Analiza industriei porcului, săptămâna 22: Consumul de carne, în creștere în Spania / O nouă fabrică de cârnați în Iowa / Regres în abatoarele Uniunii Europeane – Dr. Abraham

Spaniolii cresc consumul de carne de porc; o nouă fabrică de cârnați în Iowa foto pexels.com

Dragi cititori,

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

începem cu veștile bune din industria noastră: 

  • Conform datelor din Raportul privind consumul alimentar în Spania, consumul de carne și produse din carne în gospodăriile spaniole a crescut și în 2024 , la fel ca în 2023. Cererea de carne și produse din carne a crescut cu 2,4% , în timp ce vânzările au crescut într-un ritm mai rapid, cu 3,7%. Aceste creșteri se adaugă celor din anul precedent, de 6,4% în volum și 14,2% în cifră de afaceri, astfel încât, în doi ani, consumul de carne și produse din carne în gospodăriile spaniole a crescut cu 8,8% în volum și 17,9% în cifră de afaceri. 19,7% din valoarea totală alocată achiziționării de alimente și băuturi pentru consumul casnic a fost alocată achiziționării de carne în cursul anului 2024. 
  • Carnea proaspătă reprezintă 72,6% din volumul de carne achiziționat pentru consumul intern. 98% dintre spanioli consumă carne cu frecvență variabilă, conform celor mai semnificative date din „Studiul de opinie privind importanța sectorului cărnii în Spania” realizat de Sigma Dos. Mai mult de jumătate din populație (52,5%) consumă un anumit tip de carne de două până la trei ori pe săptămână, iar 28,5% o consumă mai frecvent. Alți 12,6% consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 4,4% o consumă ocazional. Doar 1,5% dintre spanioli nu consumă niciodată carne. În plus, consumul mediu este foarte similar între bărbați (52,9%) și femei (52,1%).
  • Un studiu realizat de Universitatea Catolică din San Antonio de Murcia (Spania), în colaborare cu Universitatea Purdue (Statele Unite), a revelat că peptidele bioactive generate în timpul procesului de maturare a șuncii ar putea avea proprietăți funcționale benefice pentru sănătate. Mai precis, aceste compuși protejează celulele de deteriorarea oxidativă și le prelungesc supraviețuirea. 
  • Gigantul din industria cărnii JBS investește 135 de milioane de dolari într-o nouă fabrică de cârnați în Iowa (Statele Unite) prin intermediul filialei sale americane, creând 500 de locuri de muncă. Fabrica va produce aproximativ 59 de mii de tone de cârnați pe an, din prelucrarea a aproximativ 500.000 de scroafe.

Vara este magică 

Evoluția pozitivă este „compensată” de vești mai puțin optimiste din Europa. Sacrificările de porci în UE au scăzut cu 11% între 2022 și 2023, din cauza crizei prețurilor anterioare, precum și a presiunilor enorme asupra mediului și bunăstării. Stocurile au continuat să se reducă în 2024, chiar dacă ritmul de reducere a încetinit considerabil. 

Tiberiu Abraham, Dr.Abraham, Analiza Industriei Porcului
Tiberiu Abraham, foto: Inquam

La sfârșitul anului 2024, numărul scroafelor era cu 3% mai mic decât în anul precedent, iar numărul total de porci a scăzut cu 0,5%. În mod surprinzător, Spania, care a continuat să crească producția chiar și atunci când alte țări se aflau deja în criză, raportează acum o scădere de 5% a numărului de scroafe, ceea ce, la nivelul lor, înseamnă o scădere de 153 000 de capete. Acest lucru poate explica creșterea cererii de purcei pe piața spaniolă. 

Țările de Jos au raportat a doua cea mai mare scădere în această categorie, numărul de scroafe scăzând cu 111.000 de capete. Producția din Germania a scăzut semnificativ în timpul crizei provocate de pesta porcină africană și sub presiunea politică a fostului guvern, însă acum tendința s-a oprit, iar cifrele sunt practic neschimbate. În prezent, fermele de porci din Germania sunt clasificate în 5 categorii. Categoria 1 corespunde condițiilor normale, categoria 2 necesită o suprafață de îngrășare cu 12,5 % mai mare și utilizarea a cel puțin 3 elemente de creștere a bunăstării animalelor. În cazul categoriei 3, este necesară o suprafață cu 40 % mai mare, un grajd cu fațada deschisă sau spații în aer liber și așternut din paie. Pentru categoria 4, condițiile sunt similare, dar suprafața este și mai mare (+100 %) și cel puțin 20 % din hrana animalelor trebuie să fie produsă în regim propriu sau local. Categoria 5 include fermele ecologice cu o suprafață de 2,3 metri pătrați per animal și toate celelalte condiții ale agriculturii ecologice. 

Printr-o decizie recentă, comercianții cu amănuntul au decis să vândă carne în funcție de categoria de bunăstare, nu de specie. Tönnies a declarat deja că nu există suficienți porci în categoria a 3-a, care devine cea de bază în ceea ce privește cerințele comercianților cu amănuntul. La aceasta se adaugă bonusurile pentru porcii născuți, hrăniți și sacrificați în Germania. În timp ce evoluția obișnuită a prețului purceilor în această perioadă este descendentă, evoluția actuală sugerează că cotația porcilor germani va crește din nou după săptămâna de lucru mai scurtă determinată de ziua Rusaliilor. Acest lucru ar putea declanșa, de asemenea, o nouă creștere a prețului purceilor germani și ar putea influența și evoluția prețurilor purceilor în țările importatoare. Principalii producători de carne s-au plâns de vreme, dar acum este în mare parte însorit, sezonul grătarelor poate începe cu adevărat. Pentru sectorul porcin, vara este magică!

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

2 iunie 2025, Dr. Abraham

Săptămâna 22, între 26 mai și iunie 2025

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *