Producția mondială de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi de vină, potrivit unui nou raport, transmite Euronews.
Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) spune că producția de vin a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Această organizație interguvernamentală are 50 de state membre, reprezentând 75% din suprafața viticolă mondială.
Experții dau vina pe „condițiile extreme de mediu”, inclusiv secetele și incendiile, care au determinat scăderea producției.
Deși schimbările climatice nu sunt în totalitate de vină, potrivit OIV, aceste condiții reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă industria. Vița de vie este adesea cultivată în zone din întreaga lume care sunt puternic afectate de schimbările climatice și vulnerabile la acestea.
Aceste condiții au dus la un declin accentuat, afectând principalele regiuni producătoare de vin din emisferele nordică și sudică. Situația este chiar mai gravă decât estimările inițiale făcute în noiembrie, a anunțat organizația în această săptămână.
Un nou studiu publicat în revista Nature estimează că până la 70% din regiunile viticole de top de pe planetă nu vor mai fi potrivite pentru a produce struguri până la sfârșitul secolului. Printre acestea se numără zone din California, Grecia, Italia și alte state.
În UE, producția de vin a scăzut cu 10% în 2023, fiind a doua cea mai mică producție de vin înregistrată de la începutul secolului.
În unele țări, o primăvară ploioasă a provocat mucegai, inundații, pagube și pierderi în podgorii. Alte state, în special cele din sudul Europei, au suferit din cauza secetei severe.
În ce parte a Europei suferă cel mai mult producătorii de vin?
Italia a fost una dintre țările producătoare de vin care a avut cel mai mult de suferit, cu o scădere de 23% a producției în 2023. Precipitațiile abundente care au provocat mucegai în regiunile centrale și sudice, alături de inundații și grindină, au dus la cel mai mic volum de producție din 1950 încoace.
Producția a scăzut din cauza condițiilor climatice și în alte țări europene producătoare de vin. Germania a înregistrat o scădere de 3,8 %, Ungaria de 2,1 % și Austria de 6,5 %.
Spania a înregistrat, de asemenea, o scădere notabilă, ajungând la cea mai mică producție din 1995 încoace – cu peste 20% mai puțin decât în 2022. Unele părți ale țării au cunoscut penurii severe de apă în ultimii ani, iar o stare de urgență cauzată de secetă a fost declarată în Catalonia la începutul acestui an.
Experții au avertizat că secetele regulate ar putea deveni „noua normalitate” în întreaga Mediterană până la jumătatea secolului dacă nu acționăm imediat pentru combaterea schimbărilor climatice.
Consumul de vin este și el la cel mai scăzut nivel din 1996, din cauza creșterii prețurilor și a scăderii puternice a cererii în China din cauza încetinirii economice.
Sursa foto: Pexels/Bruno Cantuária