Cum și când poți mânca ciocolată atunci când vrei să slăbești / Tania Fântână (nutriționist): Ciocolata nu te îngrașă dacă este consumată cu moderație și face parte dintr-o dietă echilibrată. E important să nu adaugi și biscuiți „dietetici” sau „digestivi”

Tania Fântână 7 februarie 0 comentarii 10727 vizualizări
Colaj foto Colaj foto

Știu. Voi tocmai vă puseseți în gând să nu mai mâncați „prostii” atunci când slăbiți. Nu-i nimic, vă veți aduce aminte de acest articol după 2-3 săptămâni de la începerea procesului de slăbit și o să vă întoarceți să-l citiți atunci.

Treaba cu slăbitul și micile noastre plăceri nevinovate este că dacă în timpul acestui proces nu le mai dați voie să apară, ele tot o să apară, ba chiar în forme și mai monstruoase decât vă gândiți. Fie că vorbim de ciocolată sau de anumiți biscuiți care vă plac, sărați, să spunem, după câteva zile de mâncat ca la carte, într-o zi în care o să fiți mai obosiți sau supărați de ceva, o să vă vină în gând vechea voastră prietenă care vă alină și vă ascultă întotdeauna.

Atunci când vrei să slăbești nu e musai să renunți la zahăr sau făinoase chiar de tot. Deși ele nu vin cu nutrienți și organismul ar fi bine mersi și fără ele, vin cu acea doză de răsfăț de care atât oamenii mari, cât și cei mici au nevoie. Sau mă rog, oamenii mici din cei mari, înțelegeți voi ce vreau să spun.

Câteva reguli de care să ții cont dacă vrei să mănânci ciocolată, dar să și pierzi în greutate sau să nu te îngrași din această cauză:

  • Nu mânca ciocolată pe stomacul gol. Deși te gândești că dacă înlocuiești o masă cu o tabletă de ciocolată caloriile sunt tot alea și nu aduci un surplus de calorii, modul în care zahărul din ciocolată influențează hormonii este unul care duce la supraalimentare ulterioară consumului. Deci, 300 de kcal din ciocolată o să determine producere de insulină și, drept urmare, de țesut gras mult mai agresiv decât 300 kcal dintr-o brânză cu roșii sau 1 măr și câteva nuci. Savurează după o masă principală câteva cubulețe de ciocolată drept desert.
  • Cantitatea e totul. Deși te poți strădui să alegi ciocolata neagră sau cu îndulcitor sau mai știu eu ce specialitate, toate sortimentele au aceleași calorii. Acum înțelegeți că la 500 kcal pe 100 g nu o să mai conteze că un tip de ciocolată are 470 kcal și altul 530 kcal. Cifra este oricum foarte mare pentru ca tu să consumi mai mult de 20-25 g de ciocolată/porție/zi.
  • Nu include mai mult răsfăț dacă e cazul. Dacă ți-ai dat voie să mănânci puțină ciocolată în fiecare zi, nu lăsa ca această ciocolată să mai vină și cu alți prieteni. Nu începe să crești cantitatea din alte alimente. Nu adăuga lângă ciocolată și niște biscuiței „dietetici”, „digestivi” etc.

Îți poți face un desert din:

  • Câteva cuburi de ciocolată și câteva bucăți de fructe de pădure
  • 1 iaurt grecesc în care pui câteva bucăți de fruct și razi puțină ciocolată deasupra
  • 1 linguriță de unt de arahide + 2 cuburi de ciocolată + 1 măr
  • 1 cracker pe care pui 2 lingurițe de cremă de ciocolată + 1 kiwi

Pentru ca răsfățul să fie deplin, nu mânca ciocolată neagră dacă nu îți place. Oricum mănânci broccoli ăla care nu îți place, oricum tragi de tine să te limitezi la o porție mai mică de mâncare deși ai fi mâncat dublu, oricum iei micul dejun deși nativ nu îți vine să mănânci sau să te trezești dimineața etc. Ideea e de a permite puțin răsfăț în viața ta, astfel încât să percepi altfel toate aceste schimbări legate de ingrediente și de porții și să poți rămâne la aceste schimbări pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Deși ciocolata neagră are mai puțin zahăr decât cea cu lapte, totuși diferența de calorii dintre cele două este infimă, iar la 20 g cât o să mănânci tu, chiar nu prea ai ce să numeri.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Integreaz-o într-un stil de viață echilibrat

Ciocolata nu te îngrașă dacă este consumată cu moderație și face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă tu mănânci din toate, dar câte puțin, adică:

  • Dacă ai un deficit caloric moderat, te poți bucura de ciocolată și să continui să slăbești.
  • Dacă faci sport, corpul va folosi energia în mod eficient și rapid.
  • Dacă îți controlezi oboseala și emoțiile, nu vei exagera cu dulciurile.

Slăbitul, grija față de kilogramele tale, nu înseamnă numai restricții, ci un stil de viață pe care îl poți duce cu un nivel acceptabil de veselie și pace cu tine pe un termen cât mai lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *