Cea mai frecvent consumată carne din lume, carnea de porc poate fi și una dintre cele mai periculoase. Persoanele care aleg să mănânce carne de porc insuficient preparată termic își cresc riscul de a dezvolta boli foarte grave. Potrivit healthline.com, hepatita, cancerul și scleroza multiplă se numără printre ele.
Trichineloza poate duce la meningită, miocardită și chiar deces
Primul risc, despre care, cu siguranță, a auzit toată lumea, este trichineloza. Această boală parazitară poate apare atunci când mâncați carne de porc insuficient preparată termic. Când mănânci, acidul din stomac și enzimele digeră alimentele. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun învelișul exterior dur (chistul) al larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se localizează în țesuturile corpului, în special în mușchi. Simptomele infestării includ febră, tulburări digestive, dureri de cap, dureri musculare și erupții cutanate. O infecție severă poate da meningită, encefalită, miocardită și poate duce chiar la deces.
Ficatul de porc, incorect preparat, te poate îmbolnăvi de hepatita E
Ficatul de porc este principalul transmițător alimentar al hepatitei E, un virus care infectează 20 de milioane de oameni în fiecare an și poate duce la boli acute (febră, oboseală, icter, vărsături, dureri articulare și dureri de stomac), ficatul mărit. Și, uneori, insuficiență hepatică și chiar deces.
Hepatita E reprezintă o inflamație care se dezvoltă la nivelul ficatului. Apariția sa este cauzată de infectarea cu virusul hepatitei E (VHE). Oamenii se pot infecta prin intermediul cărnii infectate care nu este gătită îndeajuns de mult, în special ficatul
În cazuri rare, infecția cu hepatita E poate duce la miocardită, pancreatită, tulburări neurologice și ale sângelui.
Vestea bună este că, în cazul cărnii bine preparată termic, acest virus este distrus.
Risc de cancer hepatic și ciroză
Statisticile arată că există o corelație între consumul de carne de porc și incidența cancerului hepatic și al cirozei.
De exemplu, în carnea de porc procesată există, deseori, nitriți și nitrați ca agenți de întărire și niveluri semnificative de nitrozamine în pateul de ficat de porc, slănină, cârnați, șuncă și alte mezeluri. Fiind vorba despre o carne grasă, vitamina C poate deveni promotor, în loc să fie inhibitor, de nitrozamină. Așadar, asocierea salatei și legumelor cu carnea de porc nu ne ajută prea mult, ci, din contră. Prin urmare, consumați doar carne de porc din surse autorizate, analizată, și bine preparată. Evitați carnea de porc foarte grasă și preparatele procesate (pateu, cârnați, mezeluri).
Creierul de porc, insuficient preparat, poate favoriza scleroza multiplă
Pare greu de crezut o asemenea asociere, dar carnea de porc, insuficient preparată termic, poate crește riscul de scleroză multiplă. Această boală autoimună vizează sistemul nervos central, iar riscul major este atunci când mâncați anumite mâncăruri din creier de porc, incorect preparate.