Cola nu este doar americană/ Inka Cola, băutura care a detronat, în Peru, Coca Cola clasică/ În această țară nu prea se bea apă, ci acest suc din ierburi, de culoarea aurului aztec

coca cola, inka cola Colaj foto: G4Food

Dacă ați avut ocazia să socializați cu oameni din Peru ați observat, poate, că nu prea beau apă la masă. Dacă nu optează pentru bere sau vin, atunci vor alege, foarte probabil, o gaseosa, nume generic dat sucurilor acidulate.

Atunci când vorbim despre acest gen de băuturi, printre primele care ne vin în minte se numără Coca Cola, pe are o asociem cu burger-ul. Deci, într-un cuvânt, America.

Dar nu America de sud. Cel puțin, nu Peru. Aici, prima opțiune este o băutură acidulată galben aprins, cu un gust dulce acrișor, care se bea exclusiv rece: Inka Cola.

Care este povestea acestei băuturi?

Prima sticlă de Inka Cola s-a vândut pe dat de 28 iulie 1935. Iar istoria ei este surprinzătoare. Apariția acesteia este legată de numele lui Joseph Robinson Lindley, un britanic născut în 1859, care la 51 de ani decide să emigreze cu familia în Peru, mai precis în Rimac unde a înființat Fábrica de Aguas Gaseosas de la Santa Rosa.

A încercat să pătrundă pe piață cu mai multe băuturi acidulate, dar avea să dea lovitura în 1935 cu Inka Cola, o băutură de culoare galben artificial, menită a fi un omagiu adus culturii incașe și țării de adopție.

Ce este de fapt Inka Cola?

Johnny Lindley, nepotul celui care a semnat actul de naștere a băuturii, a descris-o astfel pentru revista El Comercio: ″Secretul gustului său nu se poate descifra. Este galbenă precum aurul Peru-lui, dar gustul nu se poate descrie. Dacă îți place sau nu, asta e altă poveste.″

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Legenda spune că fondatorul companiei producătoare a făcut experimente cu 13 ierburi diferite, până când a găsit ce căuta. Conform surselor publice, principalul ingredient este o plantă aromatică căreia în america de Sud i se spune limonaria sau iarba luisa și a cărei denumire științifică este Cymbopogon citratus.

Dintre cunoscuții mei care au gustat-o cea mai haioasă reacție admirativă a venit din partea unei prietene care a asociat gustul cu cel al gumei de mestecat Turbo, din copilăria noastră.

Campania publicitară genială și războiul cu Coca Cola

Dacă gustul este greu de descris, putem fi siguri asupra altui ingredient al succesului Inka Cola: campania publicitară.

Sloganuri precum: ″una ca niciuna″, sau ″gustul nostru național″ au mers direct la sufletul peruanului de rând.

Lovitura de geniu a constituit-o asocierea băuturii cu felurile de mâncare tradiționale, de zi cu zi, din această țară.  Până în ziua de azi rămâne unul dintre simbolurile naționale. Și nu există magazin dedicat produselor agro alimentare sud americane care să nu aibă la vânzare Inka Cola

Piatra de încercare a constituit-o intrarea pe piața peruană a gigantului Coca Cola, în 1936. Din acel moment familia Lindley  a extins campania de marketing, diversificând formele de ambalare și vânzare a băuturii, adăugând noi variante, oferte și premii de fidelizare. În plus au făcut investiții în dezvoltarea liniei de producție și distribuție, cucerind piețe și dincolo de graniță.

Februarie 1999 – Coca Cola cumpără compania peruană

Atunci a reușit compania din SUA să rezolve conflictul de piață din Peru. Și a făcut-o achiziționând 49% din compania peruană.

Suma pentru care s-a semnat tranzacția, vehiculată de presa vremii, a fost de 200 de milioane de dolari SUA.

Numai pentru asta și merită, dacă aveți ocazia, să gustați Inka Cola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *