Aditivii alimentari sunt substanțe care se adaugă în alimente, în special în cele procesate, cu scopul de a le îmbunătăți gustul, aspectul, textura sau conservarea. Aceștia pot fi de origine naturală, cum sunt unii coloranți extrași din legume, sau sintetici, dezvoltați în laboratoare pentru a îndeplini funcții specifice, notează ABC.
Înainte ca aditivii alimentari să fie autorizați pentru utilizare, diferite organisme de sănătate îi evaluează pentru a determina eventualele efecte nocive asupra sănătății, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Deși sunt utilizați pe scară largă în industria alimentară actuală, folosirea excesivă sau neadecvată a unor anumiți aditivi a stârnit îngrijorare în rândul specialiștilor și consumatorilor, din cauza efectelor negative asupra sănătății, printre care se numără și alterarea microbiotei intestinale, ceea ce duce la inflamații în organism.
În acest context, nutriționista spaniolă Sandra Moñino a enumerat, într-un podcast, cei patru aditivi alimentari care provoacă cele mai mari inflamații în corpul nostru și pe care, prin urmare, ar trebui să îi evităm pe cât posibil.
Aditivii care ne provoacă cele mai mari inflamații și pe care trebuie să îi evităm
Întrebată de jurnalista María Pérez care sunt cei mai nocivi aditivi alimentari, în special cei care provoacă inflamații, Moñino a menționat în mod special unul: „Aditivul pe care ar trebui să îl evităm cel mai mult este zahărul”, afirmă nutriționista.
Potrivit explicațiilor sale, zahărul este unul dintre cei mai utilizați aditivi alimentari din mai multe motive: „Este un bun conservant, dă mult gust alimentelor, este adictiv și, în plus, este ieftin.” Din acest motiv, este unul dintre cei mai folosiți: „Se regăsește practic în toate alimentele conservate.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Moñino mai menționează un alt aditiv alimentar foarte dăunător pentru sănătate: glutamatul monosodic. Este un potențiator de aromă care este adesea adăugat în mâncarea servită la restaurante, legume la conservă, supe, carne procesată sau alte produse alimentare, conform Mayo Clinic.
În plus, nutriționista vorbește și despre un al treilea aditiv alimentar: tartrazina, cunoscută și ca E-102. „Este folosită în mulți coloranți alimentari. S-a demonstrat că este foarte cancerigenă. Se găsește în multe alimente care au acea culoare galbenă tipică a coloranților și trebuie evitată”, explică ea.
În final, Moñino recomandă evitarea sării, considerată și ea un aditiv alimentar, deoarece are un rol important ca aromatizant și conservant: „Se adaugă de obicei în cantități foarte mari.”
Din acest motiv, nutriționista recomandă să ne uităm întotdeauna pe eticheta nutrițională a produselor pentru a vedea conținutul de sare. „Să nu depășească un gram la fiecare 100 de grame de produs”, precizează Moñino.
