Cafeaua, beneficii și riscuri pentru sănătate/ Oamenii de știință au decis care este numărul de cești de cafea pe care trebuie să le bei zilnic, pentru a te bucura de efectele ei binefăcătoare

Trei cești de cafea pe zi sunt benefice pentru sănătate Foto: Dreamstime

Oamenii de știință au descoperit că trei cești de cafea pe zi nu vor oferi doar un plus de energie, ci ar putea să ajute la menținerea inimii sănătoase, arată Dailymail. Deși consumul excesiv de cofeină vă poate menține treaz noaptea, în cantități moderate poate reduce riscul de boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral.

Cercetătorii din China au arătat că consumul de aproximativ 200 până la 300 mg de cofeină pe zi – echivalentul a trei căni de cafea – a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a multimorbidității cardiometabolice (MC) sau a cel puțin două boli cardiometabolice. De fapt, oamenii de știință au descoperit că cei care beau această cantitate zilnică de cofeină au un risc redus la aproape jumătate, comparativ cu cei care beau mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi.

Studiul, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a ajuns la această concluzie folosind date de la Biobank din Marea Britanie. Biobank a recrutat peste jumătate de milion de oameni cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani din Marea Britanie între 2006 și 2010 și a colectat o mulțime de date. Din aceste cifre, cercetătorii au exclus persoanele care aveau informații ambigue despre cât de mult ceai, cafea sau cofeină au băut. Rezultatele bolilor de inimă ale participanților au fost identificate din afecțiunile medicale auto-raportate, datele de îngrijire primară, datele legate de spitalele pentru pacienți internați și înregistrările registrului de decese legate de Biobankul Regatului Unit.

Trei cești pe zi, cantitatea ideală

Deși toți cei care au băut cafea și cofeină au avut un risc mai scăzut de a dezvolta o nouă boală cardiometabolică, cei care au raportat că beau aproximativ trei căni pe zi au avut cel mai mic risc, arată studiul. S-a descoperit că ideal este între 200 mg și 300 mg de cofeină pe zi. Pentru context, o cană de cafea instant conține aproximativ 100 mg, o ceașcă de ceai conține aproximativ 47 mg, în timp ce băuturile energizante pot conține 80 mg de cofeină într-o cutie mică de 250 ml.

„Descoperirile evidențiază faptul că promovarea unor cantități moderate de cafea sau aportului de cofeină ca obicei alimentar pentru persoanele sănătoase ar putea avea beneficii de anvergură pentru prevenirea mortalității cardiometabolice”, a spus autorul principal al studiului, Chaofu Ke, de la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Școala de Sănătate Publică la Colegiul Medical Suzhou al Universității Soochow, din Suzhou, China.

Cu toate acestea, studiul a remarcat, de asemenea, că persoanele care beau mai multă cafea erau mai în vârstă, bărbați și mai predispuse să facă mișcare. Aveau tendința, de asemenea, să mănânce mai puțină carne procesată, dar și mai puține legume. Autorii studiului au ajustat aceștia și mulți alți factori în analiza lor, inclusiv consumul de alcool, indicele de masă corporală (IMC) și funcția rinichilor, pentru a încerca să separe efectele altor factorilor.

Explicațiile medicilor

Pentru a afla de ce trei cești de cafea reprezintă numărul perfect, autorii studiului au analizat, de asemenea, probele de sânge ale a 168 de participanți și s-au uitat la metaboliți – molecule mici produse atunci când organismul descompune alimentele. Cercetătorii au descoperit că la 80 dintre participanții care au băut mai multă cafea, metaboliții lor au fost semnificativ diferiți de cei care au băut mult mai puțin. Unii dintre acești metaboliți sunt asociați cu o sănătate mai bună, iar alții cu o sănătate mai proastă, a declarat doctorul Francis Perry Wilson de la Școala de Medicină Yale pentru Medscape.

Defalcând rezultatele, el a explicat că arată că aportul de cafea, ceai sau cofeină are un impact mare asupra metaboliților lipoproteinei cu densitate foarte scăzută (VLDL) – un tip de colesterol rău. Cofeina pare să o scadă, ceea ce este bun pentru sănătatea noastră, deoarece nivelurile mai ridicate pot duce la boli de inimă, sugerând că cafeaua ne-ar putea proteja de ea.

Riscuri pentru sănătate

Deși consumul de cofeină are beneficii dovedite pentru sănătate, unii oameni sunt mai sensibili decât alții și pot avea palpitații. Dacă experimentați acest lucru, British Heart Foundation vă sugerează să evitați cofeina. Asociația Dietetică Britanică (BDA) recomandă că majoritatea oamenilor pot consuma în siguranță până la 300 mg de cofeină pe zi. Asta pentru că studiile au aporturi de peste 600 mg pe zi la insomnie, nervozitate, iritabilitate, creșterea tensiunii arteriale și stomac deranjat. Femeile însărcinate nu ar trebui să consumi mai mult de 200 mg de cofeină pe zi, deoarece acest lucru ar putea crește riscul de avort spontan sau pentru copil, să aibă o greutate mică la naștere, avertizează NHS.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *