Băutura din sâmburi de curmale, alternativă la cafea. Este un preparat tradițional din cultura berberă care seamănă la gust cu cafeaua și câștigă teren ca înlocuitor al ei

Puncte cheie

 

bautura-din-samburi-de-curmale-alternativa-la-cafea-este-un-preparat-traditional-din-cultura-berbera-care-seamana-la-gust-cu-cafeaua-si-castiga-teren-ca-inlocuitor-al-ei foto: baobabmart.com

Privim de multe ori eronat sâmburii de fructe și legume, pentru că din sâmburi se extrag de multe ori uleiuri, cum e cazul măslinelor și al strugurilor, de exemplu. Și tot niște sâmburi sunt la origine și nucile, migdalele, alunele de pădure și fisticul – pulpa fructului se usucă și cade nefiind comestibilă. Sunt mai puțin folosiți cei de caise, piersici, prune, cireșe, vișine etc, pentru că au în compoziție procente variabile de amigdalină, care în cantități mari este toxică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Iar o mare cantitate de sâmburi o produc și curmalele, fructele tipice Orientului Mijlociu și zonei de graniță înspre Africa. După ce sunt supuși unui proces de prăjire similar cu cel al cafelei, din ei se obține o băutură care întrucâtva seamănă cu cafeaua însă este lipsită de cofeină.

„Cafeaua” obținută din sâmburi de curmale este o băutură aromată și condimentată, care face parte din tradiția berberilor – populații nomade care trăiesc în zona din jurul deșertului Sahara. Este o băutură tradițională, o prepară de mult timp și o apreciază atât pentru gustul său, cât și pentru virtuțile sale, scrie cookist.it.

Iar în contextul în care industria devine tot mai dornică de a găsi alternative la multe alimente, sâmburii de curmale ca înlocuitor de cafea au început să câștige tot mai mult teren. Și reprezintă, totodată, ceva nou față de înlocuitorii tradiționali, în noul contest în care mărfurile circulă. Unii preferă să o numească alternativă, nu înlocuitor, diferă doar forma.

Caracteristici și beneficii ale cafelei din sâmburi de curmale

„Cafeaua” din sâmburi de curmale se obține prin prăjirea și apoi măcinarea sâmburilor care se găsesc în interiorul curmalelor, fructe tipice acestei regiuni dar pe care le găsim și noi în rețelele de retail.

Pudra obținută după măcinare este utilizată în două moduri: se poate amesteca cu asskif  – un lichid obținut din fierberea orzului – sau cu apă fierbinte. Se consumă ca o cafea propriu-zisă – nu are cofeină și nici efectele ei dar gustul este mult mai aromat.

Potrivit potrivit populațiilor berbere care o consumă în mod tradițional, poate fi un ajutor digestiv important, deaoarece sâmburii de curmale sunt bogați în fibre benefice pentru sănătatea intestinală și, prin urmare, pentru o digestie mai eficientă. În plus, sâmburii de curmale aduc și alte beneficii: sunt bogați în antioxidanți, conțin minerale importante precum magneziul și potasiul, și oferă o doză bună de vitamine, în special din complexul B. Nu e energia imediată pe care o dă cofeina, dar e un alt fel de energie.

Un experiment domestic

„Dacă mănânci curmale acasă, păstrează sâmburii. Când ai cam o cană, spală-i, apoi prăjește-i așa cum ai face cu boabele de cafea proaspete – la foc mic, amestecând constant, timp de aproximativ 20 de minute. Când devin închiși la culoare și fragili, macină-i și folosește-i așa cum ai face cu cafeaua.

Eu mi-am preparat băutura în stil latte și mă așteptam să aibă un gust îngrozitor, dar a fost surprinzător de bună. Avea un gust de cafea cu note de alune și ciocolată. Sunt oarecum surprins că a avut gust de cafea, având în vedere că băutura este destul de deschisă la culoare comparativ cu cea cu cafea. Gustul seamănă mult mai mult cu cel al cafelei decât cu orice altceva. Dacă aș servi-o cuiva care nu știe nimic despre ea, ar crede că este cafea”, a povestit propria experiență un utilizator pe reddit.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *