Blatul de tort clasic este un pandișpan, crescut și pufos. Rețeta este extrem de simplă, dar sunt câteva trucuri care te vor ajuta să nu dai greș niciodată.
Ingrediente:
6 ouă
200 de gr de făină pentru prăjituri
200 de gr de zahăr
4 linguri ulei de floarea soarelui
1 păstaie de vanilie sau 1 lingură esență
1 lingură praf de copt
Preparare:
Truc 1. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Truc 2. Ouăle se bat întregi cu zahărul până totul devine o cremă și își dublează volumul. Durează cam 15-20 de minute, nu tăiați din acest pas pentru că este foarte important.
Truc 3. Folosiți o spatulă. Adăugați uleiul și amestecați de jos în sus până când acesta este perfect încorporat în aluat.
Truc 4. Cerneți făina amestecată cu praful de copt. Astfel nu se vor forma cocoloașe și veți extrage umezeala. Continuați să amestecați, ca în pasul anterior, până la omogenizare.
Truc 5. Ungem forma de blat cu unt sau cu un spray de ulei. Tapetăm cu făină. Astfel prăjitura se va desprinde ușor după ce este coaptă.
Între timp preîncălzim cuptorul la 180 de gr C.
Punem blatul pentru 40 de minute la cuptor, căldură sus jos. La minutul 30-35 încercăm cu o scobitoare, dacă iese curată este gata. Blatul trebuie să fie rumenit la suprafață.
Truc 6. Îl lăsăm câteva minute să se răcească, apoi îl răsturnăm pe un grilaj de prăjituri.
Truc 7. Punem un prosop de bucătărie sub grilajul de prăjituri și nu acoperim cu nimic. Astfel blatul se va răci fără a transpira.
Când este complet rece, îl așezăm pe suportul pe care vom realiza tortul, îl tăiem, însiropăm, umplem cu cremă. Dacă vrem să îl păstrăm câteva zile, se pune în prosop de bucătărie și în pungă de plastic.
Truc 8. În cazul în care dorim să facem un blat de cacao, punem 2 linguri mai puțin de făină și adăugăm 2 linguri de pudră de cacao 100%. O cernem împreună cu făina.