Cea mai sănătoasă și naturală metodă pentru a înlocui zahărul și îndulcitorii/ Specialiștii în nutriție recomandă îndulcirea cu fructe proaspete și uscate, ieftine și la îndemâna oricui

Zahărul și îndulcitorii artificiali pot fi înlocuiți cu fructe, pentru a avea o dietă sănătoasă Sursa foto: Pexels

Multe persoane doresc să reducă sau chiar să înlocuiască zahărul din alimentație, din cauza diabetului sau preventiv, pentru a se menține sănătoase.  Când ne propunem acest lucru, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la gustul dulce, ci doar, potrivit today.com, să folosim, ca alternative la zahăr și îndulcitori artificiali, fructele proaspete sau uscate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

O seamă de alimente integrale sunt bogate în zaharuri naturale, dar adevărata problemă pentru sănătatea organismului sunt zaharurile adăugate, chiar și zahărul din trestie, zahărul brun sau mierea, care sunt considerate îndulcitori calorici sau nutritivi.

Acestea conțin carbohidrați simpli, care oferă energie, dar pe care organismul îi transformă în glucoză. Deci, prea multe zaharuri pot duce la creșterea glicemiei, lucru ce are numeroase efecte negative asupra sănătății.

O alternativă promovată, adesea, ca fiind sănătoasă, sunt îndulcitorii artificiali, dar ei sunt sintetizați chimic. E adevărat, nu conțin carbohidrați sau calorii, deci nu cresc glicemia, dar cercetările i-au asociat, totuși, cu posibile riscuri pentru sănătate.

Atunci apare întrebarea: cum putem îndulci mâncarea în mod sănătos?

O nutriționistă ne sfătuiește să folosim fructe pentru a îndulci mâncare

Dacă nu poți renunța la gustul dulce, dar vrei să eviți zahărul și îndulcitorii artificiali, poți face acest lucru într-un mod sănătos și aflat la îndemâna oricui: folosește fructe proaspete sau uscate, recomandă nutriționista Cara Harbstreet, fondatoarea Street Smart Nutrition.

Aceasta este cea mai sănătoasă metodă de îndulcire a alimentelor, zaharurile naturale din fructe sunt digerate mai lent și nu provoacă creșteri bruște ale glicemiei, cee ace înseamnă că te vei simți sătul pentru mai mult timp. În plus, fructele conțin și fibre, care ajută digestia, dar și vitamine, minerale și antioxidanți.

Mulți oameni depășesc cantitatea zilnică recomandată de zahăr de specialiști, respectiv 50 g pentru un adult, consumând chiar și de peste două ori mai mult, lucru ce sporește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Îndulcitorii artificiali nu sunt nici ei sănătoși, chiar dacă nu conțin calorii sau carbohidrați, cercetările corelându-i cu efecte negative asupra sănătății, de la declin cognitiv la creștere în greutate.

Prin urmare, folosirea fructelor în locul zahărului sau a substituenților fără zahăr este o opțiune sigură și sănătoasă.

Cum să începi să înlocuiești zahărul și îndulcitorii cu fructe

Fructe precum căpșunile, afinele, piersicile și bananele constituie moduri delicioase de a adăuga dulceață naturală mâncărurilor, dar și arome delicioase. Poți folosi fructele în iaurt simplu, smoothie-uri, terci de ovăz, salate și multe alte preparate.

Și fructele uscate, precum curmalele și prunele, sunt, de asemenea, ometodă de îndulcire natural și sănătoasă.

Poți pasa sau mixa fructe uscate rehidratate pentru a face un „sirop” natural, care se încorporează ușor în diverse preparate, recomandă nutriționista Cara Harbstreet.

Curmalele, de exemplu, sunt fructe cu o dulceață naturală puternică, dar sunt și bogate în fibre și minerale. Le poți adăuga în smoothie-uri, terciuri, sosuri făcute în casă și multe alte preparate. Prunele pasate sunt și ele o altă opțiune dulce și sănătoasă, bogată în fibre și antioxidanți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *