Condimentul comun care crește riscul de boli de inimă și accidentul vascular cerebral / Sfaturi de la un cardiolog privind riscurile consumului excesiv de sare

Consumul excesiv de sare crește riscul bolilor de inima și AVC FOTO: Dreamstime/Robyn Mackenzie

Deși este indispensabilă pentru echilibrul organismului, consumul excesiv de sare, în special al sortimentelor „fancy”, poate avea efecte grave asupra sănătății, conform NY Post. Cardiologii trag un semnal de alarmă privind utilizarea sărurilor grunjoase sau gourmet, promovate intens în ultimii ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce spun specialiștii

Dr. Susan Cheng, cardiolog la Smidt Heart Institute din cadrul Cedars-Sinai, Los Angeles, a explicat pentru Today.com că textura crocantă a sării grunjoase duce adesea la un consum mai mare. „Sarea obișnuită, ieftină, din supermarket, oferă același gust cu un volum mult mai mic. Asta înseamnă un aport mai mic de sodiu”, a spus Cheng.

Sarea de tip grosier – precum cea de mare, kosher sau roz de Himalaya – este adesea preferată în bucătării datorită aspectului sofisticat și a popularității în rândul bucătarilor profesioniști. Dar această alegere poate avea consecințe mai puțin estetice asupra sănătății cardiovasculare.

Efectele sodiului în exces

Sodiul este un electrolit esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular și pentru reglarea fluidelor din organism. Totuși, consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arterială, un factor major de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Asociația Americană a Inimii recomandă un aport maxim de 2.300 miligrame de sodiu pe zi – echivalentul unei lingurițe de sare de masă. Ideal, majoritatea adulților ar trebui să se limiteze la 1.500 mg zilnic, mai ales dacă suferă de tensiune arterială crescută. În realitate, consumul mediu al unui adult este de aproximativ 3.400 mg pe zi.

Sarea „gourmet” nu aduce beneficii

Dr. Evan Levine, cardiolog activ pe rețelele sociale, a explicat pentru publicul său de pe TikTok – unde are peste 225.000 de urmăritori – că „moda” sării celtice de mare este o iluzie. „Este tot clorură de sodiu, ca sarea obișnuită. Are urme de calciu sau potasiu, dar cantități infime”, a precizat el.

Mai mult, sarea de masă este, în mod surprinzător, cea mai recomandată pentru uz zilnic. Are granulație uniformă, ceea ce ajută la un control mai bun al cantității folosite. În plus, este fortificată cu iod – un mineral esențial pentru funcționarea tiroidei. Lipsa iodului poate cauza probleme endocrine severe, în special la copii și femei însărcinate.

În schimb, sărurile gourmet nu conțin iod adăugat. Iar unele pot conține contaminanți sau metale grele, deoarece nu sunt rafinate și nici controlate la fel de strict precum sarea de masă.

Concluzia: mai simplu înseamnă mai sănătos

Pentru cei preocupați de sănătate, alegerea nu ar trebui să fie dictată de ambalaj sau modă culinară. Sarea de masă, modestă și banală la prima vedere, este de fapt cea mai sigură și benefică pentru uz zilnic. Este mai ușor de dozat, contribuie la prevenirea deficienței de iod și, cel mai important, ajută la reducerea riscului cardiovascular.

Într-o lume în care fiecare detaliu contează pentru sănătate, poate fi momentul să renunțăm la „rafinamentul” inutil în farfurie și să alegem echilibrul real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *