Cum să faci față dificultăților alimentare după un accident vascular cerebral / Dieteticienii vă sfătuiesc să mâncați ponderat, alimente sănătoase și recomandă dieta mediteraneeană, pentru a reduce riscul de viitoare AVC-uri

mediteneeanaBUN Sursa foto: Pexels

Dacă ai suferit un accident vascular cerebral sau îngrijești pe cineva care a avut unul, menținerea unei alimentații corecte poate reprezenta o provocare. Dieteticiana Victoria Taylor îți oferă, potrivit bhf.org.uk, sfaturi despre alimentația după un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral (AVC) poate afecta, în multe feluri, modul în care mănânci, în funcție de cum a fost afectat creierul tău.

Este posibil să ai dificultăți de înghițire, ceea ce poate afecta cantitatea și tipul de alimente pe care le poți consuma, sau este posibil să fi fost afectat în alte moduri, ceea ce face dificilă achiziționarea propriei tale hrane, pregătirea meselor sau alimentarea ta.

Alimentația sănătoasă poate preveni apariția unui alt AVC

Pentru unii oameni, accidentul vascular cerebral nu a afectat capacitatea lor de a mânca, caz în care atenția se va concentra pe alimentația sănătoasă pentru a preveni apariția unui alt accident vascular cerebral.

Indiferent cum ai fost afectat, va exista o echipă de profesioniști din domeniul sănătății care va lucra împreună cu tine pentru a te sprijini în procesul de recuperare.

Dacă ai probleme de înghițire, post-AVC, supele de legume pot fi o soluție

Orice problemă cu înghițirea ar fi trebuit să fie observată în spital, dar dacă tu crezi că ai probleme care nu au fost abordate, este important să discuți cu medicul tău despre acest aspect.

Un logoped te poate sfătui în legătură cu tipurile de alimente și texturile care sunt cele mai bune pentru tine. Ar putea recomanda o dietă moale, bazată pe supe sau piureuri, care poate fi mai ușor de înghițit, iar tu ar putea să fie necesar să adaugi un praf special în băuturi pentru a le îngroșa.

Problemele de înghițire, după un AVC, pot fi temporare

Logopedul tău îți va urmări evoluția. Vestea bună este că, pentru majoritatea oamenilor, problemele de înghițire sunt temporare și se rezolvă. De obicei, îmbunătățirile sunt vizibile în primele săptămâni după accidentul vascular cerebral, deși pentru unii oameni poate dura mai mult timp.

Sfaturi pentru a mânca, după un AVC, alimente sub formă de piure

Dacă poți mânca doar alimente sub formă de piure, acest lucru poate afecta gama și conținutul nutrițional al dietei tale. De obicei, va trebui să adaugi lichid în alimente atunci când sunt amestecate pentru a obține consistența corectă, ceea ce va dilua amestecul, reducându-i valoarea energetică pe care, în mod normal, ar avea-o aceeași cantitate de mâncare.

De asemenea, este posibil să simți oboseală în timp ce mănânci, ceea ce poate însemna că vei consuma mai puțină hrană, așa că este important să te asiguri că fiecare înghițitură contează. Încearcă să adaugi lichide hrănitoare, nu doar apă, când blenduiești alimentele – cum ar fi sos de roșii suplimentar, lapte sau sos alb, în funcție de felul de mâncare. Acest lucru îți va oferi mai mulți nutrienți.

Dacă ai slăbit după accidentul vascular cerebral, trebuie să-ți maximizezi mesele

Unii oameni vor găsi dificil să își îndeplinească cerințele nutriționale după un accident vascular cerebral, pentru o perioadă de timp, iar pierderea în greutate este o problemă frecventă.

Dacă erai subponderal înainte de accidentul vascular cerebral, acest lucru ar fi trebuit să fie observat în spital. Este important să se abordeze acest aspect, deoarece fiind subponderal sau subnutrit poate afecta recuperarea după un accident vascular cerebral. Subponderabilitatea poate influența forța și capacitatea de a lucra la obiectivele de recuperare, precum și să te expună unui risc mai mare de infecții.

Dacă ai fost văzut de un dietetician, ar fi trebuit să primești sfaturi despre cum să îți maximizezi mesele. Dacă pierderea în greutate este o problemă, poate fi util să adaugi ingrediente suplimentare (în funcție de cerințele tale de textură), cum ar fi unt de arahide, ulei, brânză și produse lactate grase. Mesele mici și frecvente sunt, de asemenea, o idee bună dacă întâmpini dificultăți în a mânca mese mari.

De asemenea, este posibil să ți se fi recomandat băuturi sau budinci de suplimente pe bază de lapte. Dacă este cazul, este important să le consumi conform recomandărilor.

Dieta mediteneeană poate ajuta la reducerea riscului de AVC-uri viitoare

Alimentația sănătoasă este cheia pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale viitoare. Practic, prevenirea unui accident vascular cerebral viitor este prioritatea după un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Menținerea unei greutăți sănătoase și adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, cum ar fi dieta mediteraneeană, poate ajuta la reducerea riscului, la fel ca orice medicație pe care ți-a recomandat-o medicul. O alimentație sănătoasă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și la menținerea unei greutăți sănătoase.

Aceasta presupune o dietă care include cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, pește (alb și gras), leguminoase și cereale integrale. Trebuie să limitezi dulciurile, prăjiturile, biscuiții și mezelurile procesate și grase. Este important, de asemenea, să înlocuiești grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate și să reduci consumul de sare, evitând alimentele bogate în sare, cum ar fi mezelurile procesate, gustările sărate și supele gata preparate, precum și să nu adaugi sare la alimente.

În cazul în care consumi alcool, limitează-l la cel mult 14 pahare pe săptămână și, dacă ajungi la această cantitate într-o săptămână, împarte-o pe mai multe zile și asigură-te că ai și zile fără alcool. Ideal ar fi să excluzi consumul de alcool.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *