Am slăbit – asta a fost partea ușoară. Urmează partea grea: cum mă mențin pe termen lung? / Sfaturile nutriționistului Tania Fântână

o tanara se admira in oglinda dupa ce a slabit

O etapă crucială de după slăbit este aceea de menținere. Cum faci să păstrezi deficitul caloric care te-a dus la slăbit și să nu revii la vechile obiceiuri/kilograme?

Cei mai mulți dintre noi credem că în corpul nostru s-a produs o magie de îndată ce am slăbit. Că ne-am învățat corpul să nu bage în seamă caloriile din mâncare sau lipsa exercițiului fizic. Nici gând. Pur și simplu ai fost mai disciplinat, ai mâncat mai puțin, te-ai ținut departe de anumite feluri de mâncare sau combinații alimentare, ai mers mai mult pe jos, poate ai fost la sală, ai dormit mai bine, ai tras de tine să nu mai mănânci dulciuri în pasele mai proaste etc.

Toate astea presupun efort de schimbare depus conștient. Altfel, minunile nu se întâmplă de la sine. De îndată ce, după slăbire, ne relaxăm și cu mâncarea și cu mișcarea, caloriile ce rămân în plus se depun sub formă de grăsime. Mai întâi mai greu, pentru că încă suntem disciplinați, dar apoi pe măsură ce uităm de restricții, tot mai rapid.

Câteva măsuri pe care le poți lua ca să nu te îngrași după procesul de slăbit:

  • Introdu treptat alimentele de suflet care îți lipsesc. Fie că e vorba de un cub de ciocolată pe care îl pui la cafea zi de zi, fie că e vorba de puțin unt pe pâine mâncat dimineața, nu le adăuga pe toate în aceeași zi. Undeva acolo, calculatorul adună tot ce pui gustos, mai caloric față de cum ai mâncat în lunile precedente.
  • Nu crește mărimea porțiilor. Dacă adaugi alimente și mai calorice, porții și mai mari, excedentul e foarte ușor să se adune. Menține aceleași farfurii. Dacă ai slăbit folosind farfurii mici sau medii, nu scoate platourile decât dacă ai musafiri.
  • Atenție la mesele în oraș. E foarte ușor să te lași furat de peisaj când nu ești acasă. Pizza, cartofi prăjiți, prăjituri delicioase, ne fac cu ochiul mai mult ca oricând după o perioadă de slăbit. Sigur că te poți bucura oricând de o mâncare de acest gen, dar apoi la mesele următoare va trebui să fii foarte zgârcit cu caloriile. Astfel de răsfățuri e bine să fie „plătite” din timp cu un deficit caloric corespunzător.
  • Organizarea meselor trebuie să rămână o prioritate pe termen lung. Altfel, ușor, ușor, haosul se va instaura și te vei trezi că mănânci covrigi zilnic în locul iaurtului tău cu ovăz, cu care ai slăbit.
  • Dacă în perioada slăbitului mergeai 6.000-10.000 de pași zilnic sau mergeai la sală de 2-3 ori pe săptămână, nu deveni brusc sedentar. Trebuie să te miști în continuare, să îți menții masa musculară activă pentru ca aceasta să-ți susțină și metabolismul la același nivel.
  • Hidratarea bună și somnul sunt și ele esențiale pentru echilibrul de zi cu zi. Călărind pe deshidratare și nesomn ne ducem către dulciuri cu mare viteză. E foarte greu de echilibrat un organism în cădere liberă ca nivel de energie…
  • Stabilește-ți în minte un interval în care îți dai voie să fluctuezi. 3-5 kg sunt îndeajuns. Dacă greutatea ta de acum e de 65 kg și ești mulțumită cu ea, dă-ți voie ca ea să crească până spre 70 kg, mai ales după sărbători/concediu etc., dar când te apropii de schimbarea prefixului, începe să te gândești ce ai schimbat în obiceiurile tale care au dus la îngrășat. Nu îți observa creșterea în greutate abia la 75-77 kg. De fapt, noi observăm mereu când ne îngrășăm câte puțin, dar suntem în negare multă vreme.
  • Cântărește-te săptămânal. Orice persoană care a avut multe kilograme în plus față de o greutate considerată sănătoasă are un risc de a recidiva. Fie că sunt factori emoționali la mijloc ce apar recurent, fie preferințele alimentare, fie mediul în care trăim, fie lipsa activității fizice sau menopauza, toate ne pot da cântarul peste cap. Nu îți lăsa voit cântarul fără baterii și nu ezita să-ți cumperi altul dacă cel pe care îl ai s-a stricat. Să știi câte kilograme ai, fie și cu marja de 1-2 kg, după ce ai stat o perioadă bună să muncești la greutatea ta, înseamnă pur și simplu că ai grijă de investiția făcută în tine.

Peste 3/4 din cei care slăbesc ajung să se îngrașe ulterior. Cu cât slăbești într-un mod de alimentație care nu poate deveni stil de viață pentru tot restul vieții, cu atât mai mari sunt șansele să te îngrași la loc. Nu poți mânca toată viața shake-uri în locul meselor, nu poți să mănânci numai muguri de pin la micul dejun tot restul vieții și așa mai departe.

Găsiți un mod de a slăbi cât mai firesc vouă, care poate fi menținut în timp. Ca și timp investit în gătit, ca posibilități financiare, ca plăcere de a consuma anumite alimente. Dacă pe termen scurt să mănânci ce nu îți place poate fi fezabil, pe termen de câteva luni sau ani e un adevărat chin de care o să-ți dorești să scapi.

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Sursa foto: Ljupco | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *