Au voie câinii să mănânce zahăr? Mituri și adevăruri despre dulciuri & câini

caine cersetor Sursa Foto: Pexels.com

Dacă v-ați bucurat vreodată de o dulceață, cum ar fi bomboane sau înghețată, în timp ce câinele dvs. se uita lung la dvs. cu acei ochi mari și rugători, știți cât de dificil poate fi să rezistați să nu o împărțiți. De asemenea, nu este un secret că zahărul nu este cel mai bun tratament pentru animalele de companie. Dar care este de fapt adevărul când vine vorba de împărțirea zahărului cu câinii?

Există un mit comun conform căruia zahărul este toxic pentru câini. Nu este chiar așa. În schimb, sunt alte ingrediente care sunt adesea incluse în gustările zaharoase care pot fi toxice pentru canini. Simplul consum de zahăr în sine nu vă va trimite cățelul în șoc toxic.

Desigur, adevărul este că zahărul nu este sănătos pentru câini. În timp ce, din punct de vedere tehnic, poate fi în regulă să împarți unele alimente umane cu cățelul tău, dulciurile zaharoase ar trebui să fie întotdeauna oferite cu moderație strictă, dacă nu evitate în totalitate pentru mulți câini. Acest lucru se datorează faptului că pericolele depășesc cu mult beneficiile, relatează trupanion.com

Chiar și așa, unii câini pot fi în regulă consumând cantități mici de zaharuri “sigure” pentru energie. Subiectul câinilor și al zahărului este mai complex decât pare, așa că cel mai bine este să aflați faptele înainte de a lua orice decizie.

Ce este mai exact zahărul?

Percepția comună a “zahărului” este faimosul gust dulce, substanța pudră albă și cristalizată, cu gust dulce, care se găsește în majoritatea bomboanelor, prăjiturilor, sucurilor și într-o gamă largă de alte alimente și băuturi. Totuși, aceasta se referă doar la zahărul alb rafinat.

Termenul “zahăr” este, de fapt, denumirea generică pentru un grup de carbohidrați cu gust dulce, ușor de dizolvat. Există diferite tipuri de zahăr și, deși organismul (uman sau canin) le procesează pe toate în același mod, acestea pot avea efecte diferite.

Tipuri de zahăr

“Zahăr” este un termen generic. Nu toate zaharurile sunt la fel, iar unele sunt mai dăunătoare pentru câini decât altele.

Monozaharide

Acestea sunt zaharuri simple, care sunt rapid digerate și absorbite în fluxul sanguin.

Fructoza – se găsește în mod natural în unele legume și în multe fructe, ceea ce i-a adus denumirea de “zahăr din fructe”. Fructoza este considerată cel mai dulce dintre toate tipurile de zahăr și poate fi transformată într-o varietate de produse mai puternice, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză. Unele tipuri de fructe pot fi consumate în siguranță de câini, dar nivelurile ridicate de fructoză trebuie întotdeauna evitate cu atenție.

Glucoza – apare în mod natural ca produs al fotosintezei în fructe și alte plante. Glucoza este, de asemenea, prezentă în mod natural în sângele mamiferelor și este principala sursă de energie pentru majoritatea celulelor animale. Nivelurile neregulate de glucoză la câini pot indica diabet sau hipoglicemie, care poate fi extrem de periculoasă dacă nu este tratată corespunzător.

Galactoza – de obicei nu apare de una singură, ci se găsește împreună cu lactoza (un zahăr compus). Galactoza este considerată mai puțin dulce decât glucoza.

Disacaridele

Acestea sunt zaharuri compuse, care se formează prin combinarea mai multor monosacaride. Acestea pot dura mai mult timp pentru a fi digerate decât monosacaridele.

Lactoza – se găsește în mod natural în lapte. Mulți câini sunt intoleranți la lactoză și nu pot consuma lactoză în siguranță, așa că se recomandă, în general, evitarea lactozei în alimentația canină.
Maltoză – provine din boabe germinate, cunoscute și sub numele de malț (de unde și numele “maltoză”). Maltoza se găsește în mod natural în unele alimente, cum ar fi mierea, și poate fi consumată în siguranță de câini cu moderație și cu precauții.
Zaharoza – apare în mod natural în multe plante alături de glucoză și fructoză. Zaharoza este o proeminentă în tulpinile plantei de trestie de zahăr și este componenta principală a zahărului alb tradițional. Deși nu este toxică pentru câini, trebuie evitată.

Este zahărul rău pentru câini?

Da, pe scurt, zahărul este rău pentru câini. Nu este toxic, dar este o substanță foarte nesănătoasă care poate provoca tulburări de stomac și modificări metabolice. Dacă este consumat în mod regulat și/sau în cantități suficient de mari, zahărul poate duce la probleme de sănătate precum obezitatea și diabetul la câini. La fel ca în cazul oamenilor, dulciurile pentru câini pot duce, de asemenea, la apariția cariilor dentare.

Oferă zahărul vreun beneficiu câinilor?

În general, zahărul face mai mult rău decât bine câinelui dumneavoastră, iar majoritatea versiunilor acestuia ar trebui evitate cu orice preț. Cu toate acestea, unii stăpâni de animale de companie prezintă un beneficiu al păstrării la îndemână a “zaharurilor sănătoase” pentru cățelul dumneavoastră: un tratament zaharat oferă un impuls instantaneu de energie. Acest lucru poate fi benefic într-o varietate de situații, inclusiv:

  • Câinii de vânătoare pe câmp
  • Câinii de căutare și salvare în timpul unei expediții lungi
  • Câinii de poliție în timpul unei ture intense
  • Câinii de agilitate chiar înainte de o probă

Cele mai multe animale de companie sunt persoane care stau pe canapea și se bucură ocazional de o plimbare pe îndelete. În cazuri rare, o stimulare rapidă este o modalitate excelentă de a reîncărca un câine de muncă cu multă energie.

Zaharurile din fructe și câinii

Fursecurile calde direct din cuptor în zilele reci și înghețata înghețată în zilele călduroase pot satisface pofta de zahăr a oamenilor, dar zaharurile procesate nu sunt bune pentru câini. Dacă cățelul dvs. imploră pentru un tratament dulce, oferiți-i în schimb o bucată mică de fruct. Puteți încerca, de asemenea, să vă faceți propriile tratamente sănătoase pentru câini.

Fructele au fructoză, o formă naturală de zahăr. Asigurați-vă că porțiile sunt mici și nu vă răsfățați prea mult câinele. Fructele care sunt bune pentru câini cu moderație includ:

  • Merele
  • Banane
  • Perele
  • Pepene verde
  • Pepene galben
  • Fructe de pădure

Deși majoritatea fructelor pot fi considerate surse sigure de zahăr, nu-i dați niciodată câinelui struguri sau stafide. Acestea sunt toxice pentru câini și pot duce chiar la moarte dacă se consumă o cantitate suficientă. Dacă nu sunteți sigur în legătură cu vreun fruct, discutați cu medicul veterinar al animalului dvs. de companie înainte de a-l oferi.

Cât de periculos este zahărul pentru câini?

Pericolele pe care le prezintă zahărul depășesc cu mult beneficiile sale pentru sănătate pentru oameni și animale de companie. Cantitățile excesive de zahăr pot cauza o serie de probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Obezitate
  • Diabet
  • Inflamație
  • Carii
  • Vărsături
  • Diareea
  • Modificări metabolice
  • Hiperactivitate

Oamenii apelează adesea la îndulcitori fără zahăr, dar xilitolul, cel mai comun îndulcitor, este toxic pentru animalele de companie. Xilitolul stimulează producția de insulină, ceea ce provoacă hipoglicemie sau o scădere severă a glicemiei. Dacă câinele dvs. a mâncat guma dvs. de mestecat fără zahăr, poate prezenta aceste semne de toxicitate cu xilitol:

  • Slăbiciune
  • Lipsă de coordonare
  • Crize convulsive
  • Comă
  • Moarte

Consumul de xilitol poate provoca, de asemenea, insuficiență hepatică acută la câini, care este adesea fatală.

Alternative sigure la zahăr pentru câini

Următoarele alternative la zahărul tradițional sunt considerate în general sigure pentru câini în cantități mici:

  • Miere – Mierea de Manuka este miere de calitate medicală cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Dacă animalul dvs. de companie suferă de alergii de mediu, mierea crudă, locală, poate fi de ajutor.
  • Melasă de Blackstrap – Acest îndulcitor natural rămâne după ce zaharoza zahărului se cristalizează în urma celei de-a treia fierbere a siropului de zahăr. Melasa Blackstrap conține nutrienți cheie, inclusiv mangan, vitamina B6, seleniu, fier, calciu și potasiu.
  • Fructe – Fructele conțin fructoză, un zahăr natural, și mulți nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și antioxidanți.
  • Siropul de arțar – Acest îndulcitor provine din seva copacilor și conține o concentrație mai mare de minerale, cum ar fi zincul și manganul, dar mai puține calorii decât mierea. Datorită unei molecule numite quebecol, siropul de arțar reduce inflamațiile și susține sistemul imunitar.

Este întotdeauna o idee bună să discutați cu medicul veterinar înainte de a-i oferi câinelui dumneavoastră orice răsfăț dulce sau de a introduce un element nou în dieta sa. Chiar și atunci când medicul veterinar vă dă undă verde pentru o alternativă la zahărul tradițional, nu vă răsfățați prea mult animalul de companie. Mulți câini vor mânca cu plăcere orice răsfăț care li se oferă, așa că depinde de dumneavoastră, în calitate de părinte al animalului de companie, să practicați moderația și să îi ajutați să mențină un stil de viață sănătos.

Aflați mai multe despre gustările sănătoase pentru câini, verificând ce fructe și legume sunt sigure pentru animalele de companie.

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *