Cum alegi cea mai potrivită hrană pentru pisica ta / Nu gustă aromele dulci și poate mânca de zece ori pe zi

Hrana pentru pisica Foto: Pexels

Spre deosebire de câini, care se bucură de cereale și legume în hrana lor, pisicile sunt carnivore prin definiție. Metabolismul lor a evoluat astfel încât au nevoie de ingrediente care se găsesc doar în carne. Cu toate că pot fi hrănite cu alimente preparate în casă (cu carne), este mai recomandată hrana specială pentru pisici din comerț. Însă este important cum alegi cea mai potrivită hrană pentru ea.

Pisicile au particularitățile lor, atunci când vine vorba despre alimentația lor. Ele nu gustă arome dulci și pot mânca mai mult de zece ori pe zi. Preferă hrana umedă și au nevoie de apă. Hrana neadecvată le poate crea probleme de rinichi sau ficat.

„Carnea le oferă nutrienții de care au nevoie: vitamina A, proteine, taurină și acizi grași esențiali”, spune Ignacio Arija, medic veterinar și profesor în unitatea de nutriție a departamentului de producție animală de la Universitatea Complutense (UCM) din Madrid. Apa este, de asemenea, o parte importantă a nutriției felinelor. „Sunt animale de origine deșertică, capabile să rămână perioade lungi de timp fără să bea, ceea ce le poate deteriora rinichii. De aceea este important să vă asigurați că beau apă”, avertizează Arija, care clarifică ce le place să bea. „Apa să fie proaspătă și curată, pentru că dacă miroase urât sau are un gust neplăcut nu vor bea și riscă să dezvolte pietre la rinichi”, arată El Pais

Hrana pentru pisici, caracteristici aparte

Hrana pentru pisici trebuie să aibă anumite caracteristici pentru o alimentație completă și echilibrată. „Porțiile trebuie să fie adecvate, conform recomandărilor producătorului alimentului, pe lângă faptul că au mâncare umedă cu o formulă specifică, una care să se potrivească nevoilor lor”, adaugă specialistul.

Provocarea pentru cei care au pisici este să aleagă hrana potrivită dintr-o gamă extrem de largă ce se găsește pe piață.

Specialiștii au întocmit un top al celor mai bune mărci de hrană pentru pisici, scrie Telegraph:

Cel mai bun per total – Royal Canin

Hrană pentru pisici de cea mai bună valoare – Whiskas

Cea mai bună hrană umedă pentru pisici – Purina Gourmet

Cea mai bună mâncare pentru pisoi – Hills Science Plan Kitten Food

Cea mai bună hrană pentru pisici seniore – Republic of Cats

Cum să alegi cea mai potrivită hrană pentru pisici

Recomandările specialiștilor se bazează pe experiențele proprietarilor de animale și feedback-ul primit de la aceștia. Însă nu toate alimentele pentru pisici sunt adecvate pentru condiții speciale, cum ar fi cele care au stomacul sensibil.

Vârsta este foarte importantă atunci când alegi hrana pentru o pisică. Spre exemplu, pentru un pui mai mic de opt săptămâni, hrana va fi mai bogată în proteine și grăsimi. Sistemul digestiv al puiului este adaptat pentru a procesa lapte în această etapă, scrie Viva. În jurul vârstei de opt săptămâni este un bun moment pentru a începe o alimentație cu hrană solidă. Specialiștii recomandă hrana „junior”, specială pentru pui.

De la un an până la șapte ani, pisica este considerată un animal adult. Dieta ar trebui să conțină proteine de calitate și să fie echilibrată în această etapă. Specialiștii recomandă produsele care oferă un mix bun de vitamine și minerale.

După vârsta de șapte ani, pisica este considerată „senior” și are alte nevoi alimentare. Metabolismul lor încetinește de acum și hrana aleasă ar trebui să fie cea care susține funcția cognitivă, sănătatea oaselor și a articulațiilor.

Atunci când alegeți hrana pisicii, asigurați-vă că primele ingrediente din listă sunt proteinele de calitate (din carne). Alegeți produse care nu au ingrediente de umplutură. Pisicile sunt carnivore prin definiție, prin urmare proteina este cel mai important ingredient.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *