Consumi zilnic fistic? Este foarte sănătos, afirmă specialiștii/ Cu ajutorul acestui aliment îți poți reduce glicemia prevenind instalarea diabetului

consumul zilnic de fistic reduce glicemia Sursa foto: Pixabay

Diabetul este o boală metabolică cronică foarte răspândită, care, pe scurt, face ca organismul să utilizeze incorect glucoza — un element esențial pentru oameni, deoarece reprezintă o sursă de energie. Persoanele afectate au nivelul acestui zahăr foarte ridicat în sânge și au nevoie de insulină pentru a-i activa funcția.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Autoritățile depun multe eforturi și desfășoară campanii pentru a preveni apariția diabetului, întrucât aceasta prezintă riscuri medicale și afectează viața de zi cu zi a celor diagnosticați. Accentul se pune în special pe alimentația sănătoasă și pe beneficiile dietei mediteraneene pentru a combate boala prin menținerea unei greutăți adecvate.

În plus, există unele alimente care sunt deosebit de utile în prevenirea diabetului. Este și cazul fisticului, care, potrivit unui studiu publicat în revista „Diabetes Care”, este un fruct uscat foarte benefic ce poate contribui la reducerea nivelului de glucoză și insulină, ajutând persoanele prediabetice să aibă un profil metabolic mai sănătos.

Indicatorii bolii, îmbunătățiți la pacienți care au consumat zilnic fistic

Concluziile, reamintite de ABC, provin din studiul desfășurat în ultimii ani de Unitatea de Nutriție Umană a Universității Rovira i Virgili (Spania). Dr. Mònica Bulló a coordonat cercetările care au confirmat că includerea fisticului într-o dietă variată și echilibrată este o strategie nutrițională ce poate contribui la reducerea riscurilor asociate prediabetului.

Cercetătorii, printr-un studiu clinic pe 54 de adulți cu prediabet, au analizat ce se întâmplă atunci când aceștia consumă fistic timp de câteva luni. Rezultatul a fost clar: nivelurile de zahăr și insulină din sânge au scăzut semnificativ, iar unii markeri ai bolii s-au îmbunătățit. De asemenea, s-au observat modificări ale colesterolului, deoarece concentrația particulelor de colesterol LDL (care pot duce la boli coronariene) a scăzut. Fiecare participant a inclus în dietă 57 de grame de fistic pe zi.

În schimb, participanții care nu au consumat fistic au prezentat, în timp, o creștere a nivelurilor de zahăr și insulină din sânge, precum și a markerilor bolii. Aceștia nu au mâncat fistic, dar au consumat alte produse cu ulei de măsline sau alte grăsimi, astfel încât nivelul de proteine, fibre și acizi grași saturați să fie echilibrat între cele două diete.

Același grup de cercetători a studiat și anterior beneficiile fisticului. În urmă cu câțiva ani, au arătat că acest fruct uscat contribuie la întârzierea îmbătrânirii celulare la pacienții cu risc de diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *