Excesul zilnic de sucuri carbogazoase și cafele pot crește riscul de accident vascular cerebral / Aliații sănătății tale pot fi ceaiul și apa, pentru că ele pot reduce acest risc

suc si cafeaBUN Sursa foto: Pexels

Băuturile carbogazoase, sucurile/băuturile de fructe și prea multă cafea pot crește riscul de accident vascular cerebral și hemoragie intracerebrală, potrivit unor cercetări recente.

Băutul a patru cești de cafea pe zi crește riscul de accident vascular cerebral ischemic (AVC) sau hemoragie intracerebrală (ICH), susțin, cercetătorii, potrivit medicalnewstoday.com.

Ceaiul protejează, în general, împotriva accidentului vascular cerebral, susțin cercetătorii, după analiza unor date reprezentând un număr 26.950 de participanți din 32 de țări, realizate în colaborare cu echipe de specialiști de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada și de la Universitatea Galway din Irlanda.

Vezi detalii

Sucurile cresc riscul de hemoragie intracerebrală cu 37%/ Cine bea două sucuri pe zi își triplează acest risc

Băuturile carbogazoase, atât cu zahăr, cât și îndulcite artificial, cum ar fi sucurile, au fost asociate cu o probabilitate crescută a unui prim accident vascular cerebral sau ICH cu 22%. Această asociere a fost cea mai puternică în Africa, Europa Centrală și de Est și Orientul Mijlociu și în America de Sud.

Sucul de fructe și băuturile din fructe cresc riscul de ICH cu 37%, femeile fiind la un risc mai mare decât bărbații. Două astfel de băuturi pe zi triplează acest risc. Cercetătorii sugerează că acest lucru se poate datora zahărului și altor ingrediente adăugate băuturilor pe bază de fructe care copleșesc proprietățile lor sănătoase.

Dacă bei mai mult de patru căni de cafea pe zi crește șansele cuiva de a avea un prim accident vascular cerebral cu 37%.

Consumul zilnic moderat de cafea – mai puțin de patru căni – nu a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Ceaiul și apa reduc riscul de accident vascular cerebral

În noile analize s-a descoperit că ceaiul are un efect protector împotriva accidentelor vasculare cerebrale în America de Sud și China, dar a fost asociat cu o șansă mai mare de accident vascular cerebral în Asia de Sud.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de șapte căni de apă pe zi a redus riscul de accident vascular cerebral cu 18%.

Studiul băuturilor carbogazoase și sucurilor și băuturilor de fructe este publicat în Journal of Stroke, iar studiul cafelei și ceaiului a fost publicat în International Journal of Stroke.

Un chirurg cardiovascular spune că băuturile gazoase și cele din fructe sporesc factorii de risc pentru AVC și ICH

Concluzia conform căreia băuturile carbogazoase – dintre care cele mai multe sunt sucuri – ar putea să nu fie sănătoase nu este foarte surprinzătoare.

Christopher Yi, chirurg vascular certificat la Memorial Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, CA, nu a fost implicat în cercetare dar, totuși, el a descris problema cu băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr.

„Conținutul ridicat de zahăr din băuturile carbogazoase obișnuite poate contribui la obezitate, diabet și hipertensiune arterială, toate acestea fiind factori majori de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic (AVC) și ICH. În mod similar, aditivii de zahăr din băuturile din fructe pot provoca și creșteri rapide ale zahărului din sânge și ale nivelurilor de insulină, care pot promova inflamația și disfuncția endotelială, crescând riscul de ICH”, a spus Yi.

În ceea ce privește băuturile îndulcite artificial, dr. Jayne Morgan, cardiolog și director executiv pentru sănătate și educație comunitară la Piedmont Healthcare Corporation din Atlanta, neimplicat în această cercetare, a remarcat că „zaharurile artificiale pot avea un impact negativ asupra sănătății vasculare, asupra funcției vaselor de sânge și chiar pot contribui la inflamație, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral”.

Potrivit lui Morgan, există studii care dovedesc faptul că persoanele care consumau două sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi aveau un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cei care consumau mai puțin sau deloc.

Ce alegem, cafea, ceai sau apă?

„La fel ca majoritatea lucrurilor care sunt consumate, moderația este mai sigură decât excesul”, a spus Yi despre consumul de cafea.

În timp ce cofeina din cafea poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, crescând riscul de accident vascular cerebral, cafeaua conține și polifenoli benefici.

Yi a spus că polifenolii „au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot reduce ateroscleroza și pot îmbunătăți funcția vasculară”.

În ceea ce privește concluziile diferite la care au ajuns diferitele studii pe cafea, Yi a emis ipoteza: „Variațiile între diferite studii pot fi influențate de factori precum caracteristicile populației, metodele de preparare a cafelei și factorii de confuzie ale stilului de viață”.

Morgan a mai spus că „datele despre cafea sunt peste tot. Datele despre ceai au fost mai reproductibile și mai consistente. Mai exact, s-a demonstrat că ceaiurile verzi și negre reduc riscul de accident vascular cerebral.”

În regiunile în care sa constatat că ceaiul reduce riscul, diferite ceaiuri au avut efecte ușor diferite. Trei până la patru căni de ceai negru pe zi au scăzut riscul de accident vascular cerebral cu 29%. Același număr de căni de ceai verde a redus riscul cu 27%.

„Se crede că acest efect se datorează cantității bogate de antioxidanți găsite în ceai. Catechinele și epicatechinele pot scădea inflamația în vasele de sânge, reducând deteriorarea oxidativă care crește riscul de accident vascular cerebral. Ceaiul a fost, de asemenea, asociat cu scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției endoteliale a vaselor de sânge, diminuând astfel riscul de accident vascular cerebral”, a spus Morgan.

Datele au sugerat, de asemenea, că adăugarea de lapte în ceai a redus efectul său benefic împotriva accidentului vascular cerebral, probabil datorită inhibării efectelor antioxidante.

Morgan a explicat și rolul apei în reducerea deshidratării, un factor grav de risc de accident vascular cerebral.

„Deshidratarea provoacă sânge mai vâscos, care este mai probabil să se coaguleze. De asemenea, sângele mai subțire curge mai ușor în toate zonele corpului, inclusiv în creier, oferind protecție împotriva cheagurilor și a accidentului vascular cerebral. Deshidratarea poate duce, de asemenea, la hipertensiune arterială, deoarece organismul se luptă să regleze tensiunea arterială”, a adăugat Morgan. „Hipertensiunea arterială este un factor de risc semnificativ pentru accident vascular cerebral. Un volum bun de sânge este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale”, a spus Morgan.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *