Liderul spiritual al lumii budiste, Dalai Lama, a fost sărbătorit ieri la sediul principal din Dharamshala, în India, în cadrul unei ceremonii speciale cu ocazia aniversării a 90 de ani. Conform calendarului tibetan, aniversarea liderului cultului are loc în a cincea zi a celei de-a cincea luni, nu în ziua propriu-zisă de naștere conform calendarului internațional.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Se estimează că în jur de 7000 de persoane s-au adunat în trei zone din complexul oficial, iar la ceremonie au participat, pe lângă alți lideri spirituali budiști – lama de diverse niveluri, și invitați aparținând religiilor hindu, creștină, islamică, Baha’i, iudaic, jainist și sikh, relatează sitului oficial al Sanctității Sale.
Adresându-se invitaților, el a afirmat, printre altele, că, pentru a trăi o viață fericită, pacea interioară este mai eficientă decât bunăstarea materială.
Se trezește la 3 dimineața și ia micul dejun la 5.30: terci din făină de orz, pâine cu gem și ceai
Conform aceleiași surse oficiale, când nu călătorește și se află acasă, la Dharamshala, se trezește la ora 3 dimineața. După momentul dedicat igienei personale, începe ziua cu rugăciuni și meditații, până la ora 5. De la ora 5 face o scurtă plimbare în jurul reședinței. Dacă plouă, folosește un tapis roulant, pentru a nu-și întrerupe rutina legată de activitatea fizică.
Micul dejun este servit la 5:30 și constă, de obicei, într-un preparat din gastronomia tibetană numit tsampa (un fel de terci cald din făină de orz), pâine cu dulceață și ceai. În timpul micului dejun, ascultă regulat BBC World News în limba engleză. Între orele 6 și 9 continuă meditația și rugăciunile. După ora 9, se dedică studiului diferitelor texte budiste și reflecții ale marilor maeștri ai cultului.
Prânzul este servit la ora 11:30. Bucătăria sa din Dharamshala este vegetariană. Totuși, în timpul călătoriilor, nu urmează neapărat o dietă vegetariană, dar tradiția impune să sară peste masa de seară. Dacă este nevoie să discute cu personalul său sau să țină audiențe ori interviuri, merge la birou între 12:30 și 15:30. De obicei, în aceste după-amiezi are loc un interviu și mai multe audiențe, atât cu tibetani, cât și cu non-tibetani. Întors la reședința sa, ia ceaiul de seară în jurul orei 17, urmat de rugăciuni și meditație. Se retrage în jurul orei 19.
Consumul de carne din perspectivă budistă
După cum citează mai multe surse din autobiografia Sanctității Sale, în primii săi ani în Tibet acesta consuma carne, în special din cauza lipsei altor resurse. După ce a fugit în India în 1959, a adoptat o dietă lacto-ovo-vegetariană, în acord cu credințele multor budiști indieni. Din păcate, un an mai târziu, a contractat hepatită și o serie de complicații legate de vezica biliară. Urmând sfatul medicilor, a reluat, nu fără reticență, consumul de carne, fapt care l-a ajutat să se repună pe picioare.
Cultul budist nu interzice consumul de carne dar „animalele nu ar trebui ucise pentru hrană”, spune Dalai Lama. Nuanța din discursul său face referință la principiul compasiunii și al non-violenței, fiind acceptabilă din perspectivă budistă consumul de carne al animalelor care au murit din cauze naturale, nu sacrificate pentru hrană. În culturile tradiționale se practică sacrificarea animalelor imediat după ce inima a încetat să mai bată dar sângele încă circulă și nu a început tranziția către rigor mortis.
Din abordarea nuanțată a liderului spiritual budist reiese și importanța contextului legat de consumul de carne. El admite că există realități practice ale vieții și că menținerii sănătății este și ea importantă. Și mai remarcă și situațiile în care carnea este oferită ca gest de ospitalitate.