ANALIZĂ | Numărul vacilor din UE a scăzut cu un milion, într-un singur an / Prețurile de producție au atins niveluri record

efectivele de vaci sunt în scădere Sursa foto: G4Food

În ultimul an, Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă a efectivelor de bovine, pierzând aproximativ un milion de capete. Această tendință descendentă este atribuită mai multor factori, inclusiv condițiilor climatice nefavorabile, bolilor animale și dinamicii pieței.​

La nivel european, tendința este similară, cu o scădere de aproape 1,7 milioane de capete de bovine între 2021 și 2024, ceea ce reprezintă o reducere de 5% și, mai exact, de 1 milion de vaci numai în ultimul an, potrivit euromeatnews.com

În Spania, de exemplu, potrivit datelor Eurostat între ianuarie 2024 și ianuarie 2025, s-a înregistrat o scădere de 121.000 de bovine, dintre care 95.000 erau vaci de reproducție și 19.000 vaci de lapte. Această scădere a numărului de vaci este atribuită secetei prelungite din 2022 și 2023, incidenței bolii hemoragice epizootice și sacrificării vacilor, influențată de prețurile favorabile din piață.​

În ciuda tuturor acestor lucruri, Spania a suferit o reducere procentuală mai mică a populației sale decât alți mari producători din UE. Această scădere a efectivelor de bovine are implicații semnificative asupra producției de carne de vită și a pieței agroalimentare din UE.​

În ciuda scăderii efectivelor, producția netă de carne de vită din Spania a crescut, influențată de reducerea exporturilor de animale vii către țări terțe cu 13%. Exporturile totale de carne au rămas stabile la 271.652 de tone, majoritatea fiind destinate pieței europene, cu Portugalia, Italia și Franța în frunte.​

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Exporturile de carne proaspătă au crescut cu 8% în 2024, ajungând la 195.402 tone. Algeria a devenit un nou partener important, importând 26.514 tone în mai puțin de un an, ceea ce a determinat dublarea exporturilor către țări terțe, totalizând 52.196 de tone.​

Valoarea exporturilor de carne proaspătă a crescut la 1,170 miliarde de euro 

Valoarea exporturilor de carne proaspătă a crescut de la 1,012 miliarde de euro în 2023 la 1,170 miliarde de euro în 2024. În total, exporturile de carne au atins 1,507 miliarde de euro, comparativ cu 1,381 miliarde de euro în anul precedent.​

Importurile au crescut, de asemenea, în 2024, ajungând la aproximativ 190.500 de tone, cu o valoare totală de 1,171 miliarde de euro. Principalele surse au fost Polonia, Țările de Jos, Germania și Brazilia. Importurile de carne proaspătă au crescut atât în volum, de la 96.192 de tone în 2023 la 114.326 de tone în 2024, cât și în valoare, de la 736 de milioane de euro la 870 de milioane de euro.​

Prețurile de producție au atins niveluri record, cu un preț mediu pentru yearlings AR3 de 542 EUR/100 kg în 2024, comparativ cu 518 EUR/100 kg în anul precedent. În primele 12 săptămâni din 2025, prețul mediu a crescut la 657 €/100 kg.​

În ciuda creșterii prețurilor, consumul gospodăriilor a înregistrat o ușoară creștere în 2024, de la 3,89 la 3,92 kg/locuitor.​

Aceste date evidențiază complexitatea și reziliența sectorului cărnii de vită din Spania, care, în ciuda provocărilor legate de scăderea efectivelor și condițiile climatice, a reușit să își mențină și chiar să își crească producția și exporturile.

Producția spaniolă de carne de vită a ajuns la 4,641 miliarde de euro

Producția spaniolă de carne de vită a crescut cu 2,6% în ultimul an, de la 695.000 de tone în 2023 la peste 713.000 de tone în 2024. Valoarea sa a crescut la 4,641 miliarde de euro în 2024 (în creștere cu 15% față de 2023), reprezentând 17% din producția finală de animale. Cu toate acestea, populația de animale continuă să scadă atât în Spania, cât și în Europa.

Exporturile de carne proaspătă au crescut cu 8% în 2024 la 195.402 tone, iar printre destinații, în afară de piețele tradiționale (Portugalia, Italia și Franța), se remarcă apariția Algeriei, care a absorbit 26.514 tone în mai puțin de un an, ceea ce a determinat țara noastră să-și dubleze exporturile către țări terțe, care au totalizat 52.196 de tone.

Creșterea exporturilor de carne proaspătă a fost compensată de o scădere a exporturilor de organe comestibile, reflectând interesul tot mai mare al pieței pentru aceste produse tradiționale în bucătăria spaniolă.

În ceea ce privește valoarea acestor exporturi, carnea proaspătă a crescut din nou cel mai mult în ultimul an, crescând de la 1,012 miliarde de euro în 2023 la 1,170 miliarde de euro în 2024.

În total, exporturile totale de carne s-au ridicat la 1,507 miliarde EUR în 2024, comparativ cu 1,381 miliarde EUR în anul precedent.

Valoarea importurilor a fost de 1,171 miliarde de euro

În ceea ce privește importurile, în 2024 au fost importate în total aproximativ 190.500 de tone (cu aproximativ 30.000 de tone mai mult decât în anul precedent) pentru o valoare totală de 1,171 miliarde de euro, în principal din Polonia, Țările de Jos și Germania, Brazilia fiind principalul furnizor pe lista țărilor terțe.

S-a înregistrat din nou o creștere notabilă a importurilor de carne proaspătă, atât în volum, care a crescut de la 96.192 de tone în 2023 la 114.326 de tone în 2024, cât și în valoare, de la 736 de milioane de euro în 2023 la 870 de milioane de euro în 2024.

Prețurile de producție sunt cele mai mari din istoria acestui sector, prețul mediu pentru yearlings AR3 (conformație medie și grăsime) ajungând la 542 EUR/100 kg în 2024, comparativ cu media de 518 EUR/100 kg în anul precedent. Este demn de remarcat faptul că, până acum, în 2025 (primele 12 săptămâni), prețul mediu pentru aceeași categorie este de 657 €/100 kg.

În ciuda tendinței prețurilor, consumul gospodăriilor a înregistrat o ușoară creștere în 2024, crescând de la 3,89 la 3,92 kg/locuitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *