Câinii pot prospera urmând o dietă bazată pe plante, sugerează unele studii

caini, dieta, plante, earth animal

Alimentele pe bază de plante corect formulate au multe beneficii pentru sănătatea câinilor, transmite compania Earth Animal, care produce hrană pentru animale. Potrivit sursei citate, cercetări recente arată că proteinele vegetale hipoalergenice ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală și digestia câinilor. Mai mult, acestea ar putea crește longevitatea și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.

Un studiu din 2022, „Percepția proprietarilor asupra sănătății câinilor nord-americani hrăniți cu diete pe bază de carne sau pe bază de plante”, a remarcat că proprietarii care au hrănit câinii cu alimente pe bază de plante au raportat mai puține tulburări de sănătate ale animalelor, în special în ceea ce privește tulburările oculare sau gastrointestinale și hepatice.

În 2023, un alt studiu, „Câinii domestici mențin rezultate pozitive în ceea ce privește sănătatea clinică, nutrițională și hematologică atunci când sunt hrăniți cu o dietă comercială pe bază de plante timp de un an”, care a studiat 15 câini adulți, a constatat că aceștia și-au menținut sănătatea atunci când au fost hrăniți cu o dietă completă și bine echilibrată bază de plante.

„Câinii se simt bine cu o dietă completă și echilibrată pe bază de plante, întotdeauna am știut asta”, a declarat Dr. Bob Goldstein, cofondator și șef al departamentului de dezvoltare a produselor veterinare de la Earth Animal. „De-a lungul anilor, am văzut prieteni și rude crescând câini sănătoși, fericiți, energici, pe bază de plante. Acum, cercetările au confirmat dovezile”, a adăugat el.

Citește și: Au voie câinii să mănânce zahăr? Mituri și adevăruri despre dulciuri & câini

Potrivit Earth Animal, câinii au evoluat atât de mult în perioada în care au fost tovarășii oamenilor, încât acum sunt clasificați ca omnivori și pot prospera cu o dietă pe bază de plante formulată corespunzător. Motivul, a spune compania, este genetica.

Earth Animal indică un alt studiu, publicat în Nature în ianuarie 2013, care a arătat că de-a lungul evoluției câinilor domestici, aceștia au dezvoltat 10 gene care le permit să proceseze alimente vegetale bogate în amidon și să prospere cu diete omnivore.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, alimentele pe bază de plante au numeroase beneficii pentru mediu. Agricultura animală are o contribuție majoră la emisiile de gaze cu efect de seră, a remarcat Goldstein.

„Părinții animalelor de companie pot reduce semnificativ amprenta de carbon a câinilor și pot contribui la combaterea schimbărilor climatice prin simpla încorporare a alimentelor pe bază de plante în dieta lor, una sau chiar două zile pe săptămână”, spune Goldstein.

Earth Animal a declarat că s-a angajat să își reducă dependența de proteinele animale în termen de cinci ani.

Sursa foto: Pexels/Samson Katt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *