Consumul de prea multă sare poate duce la diabet? Nu direct, dar agravează mult starea diabeticilor/Excesul de sare, mai ales la diabetici, crește riscul de boli de inimă, hipertensiuni, insuficiență renală și accident vascular

sare diabet Sursa foto: Pexels

Știai că riscul de a dezvolta diabet din sare și alimente sărate este mare din cauza nivelurilor excesive de sodiu prezente? Iată, potrivit healthshots.com, în ce mod ai putea să controlezi acest lucru.

Contrar credinței populare că numai dulciurile pot provoca diabet, există un risc mare de a dezvolta această boală și din sare, dacă este consumată în exces. Practic, ea poate agrava mult starea diabeticilor. Sodiul din sare este responsabil pentru acest lucru. Excesul de sodiu poate duce la retenția de lichide în organism, iar acest lucru poate provoca mult rău persoanelor care au zahărul din sânge crescut. Poate duce la umflarea picioarelor, precum și la alte probleme de sănătate. Sodiul poate duce, de asemenea, la hipertensiune arterială, care poate fi foarte periculoasă pentru un diabetic.

Poți face diabet de la excesul de sare? Nu, dar diabetul tău se va agrava

Declanșarea diabetului zaharat ca urmare a consumului de sare nu este posibilă în mod direct, dar sodiul din sare poate duce la afecțiuni care pot fi periculoase pentru diabetici. Vă poate expune la un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi. Deși sarea nu are un impact asupra nivelului de glucoză din sânge, poate crește tensiunea arterială. Acest lucru poate fi foarte dăunător pentru persoanele cu diabet. Un studiu, publicat în Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, a observat legătura dintre consumul ridicat de sare și diabet. S-a observat că prevalența diabetului zaharat în grupul persoanelor care foloseau cu aport ridicat de sare a fost semnificativ mai mare decât cea din grupul de control.

Vezi detalii

Impactul consumului de sare asupra diabetului zaharat

Dezvoltarea diabetului zaharat din consumul de sare nu este posibilă în mod direct, dar indirect, un nivel ridicat de sodiu poate avea un impact direct asupra sănătății diabeticilor.

1.Creșterea tensiunii arteriale – Aportul ridicat de sodiu poate crește tensiunea arterială și acest lucru poate fi foarte periculos dacă aveți diabet. Studiile arată că persoanele care consumă 5 grame de sarepe zi pot experimenta o creștere semnificativă a tensiunii arteriale. Acest lucru a fost, de asemenea, legat de apariția hipertensiunii arteriale și a complicațiilor sale cardiovasculare.

2.Afectarea rinichilor – Excesul de sodiu poate tensiona rinichii, care sunt deja sub stres la persoanele cu diabet. Un studiu, publicat în revista Kidney International, arată că atât consumul ridicat de sodiu, cât și consumul scăzut de sodiu pot fi legate de boala renală cronică incidentă (IRC), la persoanele care suferă deja de hipertensiune arterială. Controlul glicemiei și managementul hipertensiunii arteriale sunt strategiile care pot preveni dezvoltarea și progresia complicațiilor.

3.Risc crescut de boli cardiovasculare – Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, afecțiuni care sunt mai răspândite la persoanele cu diabet. Un studiu, publicat în Frontiers in Endocrinology, a observat că participanții cu diabet de tip 2 și microalbuminurie, o afecțiune care poate duce la boli de rinichi, au avut o creștere mai mare a tensiunii arteriale, în timpul unui episod de aport ridicat de sodiu. Prin urmare, deși s-ar putea să nu faceți diabet, ca urmarea consumului mare de sare, acesta vă poate agrava starea.

Poate sarea să crească riscul de diabet?

Da, există un risc mai mare de a dezvolta diabet din cauza consumului de sare. Nivelul ridicat de sodiu din alimentele procesate poate duce la creșterea în greutate. Obezitatea este strâns legată de un risc crescut de diabet de tip 2. În plus, un aport ridicat de sodiu poate afecta sensibilitatea la insulină, ceea ce poate face ca organismului să-i fie dificil să regleze nivelul zahărului din sânge. Studiile arată că un gram suplimentar de sodiu, care este prezent în 2,5 grame de sare, pe zi a fost asociat cu un risc cu 43% mai mare de diabet de tip 2. Studiile au mai arătat că a existat o creștere de aproximativ două ori a riscului de diabet de tip 2 la subiecții care adaugă sare la mesele preparate.

Pentru a preveni diabetul, ferește-te și de alimentele bogate în sodiu!

Pentru a preveni riscul ridicat de a dezvolta diabet din cauza consumului de sare, este important să rețineți alimentele care ar trebui evitate:

  • Conserve: Supele și legumele ambalate pot conține, adesea, niveluri ridicate de sodiu pentru a le conserva.
  • Produse non-vegetariene procesate: Baconul, șunca, cârnații și hot-dog-ul au un conținut ridicat de sare.
  • Alimente congelate: multe tipuri de alimente și mese congelate sunt bogate în sodiu, pentru a le spori aroma.
  • Gustări sărate: multe alimente sărate, cum ar fi chipsurile și floricelele, în special soiurile aromate, conțin niveluri ridicate de sodiu.
  • Sosuri și condimente: Sosul de soia, ketchup-ul și sosurile pentru salată pot avea un conținut ridicat de sodiu.
  • Brânza: Multe tipuri de brânză, în special brânza procesată, sunt bogate în sodiu.
  • Pâine: Unele tipuri de pâine, în special cele cu sare adăugată, pot avea un conținut ridicat de sodiu.
  • Pizza: Pizza, în general, dar, în special pizza cumpărată din magazin sau preparată în stilul multor restaurante, este, adesea, bogată în sodiu.
  • Aceste alimente trebuie evitate dacă doriți să preveniți hipertensiunea arterială și diabetul.

Diabetul din sare: Câtă sare poți consuma într-o zi?

Dacă doriți să evitați riscul ridicat de diabet, ca urmare a consumului de sare, atunci este important să vă monitorizați nivelul de sodiu. Diferite studii recomandă niveluri diferite. Asociația Americană a Inimii a stabilit doza zilnică recomandată de sodiu la 1.500 mg pentru diabetici. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății  și Asociația Coreeană de Diabet recomandă un aport de sodiu mai mare, de 2.000 mg/zi.

Diabetul din sare: Cum să reduceți aportul?

Este important să vă controlați aportul de sodiu, pentru a preveni complicațiile diabetului zaharat, apărute ca urmare consumului de sare. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta:

  • Verificați etichetele
  • Mâncați mâncare gătită în casă
  • Alegeți alimente proaspete, nu conservate
  • Limitați alimentele procesate

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *