În ultimii zece ani, cantitatea de carne de vită românească exportată pe piețele terțe a crescut procentual cu 4.218,7 %, în timp ce valoarea financiară a crescut cu 9.789,6%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
România a exportat de la începutul anului până în prezent ( 1 ianuarie – 6 iulie / săptămâna 27 ) o cantitate totală de 28.692,5 t de carne de vită, din toate categoriile, valoarea financiară fiind de 102.295.229 euro, la un preț mediu de 3,57 euro/kg.
Anul trecut, în același interval, cantitatea exportată pe piețele terțe a fost de 23.389,2 t, cu o valoare comercială de 75.796.074 de euro, la un preț mediu de 3,24 euro/kg.
Rezultă o creștere procentuală a valorii financiare de 35%, în intervalul 1 ianuarie – 6 iulie 2025, față de aceeași perioadă a anului 2024.
Creșterea valorii financiare a exporturilor pe piețele terțe a fost determinată de creșterea prețului mediu de la 3,24 euro/kg la 3,57 euro/kg și de livrarea unei cantități mai mari, care s-a ridicat de la 23.389,2 t la 28.692,5 t.
Categoria vândută cel mai bine este „bovine vii”/”live cattle”.
Până în săptămâna 27, inclusiv, au fost exportate din România pe piețele terțe ( din afara Uniunii Europene ) 27.927 t de bovine vii, cu o valoare financiară de 96.580.945 euro, la un preț mediu de 3,46 euro/kg.
Alte categorii: preparate din carne de vită; carne de vită congelată; carne de vită refrigerată; carne de vită afumată, uscată, sărată; organe de vită; grăsimi de vită. Acestea sunt vândute însă în cantități mici.
Israel, clientul numărul 1
Cel mai important client al cărnii de vită din România este Israel, care cumpără exclusiv bovine vii.
Ponderea achizițiilor israelite este cea mai mare în configurația exporturilor românești.
De la începutul anului până în prezent, Israelul a cumpărat din România 15.378,9 t de carne de vită, cu o valoare financiară de 57.486.625 euro, la un preț mediu de 3,74 euro/kg.
Anul trecut, în același interval, Israel a cumpărat 10.208,8 t, cu o valoare financiară de 33.327.550 euro, preț mediu 3,26 euro/kg
Cele 5.170,1 t achiziționate în plus au contribuit decisiv la creșterea generală a exporturilor de carne de vită românească în intervalul 1 ianuarie – 6 iulie 2025. Contribuția cantitativă a celorlalți clienți terți este de numai 133,2 t.
Este foarte probabil ca exporturile de carne de vită din România pe piețele terțe să depășească în cantitate și valoare financiară nivelul de anul trecut și să atingă un nou record istoric.
Anul trecut, cantitatea totală a fost de 47.688,1 t, cu o valoare financiară de 154.132.410 euro, preț mediu 3,23 euro/kg.
Livrările anuale au crescut spectaculos începând cu anul 2014, când au însumat 1.104,2 t, cu o valoare financiară de 1.558.432 euro.
Procentual, cantitatea în 2024 a fost de 4.218,7 % mai mare decât în 2014. Valoarea financiară, de 9.789,6%.
Saltul acesta este explicat prin dezvoltarea sectorului vitelor pentru carne, prin creșterea efectivului de rase specializate aduse din import.