Ce să mănânci când ai probleme cu stomacul/ Rețete și recomandări tradiționale din jurul lumii/ Majoritatea sunt bazate pe orez și supă de pui, dar unele sună chiar ciudat

stomac sursa foto: freepik.com

Ce facem atunci când suferim din cauza stomacului? Fie că este vorba de o supraalimentare, o indigestie, colici sau un virus, atunci când organul care lucrează pentru a ne hrăni suferă trebuie să-l tratăm cu grijă până se recuperează. Rețetele pentru a-l îngriji variază în funcție de țară. Acestea sunt câteva dintre formulele alimentare moștenite din tradiția populară în diferite regiuni ale lumii.

China

În China, bucătăria este extrem de variată, acoperind o gamă largă de arome și texturi, de la orez până la fidea din grâu sau cartof dulce, de la fructe de mare până la rață. Deși este greu de definit o singură rețetă pentru stomac într-o țară atât de mare, Maria Lo împărtășește, pentru La Vanguardia, ce îi pregătea tatăl său, originar din Hong Kong și Macao, atunci când era bolnavă: orez alb gătit într-o aparat specific pentru orez, mere verzi și șuncă. O altă rețetă era „pui alb” – pui fiert marinat în pudră de piper alb și sare, apoi gătit într-un fel de supă simplă. Tatăl său recomanda și consumul de apă fierbinte cu mâncarea.

Spania

În Spania, în special în regiunile sudice, atunci când cineva are probleme digestive, cartofii fierți sunt adesea folosiți ca soluție. La restaurantul Gofio din Insulele Canare, celor care spun că au probleme cu stomacul li se oferă cartofi fierți și, eventual, pește fiert. Pentru calmarea sistemului digestiv, se recomandă și ceai de mușețel, lămâie și zahăr. O altă rețetă tradițională, dată femeilor după naștere, este o supă de găină sau porumbel, în care femeia consuma doar supa, iar bărbatul carnea.

Japonia

De la restaurantul Scapar, bucătarul Kouichi Kuwabara explică faptul că în țara, în aceste situații, sa se mănâncă okayu,un preparat din orez care se face dintr-o parte orez și 7 părți apă. Orezul trebuie spălat, frecat cu vârful degetelor de aproximativ zece ori, schimbând apa și scurgându-l la final. Apoi orezul se fierbe până este gătit. Se servește cu umeboshi (prună murată) și alte condimente japoneze.

Italia

În ciuda tuturor așteptărilor, acești mediteraneeni, atunci când au probleme cu stomacul, mănâncă ceva ce nu ne-ar trece niciodată prin minte: paste. Giacomo Hassan, de la restaurantul Bodega Bonay, spune că se mănâncă pastina in brodo. Pastina, un tip de paste mici și scurte, este folosită în principal pentru supă, care este de obicei condimentată cu puțin Parmigiano ras. Și, în lipsă de supă, se mai mănâncă și paste albe, fără sosuri, cu puțin unt sau ulei de măsline, poate un pic de piper negru, și cantitatea de brânză dorită de fiecare.

Liban

Proprietățile benefice ale fermentatelor pentru sistemul digestiv sunt bine cunoscute. În Liban, unde iaurtul este esențial în dietă, în cazul în care apare orice problemă stomacală, de obicei se combină cu orez, condimentat cu sare, usturoi și, uneori, mentă. Așa explică cei de la restaurantul libanez Lazeez, adăugând că cel mai bine de băut în aceste cazuri este ceai cu lămâie.

Algeria

În Algeria, condimentele nu sunt o problemă atunci când stomacul este obosit. Supa bessara, pe bază de leguminoase, conține o cantitate importantă. “Fasole, năut, linte, boabe, usturoi, ceapă, țelină și condimente, toate fierte și apoi măcinate. Rămâne ca un piure sau o supă groasă”, explică bucătarul Souhail Basli de la restaurantul arabo-catalan, Petit Montjuïc.

Mexic

Dintre toate alimentele consumate în Mexic, cea de pui este de obicei baza atât pentru supe, cât și pentru sosuri. Bucătarul Gerard Bellver de la restaurantul mexican Jiribilla susține că supa de pui îngrijește bolnavul.Se face cu un pui întreg, fără grăsime, legume și coriandru pentru a o parfuma și, uneori,  mentă. Se servește cu orez, puiul desfăcut, morcov, cartof sau praz, și ca și condimente, ceapă, coriandru, lămâie și chiar ardei verde.

Uruguay

Nicolás Zas, de la restaurantul Gurí, povestește că în Uruguay se consumă ceaiuri de nalbă sau mușețel, cu miere și ghimbir. Și se gătește o supă de vită. Se prepară timp de 12 ore cu oase de vită rumenite și morcovi, se degresează la final, și conține țelină, roșii, ciuperci deshidratate, sos de soia, ceapă, usturoi, dafin, cimbru, rozmarin, semințe de fenicul, coriandru, cuișoare și anason stelat. Se servește cu puțin orez stropit cu ulei de măsline. Atunci când disconfortul este mare se bea doar apa în care a fost gătit orezul.

Venezuela

Aici rețeta variază destul de mult în funcție de regiune, dar sunt patru cu care toată lumea este de acord, a explicat Pachi Rodríguez, de la restaurantul Âme. Este o supă de găină cu legume, piure de cartofi, ocumo chinezesc fiert (un tubercul care devine mov când este gătit) și papaya.

Recomandarea nutriționistului

Dincolo de multitudinea de rețete, o nutriționistă Ylenia López-Llata a declarat ziarului catalan că pentru disconfortul digestiv există și alte soluții decât orezul alb și pâinea prăjită: “este important ca persoana să se hidrateze bine, deoarece pierderea de lichide în acest moment este mai mare, și apa cu electroliți, supele (dacă sunt tolerate) și gelatina ne vor ajuta.” Ea recomandă înlocuirea cafelei cu ceai, eliminarea băuturilor răcoritoare cu gaz și evitarea laptelui. “Alegeți iaurturi bifidus degresate, naturale sau cu arome, dar fără bucăți de fructe. Și este bine să optați pentru brânzeturi proaspete degresate.”

În ceea ce privește legumele, trebuie mereu fierte, alegeți între cartofi, dovleac, pulpă de dovlecel fără semințe și coajă și morcovi. “Dacă progresul este bun, în a treia zi se pot adăuga morcov și sfeclă rase crude, iar dacă toleranța este bună, începeți să adăugați toate tipurile de legume, mai întâi fierte și ulterior crude. Dacă persistă disconfortul, nu consumați varză (nici conopidă, varză, varză de Bruxelles, varză roșie) pentru a evita producția de gaze.”

De asemenea, recomandă consumul de fructe fierte sau coapte în prima zi, fie că este vorba despre măr, piersică sau pară. “În a doua zi se poate adăuga mărul ras crud, lăsându-l să oxideze puțin. Dacă toleranța este bună, în a treia zi se pot adăuga fructe coapte fără coajă sau semințe, cum ar fi: mere, pere, banane, piersici, caise și mandarine decojite.”

În ceea ce privește proteina, sfatul ei este să opteze pentru ingrediente ușor digerabile: “pește alb fiert, omletă sau ou fiert, pui (carnea slabă fără piele).” Specialistul recomandă odihnă și, în cazul în care manifestările precum vărsăturile sau diareea nu se opresc, consultarea unui medic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *