Celebra ciocolată elvețiană Lindt conține metale grele, în special plumb și cadmiu! Informația a ieșit la iveală în cadrul unui proces colectiv de proporții, care se desfășoară în SUA

Sursa foto: Wikimedia Sursa foto: Wikimedia

Celebra ciocolată elvețiană Lindt este în centrul unui imens proces colectiv, în SUA, proces deschis de consumatori. Aceștia susțin că ciocolata neagră conține niveluri nesigure de metale grele, în special plumb și cadmiu.

Plângerea susține că Lindt și alte companii similare nu și-au informat corect consumatorii despre prezența acestor substanțe potențial periculoase, deși se știa deja că aceste metale au efecte nocive asupra sănătății, mai ales asupra copiilor și femeilor însărcinate, potrivit 20min.ch​.

Plângerile includ acuzații de publicitate înșelătoare și de încălcare a normelor de protecție a consumatorilor.

Surprinzător, Lindt a susținut că nu avea nicio obligație de a divulga aceste informații, dar instanța a considerat că pretențiile consumatorilor erau rezonabile, având în vedere reputația produsului ca fiind sigur și de calitate înaltă.

Trebuie precizat că cele două metale grele ajung în ciocolată prin cultivare și prelucrare. Ciocolata neagră este, în general, mai contaminată decât ciocolata cu lapte, deoarece conține mai multă cacao.

Experții îi sfătuiesc deja pe oameni să savureze ciocolata neagră cu precauție și să treacă ocazional, la ciocolata cu lapte.

În ultimele luni, au fost intentate procese colective nu numai împotriva Lindt, ci și împotriva altor firme de ciocolată, precum Trader Joe’s și Hershey’s. Acest lucru se datorează unor teste efectuate în SUA în care produsele producătorilor au depășit nivelurile maxime permise pentru metalele grele plumb și cadmiu.

Lindt & Sprüngli a înregistrat o cifră de afaceri de 5,7 miliarde de franci elvețieni în 2023

Procesul împotriva Lindt & Sprüngli din SUA, referitor la prezența metalelor grele în ciocolata lor neagră, este încă în curs, la faza de audieri și documente, deși a fost deschis de anul trecut.

Reclamanții acuză Lindt că nu a informat consumatorii despre riscurile de sănătate legate de nivelurile de plumb și cadmiu din produsele lor. Procesul se desfășoară la Tribunalul Districtual din New York de Est, iar plângerile includ faptul că Lindt ar fi încălcat reglementările privind protecția consumatorilor și s-ar fi îmbogățit nejustificat, prin omiterea acestei informații.

Nu este de ignorat, în acest caz, nici cifra de afaceri a pârâtului: Lindt & Sprüngli a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 5,7 miliarde de franci elvețieni în 2023, ceea ce reflectă o creștere semnificativă a operațiunilor sale la nivel global.

Această performanță financiară a fost impulsionată de succesul produselor premium, cum ar fi trufele Lindor, de prezența puternică a brandului și de extinderea portofoliului său de produse, în special pe piețele din Europa și America de Nord.

 Totul a pornit de la un raport al cercetătorilor de la Consumer Reports

Surprinzător sau nu, tot acest scandal și proces colectiv a pornit de la un studiu din decembrie 2022, al Consumer Reports, asupra a 28 de produse de ciocolată neagră, care a demonstrate că produsele Lindt conțin concentrații ridicate de plumb și cadmiu, care depășesc nivelurile admise în California. Expunerea la aceste metale este asociată cu riscuri de sănătate severe, inclusiv cancer, afectarea sistemului nervos și probleme de reproducere​.

Cercetătorii au reușit să detecteze cadmiu și plumb în toate acestea. 23 au prezentat un conținut ridicat de metale grele, inclusiv două produse Lindt: Conținutul de cadmiu din „Excellence 70% Cocoa” a fost peste limită, în timp ce conținutul de plumb din „Excellence 85% Cocoa” a fost. Cei responsabili s-au ghidat după valorile maxime admise în statul american California, „cele mai stricte din SUA”.

Conform acestora, cantitatea de cadmiu ingerată pe cale orală nu trebuie să depășească 4,1 micrograme pe zi, iar plumbul nu trebuie să depășească 0,5 micrograme pe zi.

În anul următor, un alt studiu al CR a arătat că cadmiul și plumbul pot fi găsite și în pudra de cacao, chipsuri de ciocolată, ciocolată cu lapte și amestecuri pentru brownie, prăjituri cu ciocolată și ciocolată caldă. Cercetătorii de la Universitatea George Washington (GW) au analizat 72 de produse din cacao. Dintre acestea, 43 % au depășit nivelul maxim admis pentru plumb și 35 % pentru cadmiu. Produsele cu etichetă ecologică au fost în mod special afectate.

Produsele cu etichetă ecologică au fost în mod special afectate

Metalele grele au fost găsite în foarte multe alimente, de la legume și cereale la produse din carne

Metalele grele precum arsenicul, plumbul, cadmiul și mercurul sunt elemente chimice naturale. Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (Efsa), acestea pot fi prezente la diferite niveluri în mediu: de exemplu, în sol, apă și atmosferă. Dar și în alimente! Aceste alimente conțin, de asemenea, metale grele.

Metalele grele au fost găsite în aproape toate categoriile de alimente, de la legume și cereale la produse din carne, potrivit echipei Universitatea George Washington.

Legumele cu frunze, cum ar fi spanacul și sfecla sau salata, sunt printre primele în ceea ce privește aportul de cadmiu. Țelina și ciupercile sălbatice, precum și semințele oleaginoase precum semințele de floarea-soarelui și semințele de in sunt, de asemenea, frecvent contaminate. De asemenea, măruntaiele animalelor sunt adesea contaminate cu cadmiu. Niveluri relativ ridicate de plumb se găsesc în alimente precum algele, peștele și fructele de mare și organele comestibile. Acest lucru se datorează faptului că metalul greu ajunge la suprafața fructelor și legumelor prin praf și precipitații.

Cum ajung cadmiul și plumbul în ciocolată?

Potrivit Consumer Reports, cadmiul este absorbit de plantele de cacao direct din sol. Plumbul, pe de altă parte, ajunge pe boabele de cacao după recoltare, „posibil prin praf și sol atunci când boabele se usucă în aer liber”. Conform cercetătorilor de la Universitatea George Washington, se presupune că proximitatea fermelor de cacao și a fabricilor de prelucrare față de alte instalații de prelucrare și industriale joacă un rol semnificativ în acest sens.

De ce este afectată ciocolata neagră?

Acest lucru se datorează rețetei. Ciocolata neagră conține mai multe metale grele decât ciocolata cu lapte, deoarece conținutul său de cacao este mai mare. Echipa Consumer Reports a analizat și cinci tablete de ciocolată cu lapte. Niciuna dintre acestea nu a depășit valoarea limită. Produsul Lindt „Classic Recipe” a avut cea mai mică valoare: O porție (aproximativ 30 de grame) conținea unsprezece procente din cantitatea maximă zilnică de plumb și 13 procente din limita zilnică pentru cadmiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *