Nu numai că este foarte gustoasă, dar această rețetă este, de asemenea, „prietenoasă” cu diabetul. Este mai săracă în calorii, grăsimi saturate, carbohidrați și sodiu, ceea ce o face opțiuni excelentă pentru susținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge, arată Eating Well.
Cuiburi de spaghete de dovleac fraged, cu note de usturoi și ierburi, sunt umplute cu roșii perfect prăjite și feta aurie. Glazura balsamică adaugă un plus de aciditate și dulceață.
Dacă dovleacul are o coajă deosebit de dură, se străpunge cu o furculiță în 4-5 locuri diferite și se pune la cuptorul cu microunde timp de 3-4 minute pentru a o înmuia, pentru a putea fi feliat.
Ingrediente
- 1 dovleac mare (aproximativ1,5 kg)
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de usturoi tocat mărunt
- ½ linguriță oregano uscat
- ½ linguriță coajă rasă de lămâie
- ¼ linguriță piper măcinat
- ¼ linguriță piper roșu zdrobit
- 3 căni de roșii cherry
- 100 g de brânză feta, tăiată în cuburi de 1 cm
- ⅛ linguriță sare
- 2 linguri glazură balsamică
- 2 linguri de busuioc proaspăt tăiat felii subțiri
Indicații
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tăiați capetele de la dovleacul, apoi tăiați dovleacul transversal în 4 rondele egale, cu o grosime de aproximativ 2,5 cm. Scoateți și aruncați semințele. Așezați rondelele de dovlecei într-o tavă de copt cu margini mari.
Amestecați cele 4 linguri de ulei cu 2 linguri de usturoi, câte ½ linguriță de oregano și coajă de lămâie și câte ¼ linguriță de piper negru și piper roșu zdrobit într-un bol mediu până se combină. Se stropesc rondelele de dovlecei cu 2 linguri de acest amestec.
Adăugați 3 căni de roșii și cuburile de feta în castronul cu restul de 2 linguri de amestec de ulei. Amestecați-le ușor până când sunt bine acoperite. Se întinde amestecul de roșii și feta într-un strat uniform în jurul dovleacului, apoi se dă la cuptor și se las până când dovleacul este moale, atunci când e înțepat cu furculița. Ar putea dura cam 35-40 de minute.
Cu ajutorul unei furculițe, sfărâmați mijlocul fiecărei rondele de dovleac în șuvițe lungi, creând un cuib de spaghete. Se împarte amestecul de roșii prăjite cu feta între cuiburile de dovlecei (aproximativ ¼ cană fiecare). Presărați cuiburile cu ⅛ linguriță de sare, apoi stropiți cu 2 linguri de glazură balsamică (1½ linguriță fiecare) și presărați 2 linguri de busuioc.
Informații nutriționale pentru o porție de dovleac
Calorii 306, Grăsimi 19g, Grăsimi saturate 5g, Colesterol 10mg, Carbohidrați 30g, Zaharuri totale 15g, Zaharuri adăugate 2g, Proteine 8g, Fibre 6g, Sodiu 483mg, Potasiu 610mg