânză este adesea asociată cu riscuri pentru sănătatea cardiovasculară atunci când este consumată în exces.
Ce feluri de brânză să alegem astfel încât și sănătatea noastră să fie fericită când o mâncăm?
1.Brânză slabă
Exemple: brânză cottage, urdă, ricotta slabă.
Caracteristici: Au un conținut de grăsimi de aproximativ 4-10% și sunt bogate în proteine. Sunt ideale pentru cei care urmează o dietă hipocalorică.
Cum le consumăm: Pot fi folosite în salate, deserturi sau ca atare.
2.Brânză degresată sau light
Exemple: brânză feta light, mozzarella light.
Caracteristici: Sunt versiuni ale brânzeturilor clasice, dar cu un conținut redus de grăsimi, de regulă sub 15%.
3.Brânză maturată, dar mai săracă în grăsimi
Exemple: parmezan cu conținut redus de grăsimi, cheddar light.
Caracteristici: Chiar dacă au un gust intens, versiunile light ale acestor brânzeturi sunt mai prietenoase cu silueta.
Cum le consumăm: Pot fi rase peste paste sau utilizate în cantități mici pentru a da gust preparatelor. Datorită maturării îndelungate, ele rezistă foarte bine în frigider fără a căpăta un gust ciudat, amar sau iute. Așadar, nu o să stați stresați că trebuie să le consumați rapid.
Cum putem integra brânza într-o dietă echilibrată?
- Porții moderate: Consumul a 50 de grame de brânză pe zi poate fi suficient pentru a obține beneficiile nutritive fără a exagera cu aportul caloric. Cu cât brânza este mai proaspătă, cu atât se poate crește această cantitate către 100 grame.
- Faceți combinații echilibrate: Asociază brânza cu legume proaspete pentru un aport optim de fibre și volum și nu cu cartofi prăjiți. Deși, să știți că dacă aveți o poftă mare, nu o să se crape nimic în cer dacă vă faceți o astfel de poftă.
- Evitați brânzeturile ultraprocesate: Acestea pot conține aditivi nesănătoși și o cantitate ridicată de sare. Brânza topită este una dintre aceste variante și ar mai fi pleiada de produse de patiserie ce conțin resturi sau praf de brânză sau arome ce imită gustul de brânză.