Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci mure zilnic / Nouă beneficii pe termen scurt și lung: murele pot proteja inima și mintea, iar specialiștii spun că ar trebui consumate zilnic

Consumul zilnic de mure aduce beneficii sănătății FOTO: Dreamstime/ Nitr

Sezonul murelor este destul de scurt, începe la sfârșitul lui iulie și ține până la mijlocul lui septembrie. Totuși, cum vremea a fost neașteptat de caldă, încă se mai pot găsi pe piață. Însă e bine de știut că un consum lor regulat de mure poate aduce beneficii importante pentru sănătate. Dulci și ușor acrișoare, ele sunt o alternativă naturală la deserturile cu zahăr rafinat. Pot fi adăugate în cereale, terci de ovăz sau brioșe, dar se potrivesc și în salate de toamnă sau alături de brânzeturi, notează parade.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nutriționiștii subliniază că murele nu sunt doar gustoase. Ele conțin fibre, antioxidanți și vitamina C, ceea ce le transformă într-un aliat puternic pentru sănătate. În plus, murele congelate păstrează aceleași calități nutritive ca cele proaspete, așa că pot fi consumate tot anul.

Trei beneficii imediate

  1. Mai multă energie

Deși nu sunt bogate în proteine, murele pot oferi un plus de energie. Ele au un indice glicemic scăzut și mențin nivelul glicemiei stabil. Astfel, evită fluctuațiile de energie și stările de oboseală cauzate de dulciurile procesate. Carbohidrații din mure se absorb lent, oferind claritate mentală și o stare de spirit echilibrată.

  1. Digestie mai bună

O cană de mure proaspete are aproximativ 8 grame de fibre, adică până la 36% din necesarul zilnic. Cum multe persoane consumă doar jumătate din cantitatea recomandată, adăugarea murelor în dietă poate face diferența. Fibrele stimulează tranzitul intestinal, reduc constipația și favorizează un tranzit regulat.

  1. Sprijin în pierderea în greutate

Consumul regulat de mure poate ajuta la reducerea poftelor de zahăr și la prevenirea supraalimentării. Ele au puține calorii, dar sunt bogate în fibre, ceea ce induce senzația de sațietate. Unele studii pe animale au arătat că antocianinele din mure reduc riscul de obezitate.

Șase beneficii pe termen lung

  1. Reduc riscul de diabet de tip 2

Murele reglează glicemia și pot preveni diabetul. Combinația dintre fibre, antioxidanți și conținutul redus de zahăr le face ideale pentru prevenție și chiar pentru cei care au deja boala.

  1. Protejează inima

Consumul regulat de mure crește colesterolul „bun” HDL și reduce inflamațiile. Ele contribuie și la scăderea tensiunii arteriale, diminuând astfel riscul de boli cardiovasculare.

  1. Scad riscul de cancer

Antioxidanții, polifenolii și antocianinele din mure combat stresul oxidativ. Acest proces, dacă nu este controlat, poate favoriza apariția unor tipuri de cancer.

  1. Îmbunătățesc aspectul pielii

Vitamina C din mure stimulează producția de colagen, esențial pentru fermitatea pielii. În plus, conținutul ridicat de apă hidratează țesuturile și reduce uscăciunea.

  1. Întăresc imunitatea

Vitamina C nu ajută doar pielea, ci și sistemul imunitar. Consumul regulat de mure poate scădea frecvența răcelilor și ajută organismul să se refacă mai repede.

  1. Protejează creierul

Studiile arată că alimentele bogate în antocianine, precum murele, pot încetini declinul cognitiv. Ele reduc inflamațiile și sprijină sănătatea neuronală, scăzând riscul de boli precum Alzheimer. Experimentele pe animale au arătat chiar o îmbunătățire a coordonării și memoriei.

Murele oferă beneficii rapide, de la energie stabilă la o digestie mai bună, dar și efecte de durată, de la protecția inimii și a creierului până la reducerea riscului de cancer. O cană de mure pe zi poate fi o alegere simplă, naturală și extrem de eficientă pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *