Chirurgia bariatrică – ce nu înțeleg mulți oameni despre operația care se face pe stomac, nu pe creier / Procedura nu înseamnă că scapi pe viață de grija de a mânca sănătos, spune nutriționistul Tania Fântână

chirurgie bariatrica Sursa foto: Pexels / G4Food

Tot mai des vedem în jurul nostru persoane care au apelat la acest gen de intervenție pentru a scăpa de kilogramele în plus, pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic sau pentru prevenția anumitor boli grave.

Atunci când stilul de viață nu poate fi îmbunătățit către unul mai sănătos și obezitatea se menține ani întregi, intervențiile chirurgicale devin o soluție rațională de ales.

Candidații eligibili pentru chirurgia bariatrică sunt pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, care au adesea un indice de masă corporală de cel puțin 40 (obezitate de grad 2 și morbidă), însă acest tip de intervenție poate fi luat în considerare și la un indice de masă corporală mai mic, atât timp cât problemele cauzate de obezitate pun viața pacientului în pericol: diabet zaharat de tip II, probleme cardiace, apnee severă în somn.

Nu beneficiază de proceduri chirurgicale bariatrice pacienții care prezintă un risc major asociat anesteziei generale, sarcină, dependențe de alcool, de droguri, patologie psihiatrică severă, neoplazii, TBC, HIV. Bolnavii diagnosticați cu ulcer gastric sau alte patologii gastrice sunt temporizați până la vindecare.

Ce trebuie însă subliniat de fiecare dată când ne vine o astfel de idee în minte este că micșorarea stomacului nu înseamnă că scăpăm pe viață de grija de a mânca sănătos sau adecvat kilogramelor pe care vrem să le avem.

Chiar dacă în perioada imediat post-operatorie pacienții nu pot mânca fizic mai mult, ulterior, pe măsură ce stomacul începe să se mărească din nou și ei capătă încredere că pot procesa mai multă mâncare, se pot îngrășa din nou. Firește, nu la nivelul de la care au plecat în această călătorie, dar pot ajunge din nou în starea de obezitate.

Nu uitați că operația se face pe stomac/intestine, nu pe creier, de unde pornește toată această poftă și foame greu de stăvilit.

Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, minim invaziv. Indiferent de patologia asociată obezității, tehnica laparoscopică aduce beneficii majore pacientului:

  • Scăderea în greutate cu până la 80% din excesul ponderal.
  • Ameliorarea semnificativă, în cele mai multe cazuri vindecarea completă a afecțiunilor asociate obezității: diabet zaharat de tip II, hipertensiune arterială, steatoză hepatică (ficat gras), colesterol crescut, apnee de somn, dispnee, insuficiență venoasă, dezechilibre hormonale.
  • Îmbunătățirea calității vieții și creșterea speranței de viață.
  • Creșterea stimei de sine și menținerea unei stări generale de bine.
  • Incizii de mici dimensiuni (5-15 mm) fără secționarea majoră a musculaturii.
  • Dureri postoperatorii minime.
  • Reintegrare socială facilă și rapidă.

Sigur că după intervenția chirurgicală, cele mai dese fiind cele de Gastric Sleeve, regimul postoperator este unul special. Pacientul trebuie să urmeze o dietă pe bază de lichide și în cantități mici (100-150 ml la o masă), timp de aproximativ 2 săptămâni.

Apoi, după alte două săptămâni, se continuă cu alimente lichide, dar ceva mai consistente. Pe măsură ce locul operației se vindecă, pacientul poate trece și către alimente care nu sunt lichide, dar trebuie menținut un anumit gramaj al fiecărei mese.

Etapele programului de nutriție sunt foarte importante pentru adaptarea lentă a stomacului și readaptarea întregului organism la schimbările produse.

Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulciurile, zaharurile fine, produsele de patiserie (alimente considerate „bombe calorice”), alcoolul.

În cazul pacienților cu boli cronice, este necesară menținerea unei legături foarte strânse cu echipa medicală pentru ajustarea dozelor medicamentelor administrate.

Recomandabil ar fi și mersul la un psiholog pentru a elucida și remedia factorii emoționali care au dus la acest număr impresionant de kilograme, pentru readaptarea imaginii din oglindă, pentru a ne accepta corpul la noul număr de kilograme și a continua eventualele intervenții chirurgicale pentru eliminarea excesului de tegument.

Nu uitați că procesul terapeutic trebuie aprofundat pe durata a mai multor săptămâni. Situațiile acelea în care, peste noapte, te trezești altcineva sunt valabile doar pe canalul de desene animate sau în cărțile de psihiatrie.

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *