Cum păstrezi cel mai bine untul de arahide: la temperatura camerei sau în frigider? / Experții explică toate detaliile despre depozitarea corectă

Cum păstrezi cel mai bine untul de arahide Foto: Dreamstime/ Ppy2010ha

Untul de arahide este, probabil, unul dintre cele mai versatile alimente din bucătărie. Îl pui pe pâine prăjită și ai micul dejun. Îl adaugi în înghețată și transformi o gustare târzie într-un desert. Îl combini cu câteva ingrediente de bază din cămară și obții un sos delicios. În plus, este bogat în proteine, accesibil ca preț și are un termen de valabilitate îndelungat. Ca să nu mai menționăm că este și foarte gustos.

Dar este sigur să lași un borcan deschis în cămară? Eatingwell a apelat la experții de la Skippy și National Peanut Board – două banduri care produc acest aliment – pentru a pune capăt acestei dezbateri.

„Ideea principală este că untul de arahide este un aliment rezistent din mai multe puncte de vedere”, a declarat Markita Lewis, dietetician înregistrat la National Peanut Board. „Nu trebuie să-l tratezi cu grijă excesivă.”

Este sigur să păstrezi untul de arahide în cămară?

Untul de arahide este destul de rezistent, dar este sigur să îl lași deschis la temperatura camerei? „Untul de arahide Skippy este complet sigur la temperatura camerei”, a spus Sam Hovick, manager de brand la Skippy. De asemenea, este perfect în regulă să-l păstrezi în frigider, a adăugat el – alegerea ține doar de preferințele personale. Dacă îți place să ai un unt de arahide ușor de întins, cel mai bine este să-l ții în cămară. Dacă ești genul de persoană care îl mănâncă direct cu lingura, frigiderul este o opțiune mai bună, deoarece va fi mai ferm.

Singurul lucru de care trebuie să ții cont este durata de valabilitate, a adăugat Lewis. Un borcan deschis va rezista aproximativ trei luni în cămară înainte să își piardă din calitate. Dacă este păstrat corespunzător în frigider, termenul de valabilitate poate fi prelungit puțin mai mult.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ce se întâmplă cu untul de arahide natural

Unturile de arahide convenționale sunt formulate pentru a fi stabile la raft. De obicei, unturile naturale de arahide nu conțin stabilizatori, cum ar fi uleiurile vegetale hidrogenate, care permit păstrarea la temperatura camerei. Dacă untul natural de arahide este făcut în casă, provine dintr-un magazin specializat sau conține doar arahide și sare, cel mai bine este să-l păstrezi în frigider pentru a-i menține calitatea, durata de valabilitate și gustul.

Aceleași reguli se aplică și altor produse de acest gen cum ar fi untul de migdale și untul de caju. De asemenea, unturile din semințe pot fi păstrate la temperatura camerei.

Sfaturi pentru depozitare

Deși păstrarea untului de arahide în frigider sau la temperatura camerei este sigură din punct de vedere alimentar, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a te asigura că rămâne la fel de gustos ca în ziua în care ai deschis borcanul. Dacă îl păstrezi în afara frigiderului, trebuie să te asiguri că se află într-un loc răcoros și uscat, deoarece căldura excesivă și umiditatea pot grăbi deteriorarea. De asemenea, trebuie ținut într-un loc întunecat, deoarece lumina puternică poate degrada calitatea produsului. O cămară sau un dulap sunt locurile ideale.

Dacă alegi să-l păstrezi în frigider, trebuie să te asiguri că borcanele deschise nu sunt depozitate lângă alimente cu mirosuri puternice, a spus Lewis. De asemenea, evită să-l ții pe ușa frigiderului, deoarece acolo temperatura fluctuează cel mai mult. „Raftul superior are, de obicei, temperatura cea mai constantă și este ideal pentru alimente gata de consum, cum ar fi untul de arahide”, a explicat ea.

Cum îți dai seama dacă untul de arahide s-a stricat

Pe lângă verificarea datei de expirare sau a termenului „de consum preferabil înainte de”, există câteva semne clare că untul de arahide nu mai este bun. Primul este mirosul: dacă are un miros amar, metalic sau rânced, cel mai probabil trebuie aruncat. De asemenea, untul de arahide alterat va fi mai uscat sau va avea o culoare mai închisă, a spus Lewis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *