O imagine emoționantă, The Elderly Having Delicious Food (Doamne în vârstă care mănâncă mâncare delicioasă), realizată de fotografa chineză Xiaoling Li, a fost desemnată câștigătoare absolută a competiției World Food Photography Awards, cea mai importantă celebrare globală a fotografiei gastronomice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Fotografia, care câștigase deja la categoria Food for the Family, a fost realizată în orașul antic Shuangliu, din provincia Sichuan, China.
„Doamnele din imagine sunt așezate într-o poziție numită Poarta Dragonului, o expresie chinezească ce desemnează momentele în care vecinii și prietenii se adună la povești, bârfe și schimb de amintiri. Doamnele mănâncă rulouri de primăvară, un snack tradițional din Sichuan. Pentru ele, mâncarea este o sursă de fericire – trăiesc o viață frumoasă și plină de bucurie.”
Marele premiu valorează 5000 de lire sterline
Pentru această imagine, Xiaoling Li a primit un premiu de 5.000 de lire sterline și titlul de câștigătoare absolută a World Food Photography Awards.
„O imagine perfectă pentru vremurile noastre. Această fotografie, încadrată impecabil, arată cinci femei în vârstă din provincia Sichuan, bucurându-se de mâncare bună în compania unor prietene adevărate. Bucuria de a fi împreună este aproape tangibilă – un mesaj puternic împotriva celor care caută să ne dezbine. Culorile, compoziția, varietatea expresiilor și acea doamnă care continuă cu hotărâre să mănânce. E imposibil să nu te simți înălțat când privești această fotografie.”, firmă Caroline Kenyon, fondatoarea competiției.
Câștigătorii celor 25 de categorii ale competiției au fost anunțați de renumitul chef, antreprenor HoReCa și scriitor culinar Yotam Ottolenghi, la Mall Galleries din Londra, marți, 20 mai, în cadrul unui eveniment ce a reunit personalități din lumea gastronomiei și a artelor.
Mai aproape de noi, fotograful londonez Clive Boursnell, care a documentat timp de aproape șase decenii efervescența comerțului cu fructe și legume din piețele Covent Garden și New Covent Garden, a primit distincția Outstanding Achievement Award.
„Aceste premii arată cât de puternică poate fi fotografia în a spune povești incredibile despre mâncare din întreaga lume”, a spus Dave Samuels, director de brand al Tenderstem, sponsor principal al competiției.
„Indiferent cum se schimbă lumea, mâncarea rămâne în centrul vieților noastre. Aceste imagini extraordinare ne reamintesc de rolul esențial pe care îl joacă mâncarea în comunități, adunând oamenii prin cultivare, gătit, consum, sărbătorire și supraviețuire”, a declarat el.
10.000 de lucrări din 70 de țări
Juriul internațional din acest an a avut de evaluat aproape 10.000 de înscrieri din 70 de țări. Președintele juriului a fost legendarul fotograf culinar David Loftus, alături de membri precum: Claire Reichenbach (CEO al James Beard Foundation), Tom Athron (CEO Fortnum & Mason), Max La Manna (creator digital premiat), Rein Skullerud (fotograf senior și editor foto la Programul Alimentar Mondial al ONU), și Mogau Seshoene (bucătar și autoare).





O expoziție cu intrare liberă, ce reunește toate cele 185 de imagini finaliste, poate fi vizitată la Mall Galleries în perioada 21–25 mai. O selecție de lucrări va fi prezentată și la Fortnum & Mason începând cu 2 iunie, precum și la Museum of the Home între 3 iunie și 7 septembrie. Înscrierile pentru ediția 2026 a competiției vor începe în septembrie.