Peste 4.200 de animale, sacrificate în martie, după două focare de pestă porcină africană la Mărăşeşti

porc, pasari, fermieri, plati foto: pexels.com/@Mark Stebnicki

Peste 4.200 de porci au fost sacrificaţi în luna martie la Mărăşeşti, în urma a două focare de Pestă Porcină Africană confirmate la două societăţi din localitate, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vrancea, transmite Agerpres.

“În urma celor două focare confirmate în Mărăşeşti, au fost eutanasiate 4.270 de porcine. Primul focar a fost identificat la începutul lunii, într-o exploataţie unde au fost sacrificate 1.900 de animale. Cel de-al doilea focar a fost confirmat la finele săptămânii, la o altă societate situată la aproximativ un kilometru distanţă, unde au fost eutanasiaţi 2.370 de porci. Ancheta epidemiologică nu a stabilit o legătură directă între cele două focare”, a declarat, pentru AGERPRES, Marius Iorga.

În contextul Sărbătorilor Pascale, prefectul a îndemnat populaţia să respecte măsurile impuse de autorităţi pentru a preveni răspândirea virusului.

“Facem apel către toţi cetăţenii judeţului să respecte măsurile impuse de autorităţi. Evitaţi orice contact cu exploataţiile afectate şi respectaţi restricţiile de circulaţie a animalelor. Nu achiziţionaţi porci sau produse din carne de porc din surse neautorizate, mai ales în contextul Sărbătorilor Pascale. Anunţaţi imediat medicul veterinar sau autorităţile sanitar-veterinare dacă observaţi semne de boală la porcii din gospodărie. Respectaţi regulile stricte de biosecuritate în ferme şi gospodării pentru a preveni răspândirea virusului. Contăm pe sprijinul şi responsabilitatea fiecărui cetăţean pentru a limita efectele acestor focare şi pentru a proteja crescătorii de animale din judeţul nostru”, a transmis prefectul.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea reaminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă poate avea consecinţe economice grave asupra industriei zootehnice.

Autorităţile continuă monitorizarea şi aplicarea măsurilor necesare pentru limitarea răspândirii bolii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *