Cea mai bună dietă pentru prevenirea cataractei/ Fructele și legumele colorate, cerealele integrale, peștele gras și oleaginoasele, ideale pentru menținerea unei vederi sănătoase și prevenirea cataractei

dieta pentru prevenirea cataractei Sursa foto: Pexels

În România, potrivit Institului Național de Sănătate Publică, în anul 2020, existau 3.388.479 de persoane cu scăderea vederii iar prevalența brută a pierderii vederii era de 17.8%. La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere sau orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Femeile sunt, în special, susceptibile la cataractă și alte afecțiuni ale ochilor, din cauza modificărilor hormonale datorate menstruației, sarcinii și menopauzei. Una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni bolile degenerative ale ochilor, cum ar fi cataracta, este, potrivit arizonaeyesurgerycenter.com, o dietă sănătoasă, plină de antioxidanți.

La nivel mondial, cel puțin un miliard de oameni au o problemă oftalmologică ce ar fi putut fi prevenită dacă ar fi beneficiat de îngrijiri adecvate pentru afecțiuni cum ar fi miopia, glaucomul și cataracta, potrivit primului raport mondial privind vederea, emis de Organizația Mondială a Sănătății.

Alimentele pline de antioxidanți pot contribui la prevenirea apariției cataractei

Antioxidanții sunt substanțe chimice găsite în fructe, legume și cereale integrale care combate efectele stresului oxidativ asupra mediului. Niciun antioxidant nu poate neutraliza toți radicalii liberi, așa că este important să consumați o varietate de alimente care conțin antioxidanți.

Fructele și legumele, pline de vitamine și luteină, substanțe ce ajută la prevenirea cataractei

Studiile arată că avem nevoie de între cinci și nouă porții de fructe și legume pe zi pentru o sănătate optimă a ochilor. Mai mult contează când vine vorba de produse sănătoase și este important să alegeți o varietate colorată. Fructele și legumele oferă cea mai mare capacitate antioxidantă totală dintre toate alimentele, așa că fă din acestea elementele de bază ale dietei tale.

Când sunteți la cumpărături, alegeți un fruct sau o legumă pentru fiecare culoare a curcubeului. Ce zici de căpșuni, roșii, mandarine,  portocale, ardei, kale, afine și vinete? Încercați să alegeți fructe organice și să mâncați coaja fructelor și legumelor, deoarece acestea sunt pline de vitaminele A, C și E, precum și de luteină și zeaxantină, substanțe ce ajută la menținerea unei vederi sănătoase și la prevenirea cataractei.

Cerealele integrale susțin sănătatea ochilor și contribui la prevenirea cataractei

Pentru a preveni cataracta, consumați, zilnic, trei porții de cereale integrale. Acestea pot include amarant, orez brun, bulgur, hrișcă, mei, fulgi de ovăz, floricele de porumb, sorg, quinoa, secară și grâu.

De asemenea, vă puteți îmbunătăți sănătatea ochilor făcând alegeri mai înțelepte atunci când cumpărați pâine și alte produse de patiserie. Citiți cu atenție etichetele alimentelor, evitând pâinea albă și produsele de panificație care conțin cereale rafinate și zaharuri și alegeți produse care sunt procesate minim.

Peştele gras previne dezvoltarea și progresia cataractei

Acizii grași Omega-3 sunt, de asemenea, cunoscuți pentru proprietatea lor de a reduce riscul de dezvoltare și progresie a cataractei. Surse bune de acizi grași omega-3 includ creveții, tonul, codul, somonul, halibutul, păstrăvul, heringul, nuca, uleiul de semințe de in, uleiul de canola și spanacul. Mănâncă pește de cel puțin două ori pe săptămână, pentru a vă proteja vederea.

Semințele și oleaginoasele, surse de vitamina E, protejează membrana celulelor ocular

Oleaginoasele și semințele sunt surse excelente de vitamina E, un antioxidant care ajută la protejarea membranelor celulelor oculare de deteriorarea radicalilor liberi. Unele dintre cele mai bune alegeri pentru sănătatea ochilor sunt migdalele, nucile, alunele și semințele de floarea soarelui.

În afara unei diete adecvate, un examen oftalmologic , este cel mai bun mod de a vă păstra vederea și de a preveni bolile ocular, înainte ca acestea să se dezvolte.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *