Foarte mulți oameni, indiferent de vârstă, iubesc pastele, iar pentru că vineri, 25 octombrie, este Ziua Internațională a Pastelor, G4Food a încercat să afle secretele unei porții perfecte.
1. Osteria Zucca: „Folosim multe ingrediente din Italia, 70%-80% dintre ele sunt aduse din Italia”
Osteria Zucca este restaurantul în care, la pregătirea pastelor, se folosesc multe ingrediente din Italia. „Folosim multe ingrediente din Italia, 70%-80% dintre ele sunt aduse din Italia”, a declarat Cristi Găman, patronul restaurantului Osteria Zucca, pentru G4Food. Aici există pastele italienești aduse din Italia, nu din comerț de la noi, la fel și sosul de roșii direct din patria lor.
Printre clienții bucureșteni, cele mai populare paste sunt spaghetele. Aici, în acest local, bucătarii folosesc pasta Rummo, care este printre singurele fabricate în Italia.
„Faptul că foarte multă lume pleacă în afară, fie în Italia, fie în alte părți… acolo mănâncă produse pe care le avem și noi și clientul nostru a început din ce în ce mai mult să aprecieze calitatea, să înțeleagă gustul, deci am evoluat foarte mult”, a precizat Cristi Găman.
El recomandă celor care vor să guste pentru prima dată pastele italienești să înceapă cu pastele clasice, tip carbonara, bucatini all’amatriciana, pastele cu vită, dar și cele cu fructe de mare. Acestea din urmă sunt, după cum ne-a spus patronul restaurantului din București, foarte apreciate în rândul clienților.
„E diferență foarte mare într-o paste cumpărate de la un magazin cash and carry și una adusă de afară. E o diferență de la cer la pământ”, a menționat Cristi.
Patronului localului afirmă că pe lângă calitatea pastelor, clienții au fost fidelizați și prin faptul că, de aproape 10 ani, meniul a rămas neschimbat. „Am bucătari care fac doar paste, și bucătari care fac doar grătar”, a conchis sursa citată.
2. Bucătăreasa Restaurantului Poesia: „Sosul contează mai mult decât textura pastelor”
Și în meniul Restaurantului Poesia regăsim paste. Valeria Petrescu, bucătăreasa localului din București, spune că a reușit să creeze gustul italienesc în acest preparat folosind simple ingrediente românești.
Valeria ne-a precizat faptul că pastele Barilla sunt preferate în rândul clienților, adăugând faptul că „pastele cu orice” se vând foarte bine.
„Eu cred că pastele se mănâncă de la cel mai mic copil până la cel mai în vârstă. Am patru nepoți, patru băieți… paste cu pui, paste cu creveți, paste cu ciuperci, paste pe tot frontul”, a declarat Valeria pentru G4Food.
Pastele Barilla sunt cele recomandate de Valeria, ea considerându-le fiind cele mai bune.
Secretul unei farfurii perfecte de paste, după cum ne spune bucătăreasa restaurantului, este sosul care contează mai mult decât textura lor. „Să le faci cu plăcere”, a mai adăugat Valeria Petrescu.
3. Restaurant Maccheroni: „Nu folosim paste uscate, ci doar proaspete”
Restaurantul Maccheroni folosește în prepararea pastelor ingrediente fresh, făcute cu ou. „Nu folosim paste uscate, ci pe cele hidratate, care sunt proaspete, folosim roșii cherry și la legume, și la carne folosim tot ce e mai bun”, a declarat Alexandru Chelaru, bucătarul restaurantului.
Bucătarul ne-a menționat faptul că folosește roșii cherry deoarece sunt mult mai gustoase. „O să aducem mai multe tipuri de busuioc care nu prea sunt la noi. O să aducem și busuioc mov care dă o aromă diferită față de cel normal, verde, pe care îl știe toată lumea”, a precizat el.
Cele mai căutate preparate cu paste sunt cele cu fructe de mare, carbonara, mari e monti – „un mix între ceea ce se găsește în pădure și fructele de mare, o combinație între mare și munte, de aici și demumirea”.
„Față de ce era înainte, acum toată lumea se pricepe în bucătărie, datorită emisiunilor de gătit. Cam toată lumea știe cât ar trebui să fiarbă pastele, cam ce gust ar trebui să aibă, clienții au devenit puțin mai pretențioși și din această cauză… ca și înainte, baza este gustul și aspectul”, a explicat Alexandru.
El recomandă pentru prima oară a se încerca pastele cu fructe de mare sau arrabiata, pentru cineva care nu vrea să mănânce carne, pentru că pun în valoare legumele, precum bucuiocul, roșiile și usturoiul. Există și pastele primavera, pentru cei care doresc mai multe tipuri de legume, precum broccoli, țelina appio, praz.
„Cel mai important lucru, și la paste, și la orice preparat, este să ții cont de ce este de sezon”, a precizat bucătarul.
Secretul unei farfurii perfecte de paste constă atât în sos, cât și în paste. „Sosul nu trebuie să fie prea mult, dar nici să nu lipsească, adică pastele să fie destul de hidratate astfel încât să nu mai absoarbă din sosul care este în farfurie. Pastele trebuie servite atunci, nu lăsate, pentru că absorb și riscă să rămână fără sos”, a explicat Alexandru.
El a mai menționat pentru G4Food faptul că nu ar servi paste la pachet, din cauza faptului că ar rămâne fără sos. Ar fi de acord cu pastele la pachet doar în cazul celor la cuptor, doar cele al forno rezistă la transport.
„Sufletul e ingredientul principal care nu trebuie să lipsească… trebuie să gătești de plăcere”, a concluzionat bucătarul.
Sursa foto: Osteria Zucca Facebook / Poesia Facebook / Pixabay