Cum se pregătește pâinea pentru bruschette. Trei combinații rapide de adăugat peste feliile de pâine prăjite, ideale la micul dejun, ca gustare sau aperitiv

bruschette-trei-combinatii-vegetale-rapide-de-adaugat-peste-felii-de-paine-prajita foto: pixabay.com

Cum a venit căldura și tindem să gătim mai puțin, bruschettele pot fi o soluție mereu la îndemână fie pentru micul dejun sau o gustare de peste zi. Pot fi chiar soluția salvatoare chiar și pentru o masă principală, dacă le adăugăm și ceva proteic alături și le asortăm cu o salată sau legume preparate după preferințe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Bruschettele sunt la origine o soluție antirisipă, iar numele însuși vine de la ane bruscato, în dialectul din jurul Romei, adică abbrustolito, în italiana literară. Adică pâine rumenită, trecută rapid pe un grătar. Dacă e prea uscată, stropită anterior cu câteva picături de apă. În acest fel feliile de pâine devin crocante și se pretează la a fi refolosite.

Cum se pregătește pâinea pentru bruschette

Se taie felii de circa 1 deget grosime, funcție și de tipul de pâine. În mod evident, o bruschetta de calitate se obține dintr-o pâine de calitate, rustică. Însă la limită merge oricare.

Dacă nu mai e foarte proaspătă, se stropesc feliile cu foarte puțină apă și se lasă câteva minute ca apa să se distribuie în structura pâinii. Și mai bine, feliile în acest fel pregătite le închidem  câteva minute într-o pungă sau într-un bol cu capac.

Apoi, feliile se trec prin cuptor în partea de grill sau, dacă avem în plan să pornim grătarul: se așează pe grătar la început, când intensitatea căldurii este încă limitată. Apoi se întorc pe partea cealaltă când prin puțină culoare, fără să se ardă.

În lipsa cuptorului sau a grătarului, putem folosi foarte bine și o tigaie grill: așezăm feliile când tigaia e deja încălzită bine, le lăsăm preț de 10-20 de secunde pe fiecare parte, apoi le dăm la o parte: cât să se rumenească ușor și să devină crocante la suprafață.

Peste feliile astfel pregătite trecem un cățel  de usturoi tăiat pe jumătate. Eliberează cel mai bine aroma prin frecare peste felia de pâine, alegând o intensitate aromatică după cum  ne dorim și ne place. Imediat după usturoi picurăm ulei de măsline. Nu mult cât să curgă pe dedesubt dar suficient să se simtă. Și mai ales să ajute să se mențină pâinea la consistența dorită înainte de servire.

Secretul preparării roșiilor pentru bruschett

Bruschetta clasică, cea mai întâlnită în Italia, provenită din bucătăria tradițională este cea în care se folosește usturoi, ulei, roșii, oregano, busuioc. Foarte asemănătoare cu pan de tomate spaniole. Peste feliile de pâine pregătite conform descrierii anterioare, se adaugă roșiile curățate de semințe și tăiate cuburi mici.

Însă înainte de a le adăuga peste feliile de pâine trebuie lăsate câteva minute într-o strecurătoare cu puțină sare. După ce s-a scurs mare parte din lichid, tranferăm cuburile de roșii într-un bol și le adăugăm ulei, oregano. Dacă vrem, și frunze proaspete de busuioc rupte cu mâna. După ce le amestecăm sunt gata de a fi adăugate peste feliile de pâine prăjită.

Combinații vegetale ultrarapide pentru bruschette

În afară de această combinație clasică, iată alte câteva la fel de rapide. Nu e nevoie de cântar, bruschettele fiind prin definiție ceva rapid, care se prepară la ochi, din instinct și după preferințe.

Bruschette cu ardei și ceapă verde

Combinăm ardei gras tăiat cuburi foarte mici cu puțină cremă de brânză și un fir de ceapă verde tăiat foarte, foarte mărunt. Adăugăm și puțin ulei și, dacă preferăm, și foarte puțin ardei iute. Adăugăm amestecul peste feliile de pâine prăjită peste care am trecut o adiere de usturoi și puțin ulei de măsline.

Bruschette cu dovlecei rași și mentă

Dăm pe răzătoare un dovlecel tânăr, proaspăt, adăugăm puțină sare și îl lăsăm, ca și roșiile, într-o strecutătoare, ca să piadă lichidul în exces. După ce s-a scurs, îi adăugăm, folosind un bol, ulei, piper și frunze de mentă rupte cu mâna. Adăugăm amestecul peste feliile de pâine pregătite în același fel.

Bruschette cu castravete, piersică și semințe de susan

Tăiem cuburi mici castravetele și îl lăsăm, la fel, în strecurătoare, după ce i-am amestecat cu un praf de sare. După ce s-a scurs, amestecăm castravetele cu cuburi mici de piersică. Peste ele adăugăm puțin ulei, un strop de sos de soia și semințe de susan. Completăm feliile de pâine cu acest amestec și avem astfel niște bruschette cu o combinație aromatică în stil asiatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *