Există un obicei simplu în rutina de dimineață care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor ascunse, cum ar fi rigiditatea articulațiilor, problemele digestive și tensiunea arterială crescută, notează eatingwell. Este vorba despre a bea cafeaua cu lapte, acesta din urmă având un efect neașteptat.
Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, combinarea proteinelor (din lapte) cu antioxidanți (din cafea) poate dubla efectele antiinflamatoare asupra celulelor imunitare. Într-un alt studiu publicat în Food Chemistry, s-a constatat că această combinație poate fi replicată prin adăugarea unui ingredient popular, bogat în proteine, în cafea.
Cercetătorii de la Departamentul de Știința Alimentelor și Departamentul de Științe Veterinare și Animale al Universității din Copenhaga au analizat modul în care polifenolii — o clasă de compuși regăsiți în alimentele de origine vegetală, bogați în antioxidanți — reacționează atunci când sunt combinați cu aminoacizi, elementele de bază ale proteinelor.
Pentru a investiga efectele antiinflamatoare potențiale, cercetătorii au indus inflamații artificiale în celule imunitare înainte de a injecta unele dintre acestea cu o combinație de polifenoli și aminoacizi. Alte celule au primit doar polifenoli, iar un grup de control nu a primit nimic.
Laptele de vacă, cel mai sigur
Rezultatele au fost promițătoare: celulele imunitare tratate cu polifenoli și aminoacizi au fost de două ori mai eficiente în reducerea inflamației comparativ cu celulele care au primit doar polifenoli.
Într-un studiu asociat, s-a demonstrat că polifenolii se leagă de proteinele din produsele din carne și lactate. Și, având în vedere că boabele de cafea sunt bogate în antioxidanți, o situație în care oamenii ar putea consuma această combinație potențial antiinflamatoare ar fi prin consumul de cafea cu lapte.
Această reacție a fost observată doar în cazul lactatelor, așa că nu este clar dacă alternativele la lapte (precum laptele vegetal) au același efect benefic, mai ales produsele care conțin mai puține proteine decât laptele de vacă.
Dar există și alte modalități prin care poți consuma această combinație de antioxidanți și proteine care ar putea fi eficientă în reducerea inflamației.
„Îmi imaginez că ceva similar se întâmplă, de exemplu, într-un preparat cu carne și legume sau într-un smoothie, dacă te asiguri că adaugi puțină proteină, precum lapte sau iaurt”, spune profesorul Marianne Nissen Lund de la Departamentul de Știința Alimentelor, într-un comunicat al Universității din Copenhaga. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica aceste constatări și pentru a explora cum se compară sursele de proteine vegetale.