De ce este dieta japoneză atât de sănătoasă / Este poporul cu cei mai mulți centenari și cele mai puține boli asociate vârstei

Dieta japoneză este dintre cele mai sanatoase Foto: Dreamstime

Japonezii sunt de mult timp admirați și studiați pentru speranța lor de viață ridicată, care este printre cele mai mari din lume. Așadar, de ce este dieta tradițională japoneză atât de sănătoasă și ce mănâncă ei? A explicat nutriționista Nicola Shubrook pentru BBC Good Food.

Ce este dieta tradițională japoneză

Dieta tradițională japoneză este în mare parte proaspătă și neprocesată, cu foarte puține ingrediente rafinate și zahăr. De fapt, nu este foarte diferită de dieta tradițională chineză, având ca alimente de bază orezul, legumele gătite și murate, peștele și carnea. Totuși, deoarece Japonia este formată dintr-un grup de insule (în total 6.852), locuitorii săi consumă mult mai mult pește comparativ cu alte țări asiatice. De asemenea, mănâncă pește crud sub formă de sushi și sashimi, precum și numeroase alimente murate, fermentate și afumate.

Componentele unei diete tradiționale japoneze

Soia, de obicei sub formă de tofu sau edamame proaspăt, este o parte esențială a dietei japoneze, alături de diferite tipuri de fasole. Produsele fermentate din soia, precum miso și natto, sunt alimente de bază populare. Natto este consumat tradițional la micul dejun și are un efect benefic asupra sănătății intestinale și coagulării sângelui.

Japonezii consumă, de asemenea, o mare varietate de legume terestre și marine, inclusiv alge marine, care sunt bogate în minerale benefice pentru sănătate și pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Fructele sunt adesea consumate la micul dejun sau ca desert, în special merele Fuji, mandarinele și curmalele japoneze (kaki).

Pe lângă dieta lor, japonezii sunt mari consumatori de ceai verde – în special ceai matcha, care devine din ce în ce mai popular și în alte țări, inclusiv în Marea Britanie. Matcha, un ceai verde sub formă de pudră fin măcinată, este apreciat mai ales pentru conținutul său ridicat de antioxidanți, cunoscuți sub numele de catechine, care sunt asociați cu lupta împotriva cancerului, virusurilor și bolilor de inimă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Beneficiile dietei tradiționale japoneze

Un studiu publicat în British Medical Journal a descoperit că persoanele care urmează îndeaproape ghidurile dietetice japoneze – o dietă bogată în cereale și legume, cu cantități moderate de produse animale și soia, dar cu un consum minim de lactate și fructe – au un risc redus de a muri prematur din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral. Deoarece dieta japoneză este bogată în soia și pește, acest lucru poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Japonezii au, de asemenea, cele mai scăzute rate de obezitate atât la bărbați, cât și la femei, precum și o speranță de viață ridicată.

Insula Okinawa, situată în sudul Japoniei, are cel mai mare număr de centenari din lume, precum și cel mai mic risc de boli asociate îmbătrânirii (cum ar fi diabetul, cancerul, artrita și Alzheimer). Acest lucru este atribuit, în parte, dietei tradiționale japoneze, care este săracă în calorii și grăsimi saturate, dar bogată în nutrienți, în special fitonutrienți precum flavonoidele, care se găsesc în legumele de diferite culori. Dieta okinawanezilor include și fitoestrogeni, hormoni vegetali care pot ajuta la protecția împotriva cancerelor dependente de hormoni, cum ar fi cancerul de sân. Spre deosebire de alte regiuni din Japonia urbanizată, dieta tradițională a locuitorilor din Okinawa a fost mai puțin influențată de schimbările alimentare aduse de cultura occidentală.

Obiceiuri alimentare sănătoase din cultura japoneză

În mod tradițional, japonezii au o atitudine sănătoasă față de mâncare și alimentație. Ei au o zicală, „hara hachi bu”, care înseamnă să mănânci până te simți 80% sătul, și nu este neobișnuit ca această filozofie să fie învățată copiilor de la o vârstă fragedă.

Modul în care japonezii își servesc mâncarea este, de asemenea, esențial. În loc să aibă o singură farfurie mare, ei mănâncă adesea dintr-un bol mic și savurează mai multe feluri de mâncare, cum ar fi orez, miso, pește sau carne și două-trei feluri de legume, servite de obicei în mod comun și consumate prin rotație.

De asemenea, japonezii sunt adepți ai „restricției flexibile” în ceea ce privește dulciurile și gustările, bucurându-se de ele din când în când, dar în porții mici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *