Cum să combați mâncatul emoțional seara. Sfaturile Taniei Fântână, nutriționistul G4Food

tania fantana, nutritionist, nutritie personalizata, slabit

În materie de îngrășat, cred că cea mai frecventă cauză pe care o aud în ultimii ani este cea legată de mâncatul seara. Se întâmplă cumva o magie în corpul nostru atunci când venim obosiți și hăituiți de la serviciu și deschidem ușa apartamentului în care locuim. Cumva cadrul acesta primitor, cunoscut, atât de personal, vindecă toate rănile zilei. Toate privirile încruntate, toate înțepăturile, îmbrâncelile de pe stradă sau de pe email, toate lucrurile pe care ne-am fi dorit să le facem, dar (iar) n-am putut/n-am vrut/nu ne-au ieșit.

Din păcate, nu ne putem controla foarte bine sentimentele și bucătăria devine brusc cea mai interesantă încăpere din casă. Îmbrăcați în hainele de stradă, deschidem ușa bucătăriei, a frigiderului și începem să ciugulim. Câte puțin din ceva, câte puțin din altceva, mai o feliuță de nu știu ce, mai un colț de pâine și, pe nerăsuflate, timp de vreo cinci minute tot savurăm. Desigur, acest act în care inconștient am mâncat câteva sute de calorii nu îl percepem ca fiind mâncare, ci doar o mică… gustărică nevinovată. După duș va urma, desigur, masa principală. De obicei, și mai ales vara, fructe, multe.

După vreo oră de intrat în casă, ne liniștim în sfârșit, taifunul se domolește ușor, ușor.

Dacă vrei să nu te mai repezi seara la frigider compulsiv, poți încerca următoarele trucuri:

  • Încearcă să ai mese consistente până seara. Începe ziua cu un mic dejun consistent (iaurt + muesli/brânză cu legume/ouă/somon sau șuncă slabă de pui sau curcan cu o felie de pâine și ardei gras). Mănâncă un fruct în jur de ora 11 și apoi prânzul pe la ora 13. Dacă îți e foame pe la ora 17, poți roade câteva migdale sau un iaurt sau 30 g baton de fructe și nuci fără zahăr.
  • Impune-ți ca după ce ajungi acasă să bei o cană de apă, să te duci la duș și apoi să mănânci. Prelungește puțin momentul în care deschizi ușa bucătăriei. După un pic de relaxare, vei vedea că brusc furia emoțională care te determină să mănânci mult și caloric pierde din intensitate.
  • Alege mai degrabă surse proteice pentru masa de seară decât dulce sau gras. Ex: 1-2 ouă fierte + legume; salată de crudități și sardine sau ton; o bucată de friptură de pui sau mușchi de porc cu legume; 3 degete telemea cu salată; 1 bucată doradă sau păstrăv pe care să-l pui rapid pe grătar.
  • Încearcă să nu te duci în supermarket zi de zi ca să-ți iei cina. Pregătește-ți din weekend două feluri de mâncare sănătoase și de încredere.
  • Încearcă să faci față mai bine stresului de la serviciu/acasă. Știu că știi că asta e problema principală, motorul defect care te bagă în sperieți. Sper doar că vei găsi curând o soluție. Tu ești singurul în măsură să facă asta.
  • Dă-ți timp să adopți obiceiuri mai bune de mâncat. Avem câteodată pretenții exagerate de la noi. Să ne schimbăm radical și definitiv de pe o zi pe alta. Faceți ceea ce trebuie câteva zile consecutive și o să vedeți că vă raportați altfel la voi. Nu mai fiți așa convinși că sunteți cazuri fără leac. Trebuie doar puțin curaj ca azi să faceți lucrurile altfel decât ieri și de puțină perseverență ca să faceți asta mai multe zile consecutive.

Face parte dintr-o relație sănătoasă cu mâncarea să mai exagerezi din când în când. Să o mai lași să te aline. Dar dacă asta deja se întâmplă de o perioadă lungă de timp, poate că e cazul să îți analizezi un pic activitățile care te seacă de energie, care te depărtează de tine și să decizi dacă vrei să le mai păstrezi în viața ta pe termen lung.

Ar fi ideal ca acel moment din viață să fie înainte de apariția bolilor autoimune sau chiar a cancerului. Golul emoțional se pare că joacă un mare rol printre elementele declanșatoare.

Citește și 10 rețete dietetice și rapide pentru cină, recomandate de nutriționistul G4Food Tania Fântână

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *