Consumul de cafea pare să aibă legătură cu clima. Topul mondial la țărilor unde se bea cea mai multă cafea

topul țărilor consumatoare de cafea Sursa foto: PickPik

În fiecare zi, în întreaga lume, se consumă, conform estimărilor reprezentanților de sector, circa 1,6 miliarde de cești de cafea. Suntem tentați să credem că cei mai mari consumatori sunt, poate, italienii, sau turcii, sau locuitorii Braziliei, cea mai mare țară producătoare de cafea.

În realitate, topul țărilor consumatoare de cafea este mai mult decât suprinzător. Cea mai multă cafea se consumă în țările unde e frig.

În Europa, conform  datelor ICO (International Coffee Organisation), preluate de portioli.it, în clasamentul țărilor consumatoare conduce, aparent suprinzător, Finlanda, cu 12 kg de cafea pe cap de locuitor consumate anual. Este urmată de Norvegia, cu aproape 10 kg, Islanda, cu 9, Danemarca, cu 8,7, și Olanda, cu 8,4. ICO este cea mai mare organizație internațională a țărilor cultivatoare și producătoare de cafea, fondată în 1963 la Londra, sub egida ONU.

Vezi detalii

Cine bea cea mai multă cafea în Europa

În Finlanda, este un obicei curent ca atunci când vine cineva pe la tine să îl servești cu o cafea. De asemenea, consumul este încurajat și la locul de muncă, în pauze. Ca tip de preparat, sunt preferate cafeaua espresso sau cea americană.

În Norvegia, dacă în trecut cafeaua era o băutură a celor mai bogați, ea s-a democratizat mult și acum cafeaua este băutura obișnuită la micul dejun.

În Islanda, se bea și acasă dar și în micile cafenele specifice acestei țări.

Surprinzător, Italia nu se află printre marii consumatori de cafea din lume, ocupând abia locul 13, cu un consum mediu de 5,8 kg per persoană anual. Devansând, oricum, alte țări mari precum Brazilia, Germania și Franța.

Depășind granițele vechiului continent, lider la consumul de cafea este Canada. În această țară, piața cafelei este într-o continuă creștere. Aici, consumul mediu este de 7,83 kg per persoană, iar 2/3 dintre canadieni beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi, cu o medie de 3,2 cești, conform Specialty Coffee Association of Canada. Cafeaua preferată este cea tip american, însă și cea espresso câștigă tot mai multă popularitate.

Pe lângă brandurile internaționale mari, în Canada există și prăjitorii mici și artizanale de înaltă calitate, care oferă amestecuri personalizate pentru espresso.

În ce privește modificările de consum, cea mai mare rată de creștere se înregistrează începând in anii 90 în Japonia, cu 30%, și China, cu 16%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *