Castraveții sunt una dintre cele mai consumate legume ale verii, fie individual alături de un sandviș, în supe reci negătite sau în salate fel de fel, in primis cele bulgărești și grecești. Tindem să nu-i considerăm la adevărata lor valoare, motiv pentru care nici nu îi cunoaștem prea bine. Și merită, pentru că pot fi oricând un aliat într-o dietă alimentară hipocalorică. Totodată, au și unele limitări la consum, în contextul anumitor patologii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cunoscuți științific sub numele de Cucumis sativus, castraveții fac parte din familia Cucurbitaceae și sunt printre cele mai vechi legume cultivate de om, având origini care sunt atribuite câmpiile de la poalele Munților Himalaya ale Indiei de Nord. Astăzi, sunt răspândiți în toată lumea și reprezintă un simbol al verii, fiind apreciați pentru prospețimea lor, versatilitatea în bucătărie și proprietățile benefice. Dar iată care sunt acestea, într-o sinteză realizată de portalul medical humanitasalute.it.
Valorile nutriționale ale castraveților
Datorită aportului caloric redus și conținutului ridicat de apă, castraveții sunt aliați excelenți în dietele hipocalorice. Consumați cu tot cu coajă, oferă fibre utile pentru sănătatea intestinală și reglarea absorbției zaharurilor și colesterolului. Mineralele și antioxidanții pe care îi conțin susțin sănătatea cardiovasculară, metabolismul și sistemul osos, iar ușorul efect diuretic ajută la combaterea retenției de apă.
Castraveții sunt alcătuiți în proporție de circa 95% din apă, ceea ce îi face deosebit de hidratanți și potriviți pentru sezonul cald. 100 de grame de produs aduc doar 14 kcal, distribuite astfel:
-
3,63 g carbohidrați
-
0,65 g proteine
-
0,11 g grăsimi
-
0,5 g fibre alimentare
Castraveții conțin și o cantitate importantă de micronutrienți esențiali:
-
Potasiu: 147 mg
-
Fosfor: 24 mg
-
Calciu: 16 mg
-
Magneziu: 13 mg
-
Sodiu: 2 mg
-
Fier: 0,28 mg
-
Zinc: 0,20 mg
-
Mangan: 0,079 mg
La capitolul vitamine, regăsim:
-
Vitamina C: 2,8 mg
-
Vitamina K: 16,4 µg
-
Vitamina A: 105 UI
-
Acid folic: 7 µg
-
Vitamina E: 0,03 mg
-
Tiamină (B1): 0,027 mg
-
Riboflavină (B2): 0,033 mg
-
Niacină (B3): 0,098 mg
-
Acid pantotenic (B5): 0,259 mg
-
Piridoxină (B6): 0,040 mg
Totodată, castraveții sunt și o sursă naturală de compuși antioxidanți precum betacarotenul, beta-criptoxantina, luteina și zeaxantina.
Când ar trebui evitat consumul de castraveți?
Deși sunt în general bine tolerați, potrivit sursei citate, castraveții pot interacționa cu anumite medicamente, în special diuretice și anticoagulante. În cazul unor tratamente medicamentoase specifice, este recomandată consultarea medicului specialist înainte de a-i consuma cu regularitate.
Atenție și la eventualul gust amar: poate semnala prezența cucurbitacinelor, substanțe naturale potențial toxice dacă sunt ingerate în cantități mari. În cazuri rare, consumul de astfel de castraveți contaminați poate duce la tulburări gastrointestinale precum greață, vărsături sau diaree. În astfel de situații, este important de consultat rapid un medic.