Ciorbă de cartofi ca în Ardeal, cu afumătură și smântână/Rețeta pe care o găteau bunicile noastre

Ciorba de cartofi cu afumătură Foto: Facebook/Rețetele Mihaelei

Ciorba de cartofi, fără alte ingrediente precum afumătura sau ceva condimente aromate, poate fi dintre cele mai fade. Dar cu puțină afumătură totul se schimbă și vom avea o ciorbă de cartofi cu un gust deosebit.

Avem nevoie de:

  • 1 kg cartofi
  • 700-800 g afumătură (cârnațul afumat e foarte bun)
  • 1-2 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 legătură mică leuștean
  • ½ țelină mică
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2-3 căței de usturoi
  • 200 ml smântână
  • 50ml ulei
  • 1-2 linguri de făină albă
  • Sare, piper după gust

Cum procedăm

Afumătura se spală bine și se pune la fiert cam cu 4 l de apă. Dacă folosiți cârnați afumat, acesta se taie rondele mici.

Între timp se spală bine legumele și zarzavatul și se curăță usturoiul, apoi taie mărunt și se călesc puțin în ulei. Apoi se adaugă în oală și se lasă la fiert aproximativ 40-50 de minute, sau până când afumătura este moale.

Vezi detalii

Acum se adaugă cartofii tăiați cubulețe și se mai lasă la fiert circa 10-15 minute, până se fierb și cartofii.

Separat, se amestecă făina cu smântâna, până se omogenizează bine. Apoi cu o lingură mare luați din apa în care fierb cartofii și adăugați în smântână, pentru a o dilua și a o aduce la temperatură. După care o turnați înapoi în oală.

La final se adaugă leușteanul verde și se lasă acoperit.

Pont: În Maramureș, astfel de ciorbă de cartofi se gătește cu rântaș, care înseamnă că făina era călită în puțin ulei și apoi „stinsă” cu puțină smântână sau lapte prins.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *